Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Narodeninová torta od Janky

Narodeninová torta od Janky

Popis

Túto farebnú kombináciu a chute som si vybrala pre našu Haničku, ktorá v septembri oslávi 6. narodeniny. Vždy jej upečiem tortu, ktorá je až do sfúknutia sviečok pre ňu prekvapením. Vďaka nej sme sa stali rodinou, rodičmi.

Ingrediencie

Mrkvové korpusy (4 ks v 2 okrúhlych formách, priemer 24 cm)
  • 220 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 6 ks vajec
  • 480 g kryštálového cukru
  • 250 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • ¾ ČL soli
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku
  • 450 ml slnečnicového oleja
  • 380 g nastrúhanej alebo nasekanej mrkvy
Pudingový krém do torty a na obtrenie
  • 140 g pudingového prášku
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 PL vanilkovej pasty
  • 1400 ml mlieka
  • 800 g masla
  • 8 PL práškového cukru
  • na polovicu ružové farbivo
Ovocná zložka
  • 200 ml čerstvej šťavy z pomarančov
  • 2 balenia mandarínkového kompótu
  • 40 g pudingového prášku
  • 2 PL cukru
Ozdoba
  • 600 g bielej modelovacej hmoty
  • farbivo: ružová, staroružová, fialová, zelená
  • zemiakový alebo kukuričný škrob
  • lepidlo na cukrovú hmotu
  • 100 g bielej čokolády

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C (horný dolný ohrev). Dve okrúhle formy si vystelieme papierom na pečenie.
  2. V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, následne pridáme postupne zvyšok surovín. Na konci prilejeme olej. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do dvoch okrúhlych foriem (priemer 23 cm).
  3. Pečieme pri teplote 180°C 40 minút.
  4. Uvaríme si hustý puding z mlieka, kryštálového cukru, vanilkovej pasty a pudingového prášku. Prelejeme do misky a vrch prikryjeme potravinárskou fóliou. Puding necháme vychladiť.
  5. Vychladené maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do jemného krému. Rovnako aj puding poriadne rozmixujeme a následne ho pomaly pridávame k maslovému krému. Poriadne zamiešame pomocou mixéru a vyšľaháme pudingový krém.
  6. Do hrnca nalejeme mandarínky z 1 balenia kompótu a džús, v ktorom rozmiešame pudingový prášok s cukrom. Varíme, až do doby kým nám vznikne citrusový džem. Ten necháme trochu vychladiť a postupne primiešame mandarínky z 2. balenia.
  7. Kompletizácia torty: dva okrúhle korpusy rozdelíme na 4.
  8. Prvý plát jemne natrieme pomarančovo-mandarínkovým pudingom, natrieme 1/5 krému. Prikryjeme korpusom. Pri druhom opakujeme postup až na to, že krém dáme len na okraje a do stredu nanesieme mandarínkovo-pomarančový puding a prikryjeme korpusom. Ten rovnako naplníme ako prvý korpus. Tortu spevníme nastaviteľným ráfikom, u ktorého po vnútornom obvode umiestnime fóliu. Tortu necháme stuhnúť.
  9. Zvyšný krém zafarbíme na ružovo.
  10. Tortu rozbalíme a vytvoríme prvý zarovnávací náter a necháme tortu prituhnúť.
  11. Medzitým si pripravíme farebné jedlé hmoty na dúhu a guličky. Z bielej hmoty vymodelujeme 5 mrakov a číslo 6. Rovnako ju použijeme na dúhu a guličky.
  12. Tortu vyberieme z chladničky a pomocou krému zarovnáme a vyhladíme tortu a opäť ju necháme spevniť.
  13. Do dúhy vsunieme špajle, rovnako aj do mrakov, ostatné ozdoby pripevníme pomocou čokolády.
  14. Zo zvyšnej hmoty si môžeme na dotvorenie pomocou vykrajovačky vyrobiť motýle.
Mrkvové korpusy (4 ks v 2 okrúhlych formách, priemer 24 cm)
  • 220 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 6 ks vajec
  • 480 g kryštálového cukru
  • 250 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • ¾ ČL soli
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku
  • 450 ml slnečnicového oleja
  • 380 g nastrúhanej alebo nasekanej mrkvy
Pudingový krém do torty a na obtrenie
  • 140 g pudingového prášku
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 PL vanilkovej pasty
  • 1400 ml mlieka
  • 800 g masla
  • 8 PL práškového cukru
  • na polovicu ružové farbivo
Ovocná zložka
  • 200 ml čerstvej šťavy z pomarančov
  • 2 balenia mandarínkového kompótu
  • 40 g pudingového prášku
  • 2 PL cukru
Ozdoba
  • 600 g bielej modelovacej hmoty
  • farbivo: ružová, staroružová, fialová, zelená
  • zemiakový alebo kukuričný škrob
  • lepidlo na cukrovú hmotu
  • 100 g bielej čokolády
  1. Rúru si predhrejeme na 180°C (horný dolný ohrev). Dve okrúhle formy si vystelieme papierom na pečenie.
  2. V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, následne pridáme postupne zvyšok surovín. Na konci prilejeme olej. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do dvoch okrúhlych foriem (priemer 23 cm).
  3. Pečieme pri teplote 180°C 40 minút.
  4. Uvaríme si hustý puding z mlieka, kryštálového cukru, vanilkovej pasty a pudingového prášku. Prelejeme do misky a vrch prikryjeme potravinárskou fóliou. Puding necháme vychladiť.
  5. Vychladené maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do jemného krému. Rovnako aj puding poriadne rozmixujeme a následne ho pomaly pridávame k maslovému krému. Poriadne zamiešame pomocou mixéru a vyšľaháme pudingový krém.
  6. Do hrnca nalejeme mandarínky z 1 balenia kompótu a džús, v ktorom rozmiešame pudingový prášok s cukrom. Varíme, až do doby kým nám vznikne citrusový džem. Ten necháme trochu vychladiť a postupne primiešame mandarínky z 2. balenia.
  7. Kompletizácia torty: dva okrúhle korpusy rozdelíme na 4.
  8. Prvý plát jemne natrieme pomarančovo-mandarínkovým pudingom, natrieme 1/5 krému. Prikryjeme korpusom. Pri druhom opakujeme postup až na to, že krém dáme len na okraje a do stredu nanesieme mandarínkovo-pomarančový puding a prikryjeme korpusom. Ten rovnako naplníme ako prvý korpus. Tortu spevníme nastaviteľným ráfikom, u ktorého po vnútornom obvode umiestnime fóliu. Tortu necháme stuhnúť.
  9. Zvyšný krém zafarbíme na ružovo.
  10. Tortu rozbalíme a vytvoríme prvý zarovnávací náter a necháme tortu prituhnúť.
  11. Medzitým si pripravíme farebné jedlé hmoty na dúhu a guličky. Z bielej hmoty vymodelujeme 5 mrakov a číslo 6. Rovnako ju použijeme na dúhu a guličky.
  12. Tortu vyberieme z chladničky a pomocou krému zarovnáme a vyhladíme tortu a opäť ju necháme spevniť.
  13. Do dúhy vsunieme špajle, rovnako aj do mrakov, ostatné ozdoby pripevníme pomocou čokolády.
  14. Zo zvyšnej hmoty si môžeme na dotvorenie pomocou vykrajovačky vyrobiť motýle.