Lososové Eclair’s od Paliho
Popis
Eclair’s sú klasikou najmä vo Francúzsku, no zvyčajne v sladkom prevedení. Tentoraz ich pripravím na slano. Venované sú môjmu otcovi, vášnivému rybárovi, ktorému by toto spracovanie určite ulahodilo. Plnené budú penou z údeného lososa a tartarom z avokáda.
Ingrediencie
Odpaľovaná hmota
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 4 g soli
- 90 g masla
- 120 g hladkej múky
- 166 g vajec
Lososová pena
- 200 g smotanovej nátierky
- 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
- 200 g údeného lososa (plátky)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Na dokončenie
- 100 g údeného lososa (plátky)
- 3 ks limetky
- 3 ks avokáda (stredne zrelé)
- Čierny sezam
- 2 strúčiky cesnaku
- Pažítka
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
- Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
- Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
- Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
- Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
- Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
- Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
- Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.
Odpaľovaná hmota
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 4 g soli
- 90 g masla
- 120 g hladkej múky
- 166 g vajec
Lososová pena
- 200 g smotanovej nátierky
- 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
- 200 g údeného lososa (plátky)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Na dokončenie
- 100 g údeného lososa (plátky)
- 3 ks limetky
- 3 ks avokáda (stredne zrelé)
- Čierny sezam
- 2 strúčiky cesnaku
- Pažítka
- Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
- Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
- Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
- Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
- Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
- Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
- Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
- Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.