Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Margarétkový pie od Danky

Margarétkový pie od Danky

Popis

Čučoriedky a Amerika, to ide k sebe :) Ako som sa dočítala, tento druh koláča sa zvykne robiť na Deň nezávislosti. Oslavy tohto dňa som mala možnosť zažiť v štáte Maine počas môjho trojmesačného pobytu v Amerike. Veľmi sa mi páčil najmä sprievod mestom a večerný ohňostroj. Aj tento koláč chcem venovať mojej sestre, ktorá okrem toho, že žila v Amerike, ešte aj krásne aranžuje kvety. Ako vizuál som preto zvolila mrežovanie, ktoré symbolizuje košík a v ňom fialové margarétky vytvorené z cesta.

Ingrediencie

Suroviny:
Cesto základné:
  • 350 g hladkej múky
  • 25 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 g masla
  • 150 g studenej vody
  • 1 vajce na potretie
  • menšia hrsť kryštálového cukru na posypanie
Cesto fialové:
  • 140 g hladkej múky
  • 10 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 60 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba fialová
Cesto žlté:
  • 35 g hladkej múky
  • 2,5 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 25 g masla
  • 15 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba žltá
Čučoriedková náplň:
  • 750 g mrazených čučoriedok
  • 250 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 bio citrón
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 75 g kukuričného škrobu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • 250 g marcipánu

