Mŕtva nevesta od Martina
Popis
Naša halloweenská tradícia je, že pečieme s mojou dcérkou Ninkou rôzne strašidlá, aby mala radosť. Jedno takéto strašidlo Vám upečiem aj tu. Nazvali sme ho “Mŕtva nevesta”.
Ingrediencie
Cesto
- 240 g vaječných bielkov
- 220 g kryštáľového cukru
- 280 g mandľovej múky
- 250 g práškového cukru
Mandarinkovo-grepový curd
- 8 žĺtkov
- 140 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 70 ml mandarinkovej šťava z kompótu
- 70 ml grepovej šťavy
- Kôra z jednej limetky
Postup
- Rúru rozohrejeme na 100 °C (program ventilátor s dolným ohrevom).
- Vaječné bielky spolu s kryštáľovým cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 50 °C.
- Následne bielka vyšľaháme do hustého snehu.
- Mandľovú múku spoločne s práškovým cukrom preosejeme.
- Postupne na viackrát ho primiešame do snehu.
- Cesto rozdelíme na 2 časti.
- Každé z nich zafarbíme požadovanou farbou.
- Hmotu miešame dovtedy, kým rovnomerne nesteká z varešky, ale nesmie tiecť.
- Ak máme hmotu ako tečúcu lávu, pomocou cukrárenského vrecka vytvárame požadovaný tvar.
- Pred pečením plech s makrónkami pobúchame zo spodnej strany, aby makrónky neobsahovali vzduchové bubliny.
- Plech v elektrickej rúre vkladáme na najnižšiu úroveň.
- Najprv pečieme 6 minút v pootvorenej rúre, aby sa vytvorila škrupinka.
- Po 6 minútach rúru zatvoríme, zvýšime teplotu na 130 °C a pečieme približne 15 až 18 minút.
- Po upečení dáme makrónky dole z plechu a na podložke necháme úplne vychladnúť.
- Správne upečené makrónky sa ľahko odlepujú od podložky.
- Curd pripravíme tak, že všetky suroviny vymiešame nad parou až do zhustnutia.
- Pripravený curd necháme vychladiť v chladničke.
- Následne naplníme makrónky a necháme odstáť v chlade, aby sa chuť rozvinula.
Cesto
- 240 g vaječných bielkov
- 220 g kryštáľového cukru
- 280 g mandľovej múky
- 250 g práškového cukru
Mandarinkovo-grepový curd
- 8 žĺtkov
- 140 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 70 ml mandarinkovej šťava z kompótu
- 70 ml grepovej šťavy
- Kôra z jednej limetky
- Rúru rozohrejeme na 100 °C (program ventilátor s dolným ohrevom).
- Vaječné bielky spolu s kryštáľovým cukrom zohrejeme vo vodnom kúpeli na 50 °C.
- Následne bielka vyšľaháme do hustého snehu.
- Mandľovú múku spoločne s práškovým cukrom preosejeme.
- Postupne na viackrát ho primiešame do snehu.
- Cesto rozdelíme na 2 časti.
- Každé z nich zafarbíme požadovanou farbou.
- Hmotu miešame dovtedy, kým rovnomerne nesteká z varešky, ale nesmie tiecť.
- Ak máme hmotu ako tečúcu lávu, pomocou cukrárenského vrecka vytvárame požadovaný tvar.
- Pred pečením plech s makrónkami pobúchame zo spodnej strany, aby makrónky neobsahovali vzduchové bubliny.
- Plech v elektrickej rúre vkladáme na najnižšiu úroveň.
- Najprv pečieme 6 minút v pootvorenej rúre, aby sa vytvorila škrupinka.
- Po 6 minútach rúru zatvoríme, zvýšime teplotu na 130 °C a pečieme približne 15 až 18 minút.
- Po upečení dáme makrónky dole z plechu a na podložke necháme úplne vychladnúť.
- Správne upečené makrónky sa ľahko odlepujú od podložky.
- Curd pripravíme tak, že všetky suroviny vymiešame nad parou až do zhustnutia.
- Pripravený curd necháme vychladiť v chladničke.
- Následne naplníme makrónky a necháme odstáť v chlade, aby sa chuť rozvinula.