Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Obľúbený čajník od Danky

Obľúbený čajník od Danky

Popis

Keď sme na babskej chate s kamoškami, tak ráno nesmie chýbať dobrý čaj podávaný z veľkého čajníka. Niekedy je pripravený z čerstvo nazbieraných byliniek, ktoré sme našli počas našich prechádzok. Jeden takýto čajník som sa rozhodla pripraviť ako 3D tortu. Príchute sú také čajové

Ingrediencie

Korpus:
  • 10 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 80 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 320 g hladkej múky
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 čajové lyžičky sušeného zázvoru
  • maslo na potretie foriem
Hruškový vklad:
  • 200 g očistených nakrájaných hrušiek (z približne 3 hrušiek)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 800 g hruškového pyré
  • 9 plátkov želatíny
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
Lemon curd:
  • 8 žĺtkov
  • 140 g trstinového cukru
  • 140 ml citrónovej šťavy
  • 100 g masla
  • kôra zo 4 bio citrónov
Swiss meringue butter cream:
  • 8 bielkov (cca 280 g)
  • 370 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
Sirup na potretie korpusov:
  • 150 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 50 g kryštálového cukru
Biela ganache:
  • 600 g bielej čokolády
  • 70 g glukózového sirupu
  • 210 g smotany na šľahanie 40%
  • 270 g masla
Tvarovanie:
  • 1250 g poťahovej hmoty baby blue farby
  • 250 g poťahovej hmoty hnedej farby
  • 500 g poťahovej hmoty bielej farby
  • 3 ks strieborného spreja alebo prášková farba (mix strieborná, zlatá, bronzová)
  • Tekutá čierna potravinárska farba
  • Biela farba beloba zmiešaná s bielym alkoholom
  • Floristický drôtik alebo plastová tyčka ako podpera rúčky čajníka

