Oberačka vo viniciach od Miriam
Popis
Táto rodinná torta vystihuje stanovačky a oberačky u môjho strýka vo vinici. Každé leto tam chodíme s rodinou a kamarátmi stanovať. Na jeseň tam oberáme hrozno. A tak som vytvorila machovú tortu zo špenátu, naplnila kokosovým krémom a mangovo-marakujovým džemom, ozdobila som ju ručne vyrobeným hroznom z fondánu.
Ingrediencie
Machový korpus
- 600 g hladkej múky
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 6 vajec
- 300 g práškového cukru
- 350 ml repkového oleja
- 2 kypriace prášky
- kôra z 1 citróna
Kokosová plnka
- 400 ml mlieka
- 400 ml kokosového mlieka
- 160 g práškového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 120 g strúhaného kokosu
- 500 g masla
Mangovo-marakujový džem
- 300 g mrazeného manga
- 80 g marakujového pyré
- 125 g želírovacieho cukru
- 70 g kryštálového cukru
- ½ citróna
Ozdoba
- hrozienka z marcipánu
- 200 g červeného hrozna
Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
- K špenátu nalejeme olej a ručným mixérom vytvoríme pastu.
- Špenátovú zmes pridáme k vaječnej zmesi a pridáme múku, prášok do pečiva a citrón.
- Vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 40 minút.
- Uvaríme puding z pudingového prášku, necháme vychladnúť a primiešame maslo s cukrom a opražený kokos.
- Následne pripravíme džem, mrazené mango a marakujové pyré dáme do hrnca rozmraziť, pridáme cukor a želírovací cukor a varíme, kým zmes nezhustne.
- Vychladnutý korpus rozrežeme, naplníme džemom, kokosovou plnkou, to zopakujeme s ďalšími dvoma korpusmi.
- Jeden korpus si necháme, rozdrvíme a nanesieme na povrch torty, aby zakryla vnútro.
- Z modelovacej hmoty vytvoríme hrozienka a poukladáme na tortu spolu s hroznom.
Machový korpus
- 600 g hladkej múky
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 6 vajec
- 300 g práškového cukru
- 350 ml repkového oleja
- 2 kypriace prášky
- kôra z 1 citróna
Kokosová plnka
- 400 ml mlieka
- 400 ml kokosového mlieka
- 160 g práškového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 120 g strúhaného kokosu
- 500 g masla
Mangovo-marakujový džem
- 300 g mrazeného manga
- 80 g marakujového pyré
- 125 g želírovacieho cukru
- 70 g kryštálového cukru
- ½ citróna
Ozdoba
- hrozienka z marcipánu
- 200 g červeného hrozna
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
- K špenátu nalejeme olej a ručným mixérom vytvoríme pastu.
- Špenátovú zmes pridáme k vaječnej zmesi a pridáme múku, prášok do pečiva a citrón.
- Vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 40 minút.
- Uvaríme puding z pudingového prášku, necháme vychladnúť a primiešame maslo s cukrom a opražený kokos.
- Následne pripravíme džem, mrazené mango a marakujové pyré dáme do hrnca rozmraziť, pridáme cukor a želírovací cukor a varíme, kým zmes nezhustne.
- Vychladnutý korpus rozrežeme, naplníme džemom, kokosovou plnkou, to zopakujeme s ďalšími dvoma korpusmi.
- Jeden korpus si necháme, rozdrvíme a nanesieme na povrch torty, aby zakryla vnútro.
- Z modelovacej hmoty vytvoríme hrozienka a poukladáme na tortu spolu s hroznom.