Mamdľová torta podľa Lorny od Evky
Popis
Táto torta je elegantnou kombináciou kakaového a snehového korpusu, krémovej náplne a ovocného želé, zakončená hladkým poťahom a kreatívnou dekoráciou.
Ingrediencie
Cesto kakaové
- 16 vajec
- 350 g cukor kryštálový
- 300 g polohrubá múka
- 200 g kakao
- 2 dcl olej
- Prášok do pečiva
Cesto snehové
- 12 bielok
- 360 g cukor kryštálový
- 300 g mandľová múka
- 150 g kokosová múka
- 150 g polohrubá múka
- Prášok do pečiva
Krém
- 2 l mlieko
- 12 žĺtkov
- 360 g cukor kryštálový
- 360 g hrubá múka
- 500 g maslo
Ovocná zložka
- 500 g červené ríbezle
- Cukor podľa chuti
- Agar
Krém pod poťah
- 300 g čokoláda horká
- 500 g maslo
Na dokončenie
- 2 kg poťahová hmota
- 1 kg modelovacia hmota
Postup
- Zo surovín na kakaové cesto vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme žĺtka a olej. Pomaly zamiešame múku s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozdelíme do foriem a pečieme pri 170 °C.
- Snehové cesto pripravíme vyšľahaním bielok s cukrom a pridaním mandľovej, kokosovej a polohrubej múky. Rozdelíme do foriem a upečieme.
- Na krém uvaríme zmes z mlieka, žĺtkov, múky a cukru. Po vychladnutí vymiešame s maslom na hladký krém.
- Červené ríbezle rozvaríme s cukrom, prepasírujeme a pridáme agar podľa potreby. Uvaríme želé.
- Tortu skladáme striedaním kakaových a snehových plátov, ktoré plníme krémom a ovocným želé. Následne dáme tortu zachladiť.
- Čokoládu rozpustíme, vlažnú vyšľaháme s maslom a touto zmesou obtrieme a zarovnáme celú tortu. Opäť dáme zachladiť.
- Poťahovú hmotu rozvaľkáme a potiahneme tortu. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Cesto kakaové
- 16 vajec
- 350 g cukor kryštálový
- 300 g polohrubá múka
- 200 g kakao
- 2 dcl olej
- Prášok do pečiva
Cesto snehové
- 12 bielok
- 360 g cukor kryštálový
- 300 g mandľová múka
- 150 g kokosová múka
- 150 g polohrubá múka
- Prášok do pečiva
Krém
- 2 l mlieko
- 12 žĺtkov
- 360 g cukor kryštálový
- 360 g hrubá múka
- 500 g maslo
Ovocná zložka
- 500 g červené ríbezle
- Cukor podľa chuti
- Agar
Krém pod poťah
- 300 g čokoláda horká
- 500 g maslo
Na dokončenie
- 2 kg poťahová hmota
- 1 kg modelovacia hmota
- Zo surovín na kakaové cesto vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme žĺtka a olej. Pomaly zamiešame múku s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozdelíme do foriem a pečieme pri 170 °C.
- Snehové cesto pripravíme vyšľahaním bielok s cukrom a pridaním mandľovej, kokosovej a polohrubej múky. Rozdelíme do foriem a upečieme.
- Na krém uvaríme zmes z mlieka, žĺtkov, múky a cukru. Po vychladnutí vymiešame s maslom na hladký krém.
- Červené ríbezle rozvaríme s cukrom, prepasírujeme a pridáme agar podľa potreby. Uvaríme želé.
- Tortu skladáme striedaním kakaových a snehových plátov, ktoré plníme krémom a ovocným želé. Následne dáme tortu zachladiť.
- Čokoládu rozpustíme, vlažnú vyšľaháme s maslom a touto zmesou obtrieme a zarovnáme celú tortu. Opäť dáme zachladiť.
- Poťahovú hmotu rozvaľkáme a potiahneme tortu. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.