Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Motýlia záhrada od Tonky

Motýlia záhrada od Tonky

Popis

Tento dezert je ideálny na prípravu počas jahodovej sezóny, kedy okolo nás poletujú krásne farebné motýle. Tieto poháriky sú spojením sladkých jahôd a slaného pistáciového praliné a preto by mali byť skvelým spestrením každej ženskej letnej bazénovej párty – v jednej ruke šampanské a v druhej moja „Motýlia záhrada“.

Ingrediencie

Jahodový mousse:
  • 250 g jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 6 g želatíny (plátky)
  • 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
  • 500 g mrazených jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 10 g želé (agar)
  • 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
  • 200 g pistácií
  • 100 g kryštálového cukru
  • Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
  • 170 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
  • 60 g polohrubej múky
  • 15 g mletých pistácií
  • ½ vajíčka
  • 38 g práškového cukru
  • 38 g pudingového prášku
  • 45 g masla
  • Pistáciová esencia
  • Štipka soli
Ostatné:
  • 20 ks pistácií
  • 10 ks lyofilizovaných jahôd
  • 30 g pistáciovej pasty

Postup

  1. Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
  2. Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
  3. Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
  5. Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
  6. Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
  7. Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.
Jahodový mousse:
  • 250 g jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 6 g želatíny (plátky)
  • 350 ml šľahačkovej smotany 33 %
Jahodové želé:
  • 500 g mrazených jahôd
  • 70 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 10 g želé (agar)
  • 80 g kryštálového cukru
Pistáciové praliné:
  • 200 g pistácií
  • 100 g kryštálového cukru
  • Soľ podľa chuti
Pistáciový krém:
  • 170 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pistáciového praliné
Sušienky:
  • 60 g polohrubej múky
  • 15 g mletých pistácií
  • ½ vajíčka
  • 38 g práškového cukru
  • 38 g pudingového prášku
  • 45 g masla
  • Pistáciová esencia
  • Štipka soli
Ostatné:
  • 20 ks pistácií
  • 10 ks lyofilizovaných jahôd
  • 30 g pistáciovej pasty
  1. Na sušienky zmiešame všetky suroviny na cesto a odložíme ho do chladničky.
  2. Na jahodový mousse namočíme želatínové plátky do studenej vody. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do rozpustenia. Šľahačku šľaháme (nie úplne do tuha) a vmiešame ju do vlažného pyré. Mousse nalejeme ako prvú vrstvu do pohárikov a dáme zachladiť.
  3. Na jahodové želé uvaríme jahody so 70 g cukru a prepasírujeme. Získanú šťavu (cca 250 g) zmiešame s vodou a pridáme agar zmiešaný s 80 g cukru. Varíme až do zovretia a necháme vrieť 1 minútu. Mierne vychladnuté želé nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Na praliné opražíme pistácie pri 160 °C počas 10–15 minút. Medzitým upálime z cukru karamel, ktorý nalejeme na opražené pistácie. Po vychladnutí nalámeme pistácie s karamelom a rozmixujeme do hladkej hmoty.
  5. Na pistáciový krém vyšľaháme šľahačku (nie úplne do tuha), zašľaháme mascarpone a primiešame 100 g praliné. Krém pridáme do pohárikov ako tretiu vrstvu.
  6. Cesto na sušienky vyvaľkáme a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 8 minút. Sušienky môžeme ozdobiť pistáciovou pastou a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami.
  7. Povrch pohárikov ozdobíme zvyšným praliné, nasekanými pistáciami a rozdrvenými lyofilizovanými jahodami. Na záver pridáme ozdobené sušienky.