Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Neposedná húsenica od Dávida

Neposedná húsenica od Dávida

Popis

Ako malý som mal jednu obľúbenú hračku. Bola to plyšová húsenica, ktorú som so sebou všade ťahal a nikomu som ju nechcel dať. Trdelníkom som si chcel pripomenúť moje detské časy a tak z neho urobím napodobeninu mojej obľúbenej hračky z detstva.

Ingrediencie

Cesto
  • 1 kg hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 vajcia
  • 250 g rozpusteného masla
  • 450 g mrazeného špenátového pyré
  • cesnak
  • soľ
Plnka
  • 750 g smotanová nátierka
  • 250 g syr balkánskeho typu
  • 100 g vlašských orechov
  • šťava z 1 limetky
  • 200 g parmezán
  • 250 g bezlaktózovej nátierky (cream cheese)
Korpus na mach
  • 6 vajec
  • 6 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 100 g čerstvý špenát
  • soľ
Ozdoba
  • 100 g olív
  • 250 g listový špenát
  • 1 ks červená paprika
  • čierne korenie (celé)
  • mikrobylinky
  • 300 g huby Shimeji

Postup

  1. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie.
  2. V druhej miske zmiešame múku so špenátom, vajíčkami, 50 g roztopeného masla, soľou a cesnakom.
  3. Pridáme pripravený kvások.
  4. Vypracujeme hladké, lepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
  5. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 častí a ušúľame tenké rolky, ktoré navinieme na formu potretú roztopeným maslom.
  6. Keď je cesto navinuté, rozvaľkáme ho, aby sa spoje zlepili, a potrieme aj zvonka roztopeným maslom (s cesnakom a soľou).
  7. Trdelníky pečieme pri 180°C 25-30 minút, pričom každých 10 minút ich v rúre otáčame.
  8. Pripravíme si machový korpus.
  9. Oddelíme vajcia, k žĺtkom pridáme múku, soľ a rozmixovaný špenát.
  10. Vyšľaháme tuhý sneh z bielok a postupne ho zapracujeme do žĺtkovo-špenátovej zmesi.
  11. Cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri 180°C cca 40 minút.
  12. Na plnku vymixujeme cream cheese, balkánsky syr a Lučinu na hladkú penu. Pridáme oriešky, limetku, parmezán a všetko premiešame.
  13. Upečené trdelníky nakrájame na články v mieste, kde sa cesto spájalo.
  14. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme plnku na boky trdelníka. Každý druhý článok potrieme krémom aj z vrchu a obalíme v nadrvenom machovom korpuse.
  15. Postupne jednotlivé články na striedačku spájame, kým nám nevznikne húsenica.
Cesto
  • 1 kg hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 vajcia
  • 250 g rozpusteného masla
  • 450 g mrazeného špenátového pyré
  • cesnak
  • soľ
Plnka
  • 750 g smotanová nátierka
  • 250 g syr balkánskeho typu
  • 100 g vlašských orechov
  • šťava z 1 limetky
  • 200 g parmezán
  • 250 g bezlaktózovej nátierky (cream cheese)
Korpus na mach
  • 6 vajec
  • 6 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 100 g čerstvý špenát
  • soľ
Ozdoba
  • 100 g olív
  • 250 g listový špenát
  • 1 ks červená paprika
  • čierne korenie (celé)
  • mikrobylinky
  • 300 g huby Shimeji
  1. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie.
  2. V druhej miske zmiešame múku so špenátom, vajíčkami, 50 g roztopeného masla, soľou a cesnakom.
  3. Pridáme pripravený kvások.
  4. Vypracujeme hladké, lepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
  5. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 častí a ušúľame tenké rolky, ktoré navinieme na formu potretú roztopeným maslom.
  6. Keď je cesto navinuté, rozvaľkáme ho, aby sa spoje zlepili, a potrieme aj zvonka roztopeným maslom (s cesnakom a soľou).
  7. Trdelníky pečieme pri 180°C 25-30 minút, pričom každých 10 minút ich v rúre otáčame.
  8. Pripravíme si machový korpus.
  9. Oddelíme vajcia, k žĺtkom pridáme múku, soľ a rozmixovaný špenát.
  10. Vyšľaháme tuhý sneh z bielok a postupne ho zapracujeme do žĺtkovo-špenátovej zmesi.
  11. Cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri 180°C cca 40 minút.
  12. Na plnku vymixujeme cream cheese, balkánsky syr a Lučinu na hladkú penu. Pridáme oriešky, limetku, parmezán a všetko premiešame.
  13. Upečené trdelníky nakrájame na články v mieste, kde sa cesto spájalo.
  14. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme plnku na boky trdelníka. Každý druhý článok potrieme krémom aj z vrchu a obalíme v nadrvenom machovom korpuse.
  15. Postupne jednotlivé články na striedačku spájame, kým nám nevznikne húsenica.