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 stupňov. Pripravíme si dve tortové formy priemeru 24 cm a jednu priemeru 16 cm. Vyložíme ich papierom na pečenie, boky natrieme maslom.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Následne pridáme žĺtka a krátko zašľaháme. Pridáme zázvorový vývar a krátko zašľaháme.
  3. Nakoniec pridáme preosiatu múku s mletým zázvorom a zľahka zamiešame. Vylejeme do pripravených foriem, cca do výšky 4 cm v každej forme. Pečieme 20-25 minút. Korpusy po vybratí necháme vychladnúť vo forme.
  4. Hrušky nakrájame na kocky a povaríme s kryštálovým cukrom a škoricou do zmäknutia cca 15 minút. Medzitým si plátky želatíny namočíme do studenej vody.
  5. K hruškám pridáme pyré, chvíľu povaríme, vypneme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme želatínu, zamiešame a keď sa želatína rozpustí, nalejeme túto zmes do foriem priemeru 18, 14 a 10 cm, ktoré vystelieme fóliou a dáme zamraziť.
  6. Na prípravu lemon curdu budeme potrebovať nastrúhanú kôru z citrónov. Strúhame opatrne, len žltú časť, aby zmes nezhorkla. Zmiešame žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a metličkou miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Pripravíme si maslový krém swiss meringue butter cream. Bielka vložíme do sklenenej misy, zmiešame s cukrom a dáme nad paru. Miešame metličkou a zohrievame na 71 stupňov.
  8. Maslo izbovej teploty si nakrájame na kocky.
  9. Zmes prelejeme do nádoby z mixéra. Miešame na vysokých otáčkach 1 minútu. Pridáme soľ a ďalej miešame na stredných otáčkach do hustého krému až kým teplota klesne na 24 stupňov. Znižovať teplotu môžeme priložením ľadu zvonku nádoby.
  10. Keď je zmes pripravená, zmeníme si nadstavec na mixéri a pridávame do zmesi postupne po jednej kocke maslo. Keď pridáme polovicu masla, prejdeme stierkou a postupujeme ďalej v miešaní. Na záver pridáme polovicu pripraveného lemon curdu. Krém si vložíme do zdobiaceho vrecka.
  11. Pripravíme si sirup na potretie korpusov zo 150 g zázvorového/džúsu a 50 g cukru. Privedieme do varu a varíme do rozpustenia cukru.
  12. Korpusy si nakrájame na výšku 1,5 cm. Jeden väčší korpus zrežeme na priemer cca 19 cm.
  13. Každý korpus potrieme zázvorovým sirupom a postupne vrstvíme maslovým krémom, lemon curdom a hruškovým vkladom.
  14. Obalíme fóliou a dáme zachladiť.
  15. Na obter si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu a vymixujeme. Pridáme maslo a znovu vymixujeme. Necháme vychladnúť a následne naplníme do zdobiaceho vrecka. Urobíme obter torty, snažíme sa držať tvarovanie čajníka. Stierkou zahladíme a urobíme hrany čajníka. Dáme zachladiť.
  16. Vymiesime si modrú poťahovú hmotu a rozvaľkáme na podložke. Preložíme na tortu a uhladíme do požadovaného tvaru.
  17. Zo zvyšnej poťahovej hmoty vytvarujeme rúčku čajníka. Strieborné časti postriekame sprejom alebo potrieme práškovou farbou.
  18. Štetec namáčame do čiernej farby. Prvé streky spravíme mimo čajníka, následne malé fliačky striekame na čajník. Opakujeme s bielou farbou.
  19. Osadíme vymodelovanú rúčku, vrchnák čajníka a 3D torta je hotová.
Korpus:
  • 10 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 80 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 320 g hladkej múky
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 čajové lyžičky sušeného zázvoru
  • maslo na potretie foriem
Hruškový vklad:
  • 200 g očistených nakrájaných hrušiek (z približne 3 hrušiek)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 800 g hruškového pyré
  • 9 plátkov želatíny
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
Lemon curd:
  • 8 žĺtkov
  • 140 g trstinového cukru
  • 140 ml citrónovej šťavy
  • 100 g masla
  • kôra zo 4 bio citrónov
Swiss meringue butter cream:
  • 8 bielkov (cca 280 g)
  • 370 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
Sirup na potretie korpusov:
  • 150 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 50 g kryštálového cukru
Biela ganache:
  • 600 g bielej čokolády
  • 70 g glukózového sirupu
  • 210 g smotany na šľahanie 40%
  • 270 g masla
Tvarovanie:
  • 1250 g poťahovej hmoty baby blue farby
  • 250 g poťahovej hmoty hnedej farby
  • 500 g poťahovej hmoty bielej farby
  • 3 ks strieborného spreja alebo prášková farba (mix strieborná, zlatá, bronzová)
  • Tekutá čierna potravinárska farba
  • Biela farba beloba zmiešaná s bielym alkoholom
  • Floristický drôtik alebo plastová tyčka ako podpera rúčky čajníka
  1. Rúru zapneme na 180 stupňov. Pripravíme si dve tortové formy priemeru 24 cm a jednu priemeru 16 cm. Vyložíme ich papierom na pečenie, boky natrieme maslom.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Následne pridáme žĺtka a krátko zašľaháme. Pridáme zázvorový vývar a krátko zašľaháme.
  3. Nakoniec pridáme preosiatu múku s mletým zázvorom a zľahka zamiešame. Vylejeme do pripravených foriem, cca do výšky 4 cm v každej forme. Pečieme 20-25 minút. Korpusy po vybratí necháme vychladnúť vo forme.
  4. Hrušky nakrájame na kocky a povaríme s kryštálovým cukrom a škoricou do zmäknutia cca 15 minút. Medzitým si plátky želatíny namočíme do studenej vody.
  5. K hruškám pridáme pyré, chvíľu povaríme, vypneme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme želatínu, zamiešame a keď sa želatína rozpustí, nalejeme túto zmes do foriem priemeru 18, 14 a 10 cm, ktoré vystelieme fóliou a dáme zamraziť.
  6. Na prípravu lemon curdu budeme potrebovať nastrúhanú kôru z citrónov. Strúhame opatrne, len žltú časť, aby zmes nezhorkla. Zmiešame žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a metličkou miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Pripravíme si maslový krém swiss meringue butter cream. Bielka vložíme do sklenenej misy, zmiešame s cukrom a dáme nad paru. Miešame metličkou a zohrievame na 71 stupňov.
  8. Maslo izbovej teploty si nakrájame na kocky.
  9. Zmes prelejeme do nádoby z mixéra. Miešame na vysokých otáčkach 1 minútu. Pridáme soľ a ďalej miešame na stredných otáčkach do hustého krému až kým teplota klesne na 24 stupňov. Znižovať teplotu môžeme priložením ľadu zvonku nádoby.
  10. Keď je zmes pripravená, zmeníme si nadstavec na mixéri a pridávame do zmesi postupne po jednej kocke maslo. Keď pridáme polovicu masla, prejdeme stierkou a postupujeme ďalej v miešaní. Na záver pridáme polovicu pripraveného lemon curdu. Krém si vložíme do zdobiaceho vrecka.
  11. Pripravíme si sirup na potretie korpusov zo 150 g zázvorového/džúsu a 50 g cukru. Privedieme do varu a varíme do rozpustenia cukru.
  12. Korpusy si nakrájame na výšku 1,5 cm. Jeden väčší korpus zrežeme na priemer cca 19 cm.
  13. Každý korpus potrieme zázvorovým sirupom a postupne vrstvíme maslovým krémom, lemon curdom a hruškovým vkladom.
  14. Obalíme fóliou a dáme zachladiť.
  15. Na obter si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu a vymixujeme. Pridáme maslo a znovu vymixujeme. Necháme vychladnúť a následne naplníme do zdobiaceho vrecka. Urobíme obter torty, snažíme sa držať tvarovanie čajníka. Stierkou zahladíme a urobíme hrany čajníka. Dáme zachladiť.
  16. Vymiesime si modrú poťahovú hmotu a rozvaľkáme na podložke. Preložíme na tortu a uhladíme do požadovaného tvaru.
  17. Zo zvyšnej poťahovej hmoty vytvarujeme rúčku čajníka. Strieborné časti postriekame sprejom alebo potrieme práškovou farbou.
  18. Štetec namáčame do čiernej farby. Prvé streky spravíme mimo čajníka, následne malé fliačky striekame na čajník. Opakujeme s bielou farbou.
  19. Osadíme vymodelovanú rúčku, vrchnák čajníka a 3D torta je hotová.