Mŕtvy mozog od Janky
Popis
Torta predstavuje presne to, čo zažíva človek druhý deň po dobre prehýrenej noci. Napríklad aj takej Halloweenskej.
Ingrediencie
Red Velvet korpus:
- 355 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- ½ ČL soli
- 70 g kefíru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
- 375 g zmäknutého masla
- 400 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 2 ČL octu
- 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
- 400 g nakrájaných mrazených jahôd
- 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
- 1500 ml plnotučného mlieka
- 4 balenia Zlatého klasu
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1200 g masla
- 8 PL kryštálového cukru
- 8 PL práškového cukru
- 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
- 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
- 1 PL mätového extraktu alebo arómy
- 1 PL kakaa
- 50 g masla
- 400 ml mlieka
- 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
- 500 ml jahodového pyré
- 200 ml vody
- 3 PL cukru
- 3 balenia želatíny v prášku
- ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
- 250 g čerstvých jahôd
- 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
- 250 g hnedej hmoty Saracino
- 20 g zelenej hmoty Saracino
Postup
- Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
- Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
- Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
- Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
- Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
- Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
- Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
- Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
- Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
- Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
- Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
- Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
- Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.
Red Velvet korpus:
- 355 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- ½ ČL soli
- 70 g kefíru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
- 375 g zmäknutého masla
- 400 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 2 ČL octu
- 1 ČL sódy bikarbóny
jahodový džem:
- 400 g nakrájaných mrazených jahôd
- 200 g želírovacieho cukru
Vanilkový krém:
- 1500 ml plnotučného mlieka
- 4 balenia Zlatého klasu
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1200 g masla
- 8 PL kryštálového cukru
- 8 PL práškového cukru
- 60 g lyofilizovaných jahôd na prach
Čokoládový puding:
- 1 balenie Zlatého klasu (alebo 1 balenie čokoládového pudingu s mätou)
- 1 PL mätového extraktu alebo arómy
- 1 PL kakaa
- 50 g masla
- 400 ml mlieka
- 100 g mliečnej čokolády
Jahodové želé na vrch mozgu:
- 500 ml jahodového pyré
- 200 ml vody
- 3 PL cukru
- 3 balenia želatíny v prášku
- ½ ČL prírodného červeného farbiva
Na dokončenie:
- 250 g čerstvých jahôd
- 250 g sivej modelovacej hmoty Saracino
- 250 g hnedej hmoty Saracino
- 20 g zelenej hmoty Saracino
- Preosejeme múku s kakaom. Do misky navážime maslo a cukor, vyšľaháme penu, do ktorej pridáme kefír, vanilkovú pastu a farbivo. Následne pridáme celé vajcia.
- Do zmesi pridáme múku s kakaom a dobre rozmixujeme. Ocot zmiešame so sódou bikarbónou a pridáme do cesta.
- Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem (26 cm). Pečieme pri teplote 180 °C 40 minút.
- Medzitým pripravíme jahodový džem zmiešaním jahôd a želírovacieho cukru. Varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
- Čokoládový puding uvaríme zmiešaním cukru, mlieka, Zlatého klasu a kakaa. Keď puding zhustne, pridáme maslo, čokoládu a podľa chuti mätový extrakt. Necháme stuhnúť.
- Na vanilkový krém uvaríme hustý puding z mlieka, Zlatého klasu, vanilkovej pasty a kryštálového cukru. Po vychladení vyšľaháme puding a maslo s práškovým cukrom. Spojíme do hladkého krému.
- Nakrájame si čerstvé jahody na menšie kúsky.
- Korpusy rozrežeme na 4 časti a ukladáme na stojan: prvý korpus natrieme jahodovým džemom, nastriekame vanilkový krém a pridáme kúsky jahôd. Prikryjeme korpusom a pokračujeme s džemom, krémom, a kakaovým pudingom. Zakončíme posledným korpusom.
- Tortu jemne zarovnáme a necháme schladiť. Potom ju obrežeme do tvaru mozgu a jemne potrieme zvyšným krémom. Necháme dobre vychladiť.
- Zvyšný krém zmiešame s prachom z lyofilizovaných jahôd a nastriekame nepravidelné zvrásnenie mozgu.
- Na želé zmiešame vodu, jahodové pyré, farbivo a cukor. Necháme napučať želatínu, zohrejeme ju na 60 °C a necháme vychladnúť. Potom želé aplikujeme na tortu pomocou zdobiaceho vrecka alebo lyžice.
- Z modelovacej hmoty pripravíme čepeľ noža zo sivej hmoty a rukoväť z hnedej a zelenej hmoty. Necháme stuhnúť a čepeľ dofarbíme červeným farbivom.
- Po stuhnutí torty pridáme čepeľ noža na vrch mozgu a dekorujeme.