Postup

  1. Rúru zapneme na 190 °C. Pripravíme si sklenenú formu na pečenie priemeru 28 cm, formičku na vytvarovanie margarétok a alobal na zakrytie vrchu koláča pri závere pečenia.
  2. Rozpustíme maslo do farebného cesta a rozmiešame v ňom farbivo. Dáme zachladiť.
  3. Pripravíme si múku na základné cesto, zmiešame s preosiatym práškovým cukrom a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Miešame cca 1 minútu, nie príliš dlho. Pridáme vodu a pár krát premiešame. Keď sa cesto dá zlepiť v rukách, vysypeme ho na fóliu. Uzavrieme ho a pár krát v rukách premiesime. Necháme v chladničke odpočívať 20 minút.
  4. S vychladnutým maslom zopakujeme tento postup pre žlté aj fialové cesto.
  5. Mrazené čučoriedky vymiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru, šťavu, kukuričný škrob a opäť dobre premiešame. Dáme variť, cukor by sa mal roztopiť a zmes by po zovretí mala zhustnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Z fialového cesta vytvoríme lupienky margarétok (použijeme formičku srdiečko a vykrojené cesto rozkrojíme na polovicu). Zo žltého cesta vykrojíme malé kruhy ako stred margarétok. Spojíme do kvietku a dáme do mrazničky.
  7. Základné cesto si rozdelíme na 450 g a necelých 350 g.
  8. Väčšiu časť zabalíme do fólie a dáme do chladu.
  9. Z menšej časti si na pomúčenej doske vyvaľkáme kruhový plát priemeru 27-28 cm a hrúbky cca 3 mm. Vyrežeme pásiky na mrežovanie šírky 3 cm a 1,5 cm. Z niektorých užších pásikov zapletieme dvojvrkoč. Mrežovanie si pripravíme na papier na pečenie do polkruhu s priemerom 26 cm a dáme do mrazničky.
  10. Z väčšej časti vyvaľkáme kruhový plát priemeru 31-32 cm, hrúbky cca 3 mm.
  11. Preložíme na polovicu a prenesieme do sklenenej formy. Cestom vyplníme celú formu, nepravidelné okraje rovnomerne ostriháme a zahneme ku okrajom formy. Kraje potlačíme vidličkou a odložíme do mrazničky.
  12. Vyvaľkáme si marcipán do kruhu s priemerom 28 cm.
  13. Formu s cestom vyberieme z chladničky. Na dno dáme marcipán a nalejeme čučoriedkovú zmes.
  14. Vyberieme ostatné časti vyformovaného cesta z mrazničky a položíme na vrch čučoriedkovej zmesi – mrežovanie na spodnú časť, margarétky na hornú časť.
  15. Nezafarbené časti potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
  16. Pečieme 30 minút. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je vrchná časť upečená, prikryjeme okraje alobalom. Ak je po 30 minútach spodok nedopečený, pečieme ďalších 10 minút alebo podľa potreby na spodnom ohreve.
  17. Pie vyberieme z rúry a podávame vychladený.
Suroviny:
Cesto základné:
  • 350 g hladkej múky
  • 25 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 g masla
  • 150 g studenej vody
  • 1 vajce na potretie
  • menšia hrsť kryštálového cukru na posypanie
Cesto fialové:
  • 140 g hladkej múky
  • 10 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 60 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba fialová
Cesto žlté:
  • 35 g hladkej múky
  • 2,5 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 25 g masla
  • 15 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba žltá
Čučoriedková náplň:
  • 750 g mrazených čučoriedok
  • 250 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 bio citrón
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 75 g kukuričného škrobu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • 250 g marcipánu
  1. Rúru zapneme na 190 °C. Pripravíme si sklenenú formu na pečenie priemeru 28 cm, formičku na vytvarovanie margarétok a alobal na zakrytie vrchu koláča pri závere pečenia.
  2. Rozpustíme maslo do farebného cesta a rozmiešame v ňom farbivo. Dáme zachladiť.
  3. Pripravíme si múku na základné cesto, zmiešame s preosiatym práškovým cukrom a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Miešame cca 1 minútu, nie príliš dlho. Pridáme vodu a pár krát premiešame. Keď sa cesto dá zlepiť v rukách, vysypeme ho na fóliu. Uzavrieme ho a pár krát v rukách premiesime. Necháme v chladničke odpočívať 20 minút.
  4. S vychladnutým maslom zopakujeme tento postup pre žlté aj fialové cesto.
  5. Mrazené čučoriedky vymiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru, šťavu, kukuričný škrob a opäť dobre premiešame. Dáme variť, cukor by sa mal roztopiť a zmes by po zovretí mala zhustnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Z fialového cesta vytvoríme lupienky margarétok (použijeme formičku srdiečko a vykrojené cesto rozkrojíme na polovicu). Zo žltého cesta vykrojíme malé kruhy ako stred margarétok. Spojíme do kvietku a dáme do mrazničky.
  7. Základné cesto si rozdelíme na 450 g a necelých 350 g.
  8. Väčšiu časť zabalíme do fólie a dáme do chladu.
  9. Z menšej časti si na pomúčenej doske vyvaľkáme kruhový plát priemeru 27-28 cm a hrúbky cca 3 mm. Vyrežeme pásiky na mrežovanie šírky 3 cm a 1,5 cm. Z niektorých užších pásikov zapletieme dvojvrkoč. Mrežovanie si pripravíme na papier na pečenie do polkruhu s priemerom 26 cm a dáme do mrazničky.
  10. Z väčšej časti vyvaľkáme kruhový plát priemeru 31-32 cm, hrúbky cca 3 mm.
  11. Preložíme na polovicu a prenesieme do sklenenej formy. Cestom vyplníme celú formu, nepravidelné okraje rovnomerne ostriháme a zahneme ku okrajom formy. Kraje potlačíme vidličkou a odložíme do mrazničky.
  12. Vyvaľkáme si marcipán do kruhu s priemerom 28 cm.
  13. Formu s cestom vyberieme z chladničky. Na dno dáme marcipán a nalejeme čučoriedkovú zmes.
  14. Vyberieme ostatné časti vyformovaného cesta z mrazničky a položíme na vrch čučoriedkovej zmesi – mrežovanie na spodnú časť, margarétky na hornú časť.
  15. Nezafarbené časti potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
  16. Pečieme 30 minút. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je vrchná časť upečená, prikryjeme okraje alobalom. Ak je po 30 minútach spodok nedopečený, pečieme ďalších 10 minút alebo podľa potreby na spodnom ohreve.
  17. Pie vyberieme z rúry a podávame vychladený.