Ovocný košík od Elizabeth
Popis
Tento košík je spomienkou na môjho dedka, ktorý bol dobrým a múdrym človekom. Celý život poctivo pracoval na stavbe, ale keď sa mu stal pracovný úraz, ostal doma. Keďže bol veľmi pracovitý, začal pliesť košíky z vŕbových prútikov a ja som ho pri tejto práci občas sledovala. Teraz som dostala nápad vyskúšať upiecť košík, ale namiesto vŕby vymodelovať prútiky z čokoládovej hmoty. Tá istá technika, ale v cukrárstve. A funguje to!
Ingrediencie
Cesto 1:
- 600 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 8 ks žĺtkov
- 1 ks vanilkový cukor
- 170 g kyslej smotany
- Kôra z 1ks citrónu
- 1 ks prášok do pečiva
- 300 g čučoriedkový džem
Cesto 2:
- 8 ks bielok
- 300 g práškového cukru
- 3 čl citrónovej šťavy
- 450 g kešu orechov
Čokoládová ganache:
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g horkej čokolády
- 20 ml koňaku
Krém Šarlotta:
- 2 žĺtky
- 250 g kryštálového cukru
- 180 g mlieka
- 300 g masla
- 390 g salko
Vrch torty:
- 200 g horkej čokolády
- 200 g masla
Zdobenie:
- 1 kg modelovacej hmoty
- 500 g čerstvých jahôd
Postup
- Na krém Šarlotka dáme zohriať mlieko a cukor, ale nesmie vrieť. Žĺtky vyšľaháme jemne a spojiť s mliekom. Najskôr časť mlieka odlejeme k žĺtkom, potom vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Odložíme, aby zmes vychladla.
- Maslo vyšľaháme a postupne pridávame zovretú časť. Na koniec dáme salko a vyšľaháme, kým sa krém spojí.
- Pripravíme si čokoládovú ganache tak, že zohrievame smotanu a horúcou smotanou zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom.
- Na cesto si rozdelíme vajíčka, žĺtka a cukor vyšľaháme do peny. Preosejeme múku, pridáme pokrájané maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka a vymiešame cesto, do ktorého pridáme 3 PL kyslej smotany.
- Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Necháme bokom odstáť.
- Orechy opražíme v rúre na 140°C cca 15 minút a následne rozdrvíme (nie na múku).
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Cesto rozvaľkáme a dáme do formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Každé cesto natrieme džemom, posypeme orechmi a nanesieme 1/3 snehu z bielkov. Pečieme na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 140°C a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Prvý upečený korpus natrieme krémom Šarlotta, druhý korpus ganache, tretí opäť krémom Šarlotta a posledný len necháme. Celú tortu obtrieme ganache a dáme chladiť.
- Z modelovacej hmoty modelujeme košík. Hmotu rozdelíme na malé časti, z ktorých vyvaľkáme prútiky na pletenie košíka a dáme stuhnúť do chladničky.
- Hotový košík natiahneme na tortu a na vrch torty poukladáme čerstvé jahody.
Cesto 1:
- 600 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 8 ks žĺtkov
- 1 ks vanilkový cukor
- 170 g kyslej smotany
- Kôra z 1ks citrónu
- 1 ks prášok do pečiva
- 300 g čučoriedkový džem
Cesto 2:
- 8 ks bielok
- 300 g práškového cukru
- 3 čl citrónovej šťavy
- 450 g kešu orechov
Čokoládová ganache:
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g horkej čokolády
- 20 ml koňaku
Krém Šarlotta:
- 2 žĺtky
- 250 g kryštálového cukru
- 180 g mlieka
- 300 g masla
- 390 g salko
Vrch torty:
- 200 g horkej čokolády
- 200 g masla
Zdobenie:
- 1 kg modelovacej hmoty
- 500 g čerstvých jahôd
- Na krém Šarlotka dáme zohriať mlieko a cukor, ale nesmie vrieť. Žĺtky vyšľaháme jemne a spojiť s mliekom. Najskôr časť mlieka odlejeme k žĺtkom, potom vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Odložíme, aby zmes vychladla.
- Maslo vyšľaháme a postupne pridávame zovretú časť. Na koniec dáme salko a vyšľaháme, kým sa krém spojí.
- Pripravíme si čokoládovú ganache tak, že zohrievame smotanu a horúcou smotanou zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom.
- Na cesto si rozdelíme vajíčka, žĺtka a cukor vyšľaháme do peny. Preosejeme múku, pridáme pokrájané maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka a vymiešame cesto, do ktorého pridáme 3 PL kyslej smotany.
- Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Necháme bokom odstáť.
- Orechy opražíme v rúre na 140°C cca 15 minút a následne rozdrvíme (nie na múku).
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Cesto rozvaľkáme a dáme do formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Každé cesto natrieme džemom, posypeme orechmi a nanesieme 1/3 snehu z bielkov. Pečieme na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 140°C a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Prvý upečený korpus natrieme krémom Šarlotta, druhý korpus ganache, tretí opäť krémom Šarlotta a posledný len necháme. Celú tortu obtrieme ganache a dáme chladiť.
- Z modelovacej hmoty modelujeme košík. Hmotu rozdelíme na malé časti, z ktorých vyvaľkáme prútiky na pletenie košíka a dáme stuhnúť do chladničky.
- Hotový košík natiahneme na tortu a na vrch torty poukladáme čerstvé jahody.