Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ovocný košík od Elizabeth

Ovocný košík od Elizabeth

Popis

Tento košík je spomienkou na môjho dedka, ktorý bol dobrým a múdrym človekom. Celý život poctivo pracoval na stavbe, ale keď sa mu stal pracovný úraz, ostal doma. Keďže bol veľmi pracovitý, začal pliesť košíky z vŕbových prútikov a ja som ho pri tejto práci občas sledovala. Teraz som dostala nápad vyskúšať upiecť košík, ale namiesto vŕby vymodelovať prútiky z čokoládovej hmoty. Tá istá technika, ale v cukrárstve. A funguje to!

Ingrediencie

Cesto 1:
  • 600 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 8 ks žĺtkov
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 170 g kyslej smotany
  • Kôra z 1ks citrónu
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 300 g čučoriedkový džem
Cesto 2:
  • 8 ks bielok
  • 300 g práškového cukru
  • 3 čl citrónovej šťavy
  • 450 g kešu orechov
Čokoládová ganache:
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g horkej čokolády
  • 20 ml koňaku
Krém Šarlotta:
  • 2 žĺtky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 180 g mlieka
  • 300 g masla
  • 390 g salko
Vrch torty:
  • 200 g horkej čokolády
  • 200 g masla
Zdobenie:
  • 1 kg modelovacej hmoty
  • 500 g čerstvých jahôd

Postup

  1. Na krém Šarlotka dáme zohriať mlieko a cukor, ale nesmie vrieť. Žĺtky vyšľaháme jemne a spojiť s mliekom. Najskôr časť mlieka odlejeme k žĺtkom, potom vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Odložíme, aby zmes vychladla.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame zovretú časť. Na koniec dáme salko a vyšľaháme, kým sa krém spojí.
  3. Pripravíme si čokoládovú ganache tak, že zohrievame smotanu a horúcou smotanou zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom.
  4. Na cesto si rozdelíme vajíčka, žĺtka a cukor vyšľaháme do peny. Preosejeme múku, pridáme pokrájané maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka a vymiešame cesto, do ktorého pridáme 3 PL kyslej smotany.
  5. Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Necháme bokom odstáť.
  6. Orechy opražíme v rúre na 140°C cca 15 minút a následne rozdrvíme (nie na múku).
  7. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  8. Cesto rozvaľkáme a dáme do formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Každé cesto natrieme džemom, posypeme orechmi a nanesieme 1/3 snehu z bielkov. Pečieme na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 140°C a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Prvý upečený korpus natrieme krémom Šarlotta, druhý korpus ganache, tretí opäť krémom Šarlotta a posledný len necháme. Celú tortu obtrieme ganache a dáme chladiť.
  10. Z modelovacej hmoty modelujeme košík. Hmotu rozdelíme na malé časti, z ktorých vyvaľkáme prútiky na pletenie košíka a dáme stuhnúť do chladničky.
  11. Hotový košík natiahneme na tortu a na vrch torty poukladáme čerstvé jahody.
Cesto 1:
  • 600 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 8 ks žĺtkov
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 170 g kyslej smotany
  • Kôra z 1ks citrónu
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 300 g čučoriedkový džem
Cesto 2:
  • 8 ks bielok
  • 300 g práškového cukru
  • 3 čl citrónovej šťavy
  • 450 g kešu orechov
Čokoládová ganache:
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g horkej čokolády
  • 20 ml koňaku
Krém Šarlotta:
  • 2 žĺtky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 180 g mlieka
  • 300 g masla
  • 390 g salko
Vrch torty:
  • 200 g horkej čokolády
  • 200 g masla
Zdobenie:
  • 1 kg modelovacej hmoty
  • 500 g čerstvých jahôd
  1. Na krém Šarlotka dáme zohriať mlieko a cukor, ale nesmie vrieť. Žĺtky vyšľaháme jemne a spojiť s mliekom. Najskôr časť mlieka odlejeme k žĺtkom, potom vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Odložíme, aby zmes vychladla.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame zovretú časť. Na koniec dáme salko a vyšľaháme, kým sa krém spojí.
  3. Pripravíme si čokoládovú ganache tak, že zohrievame smotanu a horúcou smotanou zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom.
  4. Na cesto si rozdelíme vajíčka, žĺtka a cukor vyšľaháme do peny. Preosejeme múku, pridáme pokrájané maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka a vymiešame cesto, do ktorého pridáme 3 PL kyslej smotany.
  5. Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Necháme bokom odstáť.
  6. Orechy opražíme v rúre na 140°C cca 15 minút a následne rozdrvíme (nie na múku).
  7. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  8. Cesto rozvaľkáme a dáme do formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Každé cesto natrieme džemom, posypeme orechmi a nanesieme 1/3 snehu z bielkov. Pečieme na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 140°C a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Prvý upečený korpus natrieme krémom Šarlotta, druhý korpus ganache, tretí opäť krémom Šarlotta a posledný len necháme. Celú tortu obtrieme ganache a dáme chladiť.
  10. Z modelovacej hmoty modelujeme košík. Hmotu rozdelíme na malé časti, z ktorých vyvaľkáme prútiky na pletenie košíka a dáme stuhnúť do chladničky.
  11. Hotový košík natiahneme na tortu a na vrch torty poukladáme čerstvé jahody.