Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mŕtva nevesta od Martina

Mŕtva nevesta od Martina

Popis

Naša halloweenská tradícia je, že pečieme s mojou dcérkou Ninkou rôzne strašidlá, aby mala radosť. Jedno takéto strašidlo Vám upečiem aj tu. Nazvali sme ho “Mŕtva nevesta”.

Ingrediencie

Cesto
  • 240 g vaječných bielkov
  • 220 g kryštáľového cukru
  • 280 g mandľovej múky
  • 250 g práškového cukru
Mandarinkovo-grepový curd
  • 8 žĺtkov
  • 140 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 70 ml mandarinkovej šťava z kompótu
  • 70 ml grepovej šťavy
  • Kôra z jednej limetky

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 100 °C (program ventilátor s dolným ohrevom).
  2. Vaječné bielky spolu s kryštáľovým cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 50 °C.
  3. Následne bielka vyšľaháme do hustého snehu.
  4. Mandľovú múku spoločne s práškovým cukrom preosejeme.
  5. Postupne na viackrát ho primiešame do snehu.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti.
  7. Každé z nich zafarbíme požadovanou farbou.
  8. Hmotu miešame dovtedy, kým rovnomerne nesteká z varešky, ale nesmie tiecť.
  9. Ak máme hmotu ako tečúcu lávu, pomocou cukrárenského vrecka vytvárame požadovaný tvar.
  10. Pred pečením plech s makrónkami pobúchame zo spodnej strany, aby makrónky neobsahovali vzduchové bubliny.
  11. Plech v elektrickej rúre vkladáme na najnižšiu úroveň.
  12. Najprv pečieme 6 minút v pootvorenej rúre, aby sa vytvorila škrupinka.
  13. Po 6 minútach rúru zatvoríme, zvýšime teplotu na 130 °C a pečieme približne 15 až 18 minút.
  14. Po upečení dáme makrónky dole z plechu a na podložke necháme úplne vychladnúť.
  15. Správne upečené makrónky sa ľahko odlepujú od podložky.
  16. Curd pripravíme tak, že všetky suroviny vymiešame nad parou až do zhustnutia.
  17. Pripravený curd necháme vychladiť v chladničke.
  18. Následne naplníme makrónky a necháme odstáť v chlade, aby sa chuť rozvinula.
Cesto
  • 240 g vaječných bielkov
  • 220 g kryštáľového cukru
  • 280 g mandľovej múky
  • 250 g práškového cukru
Mandarinkovo-grepový curd
  • 8 žĺtkov
  • 140 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 70 ml mandarinkovej šťava z kompótu
  • 70 ml grepovej šťavy
  • Kôra z jednej limetky
  1. Rúru rozohrejeme na 100 °C (program ventilátor s dolným ohrevom).
  2. Vaječné bielky spolu s kryštáľovým cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 50 °C.
  3. Následne bielka vyšľaháme do hustého snehu.
  4. Mandľovú múku spoločne s práškovým cukrom preosejeme.
  5. Postupne na viackrát ho primiešame do snehu.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti.
  7. Každé z nich zafarbíme požadovanou farbou.
  8. Hmotu miešame dovtedy, kým rovnomerne nesteká z varešky, ale nesmie tiecť.
  9. Ak máme hmotu ako tečúcu lávu, pomocou cukrárenského vrecka vytvárame požadovaný tvar.
  10. Pred pečením plech s makrónkami pobúchame zo spodnej strany, aby makrónky neobsahovali vzduchové bubliny.
  11. Plech v elektrickej rúre vkladáme na najnižšiu úroveň.
  12. Najprv pečieme 6 minút v pootvorenej rúre, aby sa vytvorila škrupinka.
  13. Po 6 minútach rúru zatvoríme, zvýšime teplotu na 130 °C a pečieme približne 15 až 18 minút.
  14. Po upečení dáme makrónky dole z plechu a na podložke necháme úplne vychladnúť.
  15. Správne upečené makrónky sa ľahko odlepujú od podložky.
  16. Curd pripravíme tak, že všetky suroviny vymiešame nad parou až do zhustnutia.
  17. Pripravený curd necháme vychladiť v chladničke.
  18. Následne naplníme makrónky a necháme odstáť v chlade, aby sa chuť rozvinula.