Moderná roláda od Paliho
Popis
Svoju roládu som sa rozhodol upiecť pre Klub KOLIESKO – združenie rodičov so zdravotne postihnutými deťmi, kde sú členmi aj moja mama so sestrou, ktorá je od narodenia zdravotne znevýhodnená, trpiaca DMO. Ja ako jej súrodenec, som sa často účastnil ich spoločných akcií. Dodnes ma príbehy týchto dnes už mládežníkov inšpirujú, naučili ma pokore. To ako vedia mať radosť z maličkostí. Vždy sa veľmi tešia, keď sa vidíme a mám možnosť im aj niečo upiecť.
Ingrediencie
Makové cesto
- 4 vajcia
- 90 g cukru
- 90 g mletého maku
- 60 g hladkej múky
- kôra z 1 citróna
Marhuľový džem
- 150 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
- 112 g kryštálového cukru
- 75 ml vody
- 3,5 g pektínu
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- tonka bôb
Smotanový krém
- 225 g crème fraîche (36%)
- 170 g šľahačkovej smotany (33%)
- 3 PL krupicového cukru
Decor
- 60 g bielej čokolády
- acetátová fólia
- 1 PL mletého maku
Postup
Postup
- Žĺtky s polovicou cukru a citrónom vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom do pevného snehu. Obe hmoty zľahka spojíme a opatrne zamiešame preosiatu múku a mletý mak. Hmotu rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 220°C cca. 6 – 8 minút.
- Po upečení cesto zložíme z plechu a otočíme ho na čistý papier poprášený práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a potom papier opatrne ztiahneme.
- Marhule povaríme s vodou, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a tonka bôb. Povaríme a zredukujeme. Dochutíme citrónovou šťavou. Pred použitím schladíme.
- Na krém vyšľaháme všetky suroviny do pevného krému.
- Pripravené cesto natrieme džemom a tenkou vrstvou pripraveného smotanového krému. Zarolujeme a zatiahneme pomocou pravítka, aby sme dosiahli pevného a pravidelného tvaru rolády. Krátko zachladíme.
- Pomocou mikrovlnky si v miske vytemperujeme bielu čokoládu. Pri pracovnej teplote 29°C ju natrieme na fóliu a ihneď posypeme mletým makom. Necháme skryštalizovať, a následne nalámeme na nepravidelné tvary.
- Hotovú roládu servírujeme na podlhovastom tanieri, vrch dekorujeme špirálou z krému a zvyšným džemom, vytemperovanou čokoládou.
Makové cesto
- 4 vajcia
- 90 g cukru
- 90 g mletého maku
- 60 g hladkej múky
- kôra z 1 citróna
Marhuľový džem
- 150 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
- 112 g kryštálového cukru
- 75 ml vody
- 3,5 g pektínu
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- tonka bôb
Smotanový krém
- 225 g crème fraîche (36%)
- 170 g šľahačkovej smotany (33%)
- 3 PL krupicového cukru
Decor
- 60 g bielej čokolády
- acetátová fólia
- 1 PL mletého maku
Postup
- Žĺtky s polovicou cukru a citrónom vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom do pevného snehu. Obe hmoty zľahka spojíme a opatrne zamiešame preosiatu múku a mletý mak. Hmotu rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 220°C cca. 6 – 8 minút.
- Po upečení cesto zložíme z plechu a otočíme ho na čistý papier poprášený práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a potom papier opatrne ztiahneme.
- Marhule povaríme s vodou, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a tonka bôb. Povaríme a zredukujeme. Dochutíme citrónovou šťavou. Pred použitím schladíme.
- Na krém vyšľaháme všetky suroviny do pevného krému.
- Pripravené cesto natrieme džemom a tenkou vrstvou pripraveného smotanového krému. Zarolujeme a zatiahneme pomocou pravítka, aby sme dosiahli pevného a pravidelného tvaru rolády. Krátko zachladíme.
- Pomocou mikrovlnky si v miske vytemperujeme bielu čokoládu. Pri pracovnej teplote 29°C ju natrieme na fóliu a ihneď posypeme mletým makom. Necháme skryštalizovať, a následne nalámeme na nepravidelné tvary.
- Hotovú roládu servírujeme na podlhovastom tanieri, vrch dekorujeme špirálou z krému a zvyšným džemom, vytemperovanou čokoládou.