Neposedná húsenica od Dávida
Popis
Ako malý som mal jednu obľúbenú hračku. Bola to plyšová húsenica, ktorú som so sebou všade ťahal a nikomu som ju nechcel dať. Trdelníkom som si chcel pripomenúť moje detské časy a tak z neho urobím napodobeninu mojej obľúbenej hračky z detstva.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 droždie
- 2 čajové lyžičky cukru
- 2 vajcia
- 250 g rozpusteného masla
- 450 g mrazeného špenátového pyré
- cesnak
- soľ
Plnka
- 750 g smotanová nátierka
- 250 g syr balkánskeho typu
- 100 g vlašských orechov
- šťava z 1 limetky
- 200 g parmezán
- 250 g bezlaktózovej nátierky (cream cheese)
Korpus na mach
- 6 vajec
- 6 polievkových lyžíc polohrubej múky
- 100 g čerstvý špenát
- soľ
Ozdoba
- 100 g olív
- 250 g listový špenát
- 1 ks červená paprika
- čierne korenie (celé)
- mikrobylinky
- 300 g huby Shimeji
Postup
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie.
- V druhej miske zmiešame múku so špenátom, vajíčkami, 50 g roztopeného masla, soľou a cesnakom.
- Pridáme pripravený kvások.
- Vypracujeme hladké, lepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 častí a ušúľame tenké rolky, ktoré navinieme na formu potretú roztopeným maslom.
- Keď je cesto navinuté, rozvaľkáme ho, aby sa spoje zlepili, a potrieme aj zvonka roztopeným maslom (s cesnakom a soľou).
- Trdelníky pečieme pri 180°C 25-30 minút, pričom každých 10 minút ich v rúre otáčame.
- Pripravíme si machový korpus.
- Oddelíme vajcia, k žĺtkom pridáme múku, soľ a rozmixovaný špenát.
- Vyšľaháme tuhý sneh z bielok a postupne ho zapracujeme do žĺtkovo-špenátovej zmesi.
- Cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri 180°C cca 40 minút.
- Na plnku vymixujeme cream cheese, balkánsky syr a Lučinu na hladkú penu. Pridáme oriešky, limetku, parmezán a všetko premiešame.
- Upečené trdelníky nakrájame na články v mieste, kde sa cesto spájalo.
- Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme plnku na boky trdelníka. Každý druhý článok potrieme krémom aj z vrchu a obalíme v nadrvenom machovom korpuse.
- Postupne jednotlivé články na striedačku spájame, kým nám nevznikne húsenica.
Cesto
- 1 kg hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 droždie
- 2 čajové lyžičky cukru
- 2 vajcia
- 250 g rozpusteného masla
- 450 g mrazeného špenátového pyré
- cesnak
- soľ
Plnka
- 750 g smotanová nátierka
- 250 g syr balkánskeho typu
- 100 g vlašských orechov
- šťava z 1 limetky
- 200 g parmezán
- 250 g bezlaktózovej nátierky (cream cheese)
Korpus na mach
- 6 vajec
- 6 polievkových lyžíc polohrubej múky
- 100 g čerstvý špenát
- soľ
Ozdoba
- 100 g olív
- 250 g listový špenát
- 1 ks červená paprika
- čierne korenie (celé)
- mikrobylinky
- 300 g huby Shimeji
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie.
- V druhej miske zmiešame múku so špenátom, vajíčkami, 50 g roztopeného masla, soľou a cesnakom.
- Pridáme pripravený kvások.
- Vypracujeme hladké, lepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 častí a ušúľame tenké rolky, ktoré navinieme na formu potretú roztopeným maslom.
- Keď je cesto navinuté, rozvaľkáme ho, aby sa spoje zlepili, a potrieme aj zvonka roztopeným maslom (s cesnakom a soľou).
- Trdelníky pečieme pri 180°C 25-30 minút, pričom každých 10 minút ich v rúre otáčame.
- Pripravíme si machový korpus.
- Oddelíme vajcia, k žĺtkom pridáme múku, soľ a rozmixovaný špenát.
- Vyšľaháme tuhý sneh z bielok a postupne ho zapracujeme do žĺtkovo-špenátovej zmesi.
- Cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri 180°C cca 40 minút.
- Na plnku vymixujeme cream cheese, balkánsky syr a Lučinu na hladkú penu. Pridáme oriešky, limetku, parmezán a všetko premiešame.
- Upečené trdelníky nakrájame na články v mieste, kde sa cesto spájalo.
- Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme plnku na boky trdelníka. Každý druhý článok potrieme krémom aj z vrchu a obalíme v nadrvenom machovom korpuse.
- Postupne jednotlivé články na striedačku spájame, kým nám nevznikne húsenica.