Obľúbený čajník od Danky
Popis
Keď sme na babskej chate s kamoškami, tak ráno nesmie chýbať dobrý čaj podávaný z veľkého čajníka. Niekedy je pripravený z čerstvo nazbieraných byliniek, ktoré sme našli počas našich prechádzok. Jeden takýto čajník som sa rozhodla pripraviť ako 3D tortu. Príchute sú také čajové
Ingrediencie
Korpus:
- 10 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 80 g zázvorového extraktu/džúsu
- 320 g hladkej múky
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
- 4 čajové lyžičky sušeného zázvoru
- maslo na potretie foriem
Hruškový vklad:
- 200 g očistených nakrájaných hrušiek (z približne 3 hrušiek)
- 20 g kryštálového cukru
- 800 g hruškového pyré
- 9 plátkov želatíny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
Lemon curd:
- 8 žĺtkov
- 140 g trstinového cukru
- 140 ml citrónovej šťavy
- 100 g masla
- kôra zo 4 bio citrónov
Swiss meringue butter cream:
- 8 bielkov (cca 280 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Sirup na potretie korpusov:
- 150 g zázvorového extraktu/džúsu
- 50 g kryštálového cukru
Biela ganache:
- 600 g bielej čokolády
- 70 g glukózového sirupu
- 210 g smotany na šľahanie 40%
- 270 g masla
Tvarovanie:
- 1250 g poťahovej hmoty baby blue farby
- 250 g poťahovej hmoty hnedej farby
- 500 g poťahovej hmoty bielej farby
- 3 ks strieborného spreja alebo prášková farba (mix strieborná, zlatá, bronzová)
- Tekutá čierna potravinárska farba
- Biela farba beloba zmiešaná s bielym alkoholom
- Floristický drôtik alebo plastová tyčka ako podpera rúčky čajníka
Postup
- Rúru zapneme na 180 stupňov. Pripravíme si dve tortové formy priemeru 24 cm a jednu priemeru 16 cm. Vyložíme ich papierom na pečenie, boky natrieme maslom.
- Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Následne pridáme žĺtka a krátko zašľaháme. Pridáme zázvorový vývar a krátko zašľaháme.
- Nakoniec pridáme preosiatu múku s mletým zázvorom a zľahka zamiešame. Vylejeme do pripravených foriem, cca do výšky 4 cm v každej forme. Pečieme 20-25 minút. Korpusy po vybratí necháme vychladnúť vo forme.
- Hrušky nakrájame na kocky a povaríme s kryštálovým cukrom a škoricou do zmäknutia cca 15 minút. Medzitým si plátky želatíny namočíme do studenej vody.
- K hruškám pridáme pyré, chvíľu povaríme, vypneme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme želatínu, zamiešame a keď sa želatína rozpustí, nalejeme túto zmes do foriem priemeru 18, 14 a 10 cm, ktoré vystelieme fóliou a dáme zamraziť.
- Na prípravu lemon curdu budeme potrebovať nastrúhanú kôru z citrónov. Strúhame opatrne, len žltú časť, aby zmes nezhorkla. Zmiešame žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a metličkou miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si maslový krém swiss meringue butter cream. Bielka vložíme do sklenenej misy, zmiešame s cukrom a dáme nad paru. Miešame metličkou a zohrievame na 71 stupňov.
- Maslo izbovej teploty si nakrájame na kocky.
- Zmes prelejeme do nádoby z mixéra. Miešame na vysokých otáčkach 1 minútu. Pridáme soľ a ďalej miešame na stredných otáčkach do hustého krému až kým teplota klesne na 24 stupňov. Znižovať teplotu môžeme priložením ľadu zvonku nádoby.
- Keď je zmes pripravená, zmeníme si nadstavec na mixéri a pridávame do zmesi postupne po jednej kocke maslo. Keď pridáme polovicu masla, prejdeme stierkou a postupujeme ďalej v miešaní. Na záver pridáme polovicu pripraveného lemon curdu. Krém si vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Pripravíme si sirup na potretie korpusov zo 150 g zázvorového/džúsu a 50 g cukru. Privedieme do varu a varíme do rozpustenia cukru.
- Korpusy si nakrájame na výšku 1,5 cm. Jeden väčší korpus zrežeme na priemer cca 19 cm.
- Každý korpus potrieme zázvorovým sirupom a postupne vrstvíme maslovým krémom, lemon curdom a hruškovým vkladom.
- Obalíme fóliou a dáme zachladiť.
- Na obter si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu a vymixujeme. Pridáme maslo a znovu vymixujeme. Necháme vychladnúť a následne naplníme do zdobiaceho vrecka. Urobíme obter torty, snažíme sa držať tvarovanie čajníka. Stierkou zahladíme a urobíme hrany čajníka. Dáme zachladiť.
- Vymiesime si modrú poťahovú hmotu a rozvaľkáme na podložke. Preložíme na tortu a uhladíme do požadovaného tvaru.
- Zo zvyšnej poťahovej hmoty vytvarujeme rúčku čajníka. Strieborné časti postriekame sprejom alebo potrieme práškovou farbou.
