Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mŕtvy mozog od Janky

Mŕtvy mozog od Janky

Popis

Torta predstavuje presne to, čo zažíva človek druhý deň po dobre prehýrenej noci. Napríklad aj takej Halloweenskej.

Ingrediencie

Red Velvet korpus:
  • 355 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ ČL soli
  • 70 g kefíru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
  • 375 g zmäknutého masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 2 ČL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
  • 400 g nakrájaných mrazených jahôd
  • 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
  • 1500 ml plnotučného mlieka
  • 4 balenia Zlatého klasu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1200 g masla
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 8 PL práškového cukru
  • 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
  • 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
  • 1 PL mätového extraktu alebo arómy
  • 1 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 400 ml mlieka
  • 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
  • 500 ml jahodového pyré
  • 200 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 3 balenia želatíny v prášku
  • ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
  • 250 g hnedej hmoty Saracino
  • 20 g zelenej hmoty Saracino

Postup

  1. Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
  2. Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
  3. Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
  4. Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  5. Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
  6. Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
  7. Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
  8. Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
  9. Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
  10. Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
  11. Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
  12. Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
  13. Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.
Red Velvet korpus:
  • 355 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • ½ ČL soli
  • 70 g kefíru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
  • 375 g zmäknutého masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 2 ČL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
  • 400 g nakrájaných mrazených jahôd
  • 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
  • 1500 ml plnotučného mlieka
  • 4 balenia Zlatého klasu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1200 g masla
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 8 PL práškového cukru
  • 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
  • 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
  • 1 PL mätového extraktu alebo arómy
  • 1 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 400 ml mlieka
  • 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
  • 500 ml jahodového pyré
  • 200 ml vody
  • 3 PL cukru
  • 3 balenia želatíny v prášku
  • ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
  • 250 g hnedej hmoty Saracino
  • 20 g zelenej hmoty Saracino
  1. Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
  2. Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
  3. Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
  4. Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  5. Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
  6. Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
  7. Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
  8. Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
  9. Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
  10. Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
  11. Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
  12. Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
  13. Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.