Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pečená činka od Dávida

Pečená činka od Dávida

Popis

Keďže som prešiel dosť veľkou hmotnostnou (zo 113-80 kg) premenou, tak práve preto som sa rozhodol urobiť činku, ako poďakovanie môjmu trénerovi Mišovi, ktorý zo mňa urobil úplne iného človeka, a s ktorým cvičím už 2 a pol roka takmer denne. Naučil ma, že sa netreba nikdy vzdávať, ísť si za svojimi snami a že všetko sa dá, keď človek chce.

Ingrediencie

Korpus:
  • 12 ks vajec
  • 12 PL práškového cukru
  • 12 PL polohrubej múky
  • 2 ks prášok do pečiva
  • 2 PL kakao
  • štipka soli
Orechová plnka:
  • 400 g vlašských orechov
  • 200 ml rumu
  • 8 PL práškového cukru
Čokoládová plnka:
  • 8 ks vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL kakaa
  • 100 g horkej čokolády
  • 500 g masla
Karamelizované orechy:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 160 ml smotany
  • 2 ČL soli
  • vlašské orechy
Malinový džem:
  • 600 g malín
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 6 g pektínu
Čokoládový swiss krém:
  • bielka z 5 vajíčok
  • 370 g práškového cukru
  • 500 g masla
  • 75 g kakaa
Poťahová hmota:
  • 1000 g červenej poťahovej hmoty
  • 500 g čiernej poťahovej hmoty
  • biela čokoláda
  • červená farba v spreji

Postup

  1. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme, pridáme kakao.
  3. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s tuhými bielkami.
  4. 2 formy (18 cm - pologule) vymastíme maslom alebo olejom a cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem.
  5. Pečieme pri 180°C cca 40-45 minút.
  6. Pripravíme orechovú plnku tak, že orechy zmiešame s cukrom a rumom a vymiešame do hladkej plnky.
  7. Pripravíme čokoládovú plnku: vajcia, cukor, kakao vyšľaháme mixérom, potom preložíme nad vriacu vodu a šľaháme do zhustnutia (konzistencia redšieho pudingu) cca 30 minút.
  8. Na karamelizované orechy rozpustíme cukor, pridáme maslo a po minúte smotanu, nakoniec soľ a orechy.
  9. Pripravíme malinový džem: maliny, cukor a šťavu z citróna rozvaríme, pridáme pektín a varíme do konzistencie džemu.
  10. Každý korpus prekrojíme na polovicu a plníme tortu vrstvami: korpus, džem, orechová plnka, čokoládová plnka, orechy.
  11. Korpusy plníme vo formách v tvare pologule vystlanými potravinárskou fóliou.
  12. Pripravíme swiss krém: bielka a cukor zahrejeme nad vodným kúpeľom a miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme vychladnúť a zmiešame s maslom a kakaom.
  13. Tortu potrieme pripraveným swiss krémom.
  14. Na potiahnutie torty použijeme poťahovú hmotu. Čísla a zvyšné ozdoby pripravíme z bielej čokolády.
Korpus:
  • 12 ks vajec
  • 12 PL práškového cukru
  • 12 PL polohrubej múky
  • 2 ks prášok do pečiva
  • 2 PL kakao
  • štipka soli
Orechová plnka:
  • 400 g vlašských orechov
  • 200 ml rumu
  • 8 PL práškového cukru
Čokoládová plnka:
  • 8 ks vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL kakaa
  • 100 g horkej čokolády
  • 500 g masla
Karamelizované orechy:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 160 ml smotany
  • 2 ČL soli
  • vlašské orechy
Malinový džem:
  • 600 g malín
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 6 g pektínu
Čokoládový swiss krém:
  • bielka z 5 vajíčok
  • 370 g práškového cukru
  • 500 g masla
  • 75 g kakaa
Poťahová hmota:
  • 1000 g červenej poťahovej hmoty
  • 500 g čiernej poťahovej hmoty
  • biela čokoláda
  • červená farba v spreji
  1. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme, pridáme kakao.
  3. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s tuhými bielkami.
  4. 2 formy (18 cm - pologule) vymastíme maslom alebo olejom a cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem.
  5. Pečieme pri 180°C cca 40-45 minút.
  6. Pripravíme orechovú plnku tak, že orechy zmiešame s cukrom a rumom a vymiešame do hladkej plnky.
  7. Pripravíme čokoládovú plnku: vajcia, cukor, kakao vyšľaháme mixérom, potom preložíme nad vriacu vodu a šľaháme do zhustnutia (konzistencia redšieho pudingu) cca 30 minút.
  8. Na karamelizované orechy rozpustíme cukor, pridáme maslo a po minúte smotanu, nakoniec soľ a orechy.
  9. Pripravíme malinový džem: maliny, cukor a šťavu z citróna rozvaríme, pridáme pektín a varíme do konzistencie džemu.
  10. Každý korpus prekrojíme na polovicu a plníme tortu vrstvami: korpus, džem, orechová plnka, čokoládová plnka, orechy.
  11. Korpusy plníme vo formách v tvare pologule vystlanými potravinárskou fóliou.
  12. Pripravíme swiss krém: bielka a cukor zahrejeme nad vodným kúpeľom a miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme vychladnúť a zmiešame s maslom a kakaom.
  13. Tortu potrieme pripraveným swiss krémom.
  14. Na potiahnutie torty použijeme poťahovú hmotu. Čísla a zvyšné ozdoby pripravíme z bielej čokolády.