- Štetec namáčame do čiernej farby. Prvé streky spravíme mimo čajníka, následne malé fliačky striekame na čajník. Opakujeme s bielou farbou.
- Osadíme vymodelovanú rúčku, vrchnák čajníka a 3D torta je hotová.
Korpus:
- 10 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 80 g zázvorového extraktu/džúsu
- 320 g hladkej múky
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
- 4 čajové lyžičky sušeného zázvoru
- maslo na potretie foriem
Hruškový vklad:
- 200 g očistených nakrájaných hrušiek (z približne 3 hrušiek)
- 20 g kryštálového cukru
- 800 g hruškového pyré
- 9 plátkov želatíny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
Lemon curd:
- 8 žĺtkov
- 140 g trstinového cukru
- 140 ml citrónovej šťavy
- 100 g masla
- kôra zo 4 bio citrónov
Swiss meringue butter cream:
- 8 bielkov (cca 280 g)
- 370 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Sirup na potretie korpusov:
- 150 g zázvorového extraktu/džúsu
- 50 g kryštálového cukru
Biela ganache:
- 600 g bielej čokolády
- 70 g glukózového sirupu
- 210 g smotany na šľahanie 40%
- 270 g masla
Tvarovanie:
- 1250 g poťahovej hmoty baby blue farby
- 250 g poťahovej hmoty hnedej farby
- 500 g poťahovej hmoty bielej farby
- 3 ks strieborného spreja alebo prášková farba (mix strieborná, zlatá, bronzová)
- Tekutá čierna potravinárska farba
- Biela farba beloba zmiešaná s bielym alkoholom
- Floristický drôtik alebo plastová tyčka ako podpera rúčky čajníka
- Rúru zapneme na 180 stupňov. Pripravíme si dve tortové formy priemeru 24 cm a jednu priemeru 16 cm. Vyložíme ich papierom na pečenie, boky natrieme maslom.
- Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Následne pridáme žĺtka a krátko zašľaháme. Pridáme zázvorový vývar a krátko zašľaháme.
- Nakoniec pridáme preosiatu múku s mletým zázvorom a zľahka zamiešame. Vylejeme do pripravených foriem, cca do výšky 4 cm v každej forme. Pečieme 20-25 minút. Korpusy po vybratí necháme vychladnúť vo forme.
- Hrušky nakrájame na kocky a povaríme s kryštálovým cukrom a škoricou do zmäknutia cca 15 minút. Medzitým si plátky želatíny namočíme do studenej vody.
- K hruškám pridáme pyré, chvíľu povaríme, vypneme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme želatínu, zamiešame a keď sa želatína rozpustí, nalejeme túto zmes do foriem priemeru 18, 14 a 10 cm, ktoré vystelieme fóliou a dáme zamraziť.
- Na prípravu lemon curdu budeme potrebovať nastrúhanú kôru z citrónov. Strúhame opatrne, len žltú časť, aby zmes nezhorkla. Zmiešame žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a metličkou miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si maslový krém swiss meringue butter cream. Bielka vložíme do sklenenej misy, zmiešame s cukrom a dáme nad paru. Miešame metličkou a zohrievame na 71 stupňov.
- Maslo izbovej teploty si nakrájame na kocky.
- Zmes prelejeme do nádoby z mixéra. Miešame na vysokých otáčkach 1 minútu. Pridáme soľ a ďalej miešame na stredných otáčkach do hustého krému až kým teplota klesne na 24 stupňov. Znižovať teplotu môžeme priložením ľadu zvonku nádoby.
- Keď je zmes pripravená, zmeníme si nadstavec na mixéri a pridávame do zmesi postupne po jednej kocke maslo. Keď pridáme polovicu masla, prejdeme stierkou a postupujeme ďalej v miešaní. Na záver pridáme polovicu pripraveného lemon curdu. Krém si vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Pripravíme si sirup na potretie korpusov zo 150 g zázvorového/džúsu a 50 g cukru. Privedieme do varu a varíme do rozpustenia cukru.
- Korpusy si nakrájame na výšku 1,5 cm. Jeden väčší korpus zrežeme na priemer cca 19 cm.
- Každý korpus potrieme zázvorovým sirupom a postupne vrstvíme maslovým krémom, lemon curdom a hruškovým vkladom.
- Obalíme fóliou a dáme zachladiť.
- Na obter si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu a vymixujeme. Pridáme maslo a znovu vymixujeme. Necháme vychladnúť a následne naplníme do zdobiaceho vrecka. Urobíme obter torty, snažíme sa držať tvarovanie čajníka. Stierkou zahladíme a urobíme hrany čajníka. Dáme zachladiť.
- Vymiesime si modrú poťahovú hmotu a rozvaľkáme na podložke. Preložíme na tortu a uhladíme do požadovaného tvaru.
- Zo zvyšnej poťahovej hmoty vytvarujeme rúčku čajníka. Strieborné časti postriekame sprejom alebo potrieme práškovou farbou.
- Štetec namáčame do čiernej farby. Prvé streky spravíme mimo čajníka, následne malé fliačky striekame na čajník. Opakujeme s bielou farbou.
- Osadíme vymodelovanú rúčku, vrchnák čajníka a 3D torta je hotová.