Liptovská chalúpka od Paliho
Popis
Ako slanú tortu pripravujem chalúpku kde by som cez víkendy relaxoval, piekol, griloval a užíval si pohodu. Je to miesto kde viem ujsť pred pracovným zhonom z mesta. Do prírody a ticha, kde môžem načerpať nové nápady a novú energiu. A keďže bude mať zelenú strechu, pôjde o takú malú ekologickú chalúpku.
Ingrediencie
Horčicový korpus (3 pláty)
- 15 vajec
- 6 PL kyslej smotany 16 %
- 9 PL horčice
- 6 PL slnečnicového oleja
- 15 PL polohrubej múky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 3 ČL soli
- 2 ČL mletého čierneho korenia
Vajíčková pena
- 6 vajec uvarených na tvrdo
- 600 g smotanovej nátierky klasik
- 100 g kyslej smotany 24 %
- 6 trojuholníkov taveného syra klasik Cheesimo
- ČL soli
- ¼ ČL biele mleté korenie
- čerstvá pažítka
Krém na obtretie
- 400 g smotanovej nátierky klasik
- 2 trojuholníky taveného syra klasik Cheesimo
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 100 g kyslej smotany 24 %
- soľ
Syrové krekry
- 200 g masla
- 200 g hladkej múky
- 200 g eidamu
- 2 žĺtky
- soľ
- sušený cesnak
Jedlý mach
- 1 vajíčko
- 13 g cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- zelené farbivo potravinárske
Dokončenie
- 5 šalátových uhoriek
- 200 g krájanej suchej salámy Chopok
- 4 veľké paradajky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Žĺtka vyšľaháme krátko s olejom, pridáme horčicu s kyslou smotanou a pridáme preosiatu múku s PDP a s koreninami. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme na 3 plechy vystlané s papierom na pečenie a pečieme 15 minút.
- 6 Vajíčok si medzičasom uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť.
- Vajíčkovú penu si pripravíme vymixovaním všetkých surovín do hladka. Pre hladkú konzistenciu je ideálne použiť na mixovanie foodprocesor.
- Dva pláty cesta si rozdelíme na 4 rovnaké časti (15 x 20 cm). Každú vrstvu si potrieme vajíčkovou penou a preložíme na striedačku zeleninou a suchou salámou. Posledný plát cesta narežeme na 12/10/8/6/4/2/1 cm šírku, všetky v dĺžke 20 cm. Vyskladáme strechu, zatrieme do hladka a dáme zachladiť.
- Na syrové krekry vymiešame všetky suroviny, vyvaľkáme na tenko a narežeme podľa výšky domčeka na 2 cm široké pásiky. Taktiež vyrežeme plátky na komín. Pečieme vo vyhriatej rúre 7-10 minút. Po vychladnutí nalepíme na steny domčeka. Taktiež zlepíme komín.
- Na jedlý mach si vyšľaháme vajíčko s cukrom a medom, pridáme múku a prášok do pečiva. Dáme do misky. Zatiahneme poriadne fóliou a ohrejeme 2 minúty v mikrovlnke.
- Dekorujeme paprikovým krémom na obtretie, ktorý sme si vymixovali zo všetkých surovín. Natrhaným jedlým machom, a na tenko krájanou uhorkou, ktorú prepletieme a uložíme na strechu domčeka.
Horčicový korpus (3 pláty)
- 15 vajec
- 6 PL kyslej smotany 16 %
- 9 PL horčice
- 6 PL slnečnicového oleja
- 15 PL polohrubej múky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 3 ČL soli
- 2 ČL mletého čierneho korenia
Vajíčková pena
- 6 vajec uvarených na tvrdo
- 600 g smotanovej nátierky klasik
- 100 g kyslej smotany 24 %
- 6 trojuholníkov taveného syra klasik Cheesimo
- ČL soli
- ¼ ČL biele mleté korenie
- čerstvá pažítka
Krém na obtretie
- 400 g smotanovej nátierky klasik
- 2 trojuholníky taveného syra klasik Cheesimo
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 100 g kyslej smotany 24 %
- soľ
Syrové krekry
- 200 g masla
- 200 g hladkej múky
- 200 g eidamu
- 2 žĺtky
- soľ
- sušený cesnak
Jedlý mach
- 1 vajíčko
- 13 g cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- zelené farbivo potravinárske
Dokončenie
- 5 šalátových uhoriek
- 200 g krájanej suchej salámy Chopok
- 4 veľké paradajky
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Žĺtka vyšľaháme krátko s olejom, pridáme horčicu s kyslou smotanou a pridáme preosiatu múku s PDP a s koreninami. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme na 3 plechy vystlané s papierom na pečenie a pečieme 15 minút.
- 6 Vajíčok si medzičasom uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť.
- Vajíčkovú penu si pripravíme vymixovaním všetkých surovín do hladka. Pre hladkú konzistenciu je ideálne použiť na mixovanie foodprocesor.
- Dva pláty cesta si rozdelíme na 4 rovnaké časti (15 x 20 cm). Každú vrstvu si potrieme vajíčkovou penou a preložíme na striedačku zeleninou a suchou salámou. Posledný plát cesta narežeme na 12/10/8/6/4/2/1 cm šírku, všetky v dĺžke 20 cm. Vyskladáme strechu, zatrieme do hladka a dáme zachladiť.
- Na syrové krekry vymiešame všetky suroviny, vyvaľkáme na tenko a narežeme podľa výšky domčeka na 2 cm široké pásiky. Taktiež vyrežeme plátky na komín. Pečieme vo vyhriatej rúre 7-10 minút. Po vychladnutí nalepíme na steny domčeka. Taktiež zlepíme komín.
- Na jedlý mach si vyšľaháme vajíčko s cukrom a medom, pridáme múku a prášok do pečiva. Dáme do misky. Zatiahneme poriadne fóliou a ohrejeme 2 minúty v mikrovlnke.
- Dekorujeme paprikovým krémom na obtretie, ktorý sme si vymixovali zo všetkých surovín. Natrhaným jedlým machom, a na tenko krájanou uhorkou, ktorú prepletieme a uložíme na strechu domčeka.