Pečená činka od Dávida
Popis
Keďže som prešiel dosť veľkou hmotnostnou (zo 113-80 kg) premenou, tak práve preto som sa rozhodol urobiť činku, ako poďakovanie môjmu trénerovi Mišovi, ktorý zo mňa urobil úplne iného človeka, a s ktorým cvičím už 2 a pol roka takmer denne. Naučil ma, že sa netreba nikdy vzdávať, ísť si za svojimi snami a že všetko sa dá, keď človek chce.
Ingrediencie
Korpus:
- 12 ks vajec
- 12 PL práškového cukru
- 12 PL polohrubej múky
- 2 ks prášok do pečiva
- 2 PL kakao
- štipka soli
Orechová plnka:
- 400 g vlašských orechov
- 200 ml rumu
- 8 PL práškového cukru
Čokoládová plnka:
- 8 ks vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 6 PL kakaa
- 100 g horkej čokolády
- 500 g masla
Karamelizované orechy:
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 160 ml smotany
- 2 ČL soli
- vlašské orechy
Malinový džem:
- 600 g malín
- 150 g kryštálového cukru
- šťava z jedného citróna
- 6 g pektínu
Čokoládový swiss krém:
- bielka z 5 vajíčok
- 370 g práškového cukru
- 500 g masla
- 75 g kakaa
Poťahová hmota:
- 1000 g červenej poťahovej hmoty
- 500 g čiernej poťahovej hmoty
- biela čokoláda
- červená farba v spreji
Postup
- Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme, pridáme kakao.
- Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s tuhými bielkami.
- 2 formy (18 cm - pologule) vymastíme maslom alebo olejom a cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem.
- Pečieme pri 180°C cca 40-45 minút.
- Pripravíme orechovú plnku tak, že orechy zmiešame s cukrom a rumom a vymiešame do hladkej plnky.
- Pripravíme čokoládovú plnku: vajcia, cukor, kakao vyšľaháme mixérom, potom preložíme nad vriacu vodu a šľaháme do zhustnutia (konzistencia redšieho pudingu) cca 30 minút.
- Na karamelizované orechy rozpustíme cukor, pridáme maslo a po minúte smotanu, nakoniec soľ a orechy.
- Pripravíme malinový džem: maliny, cukor a šťavu z citróna rozvaríme, pridáme pektín a varíme do konzistencie džemu.
- Každý korpus prekrojíme na polovicu a plníme tortu vrstvami: korpus, džem, orechová plnka, čokoládová plnka, orechy.
- Korpusy plníme vo formách v tvare pologule vystlanými potravinárskou fóliou.
- Pripravíme swiss krém: bielka a cukor zahrejeme nad vodným kúpeľom a miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme vychladnúť a zmiešame s maslom a kakaom.
- Tortu potrieme pripraveným swiss krémom.
- Na potiahnutie torty použijeme poťahovú hmotu. Čísla a zvyšné ozdoby pripravíme z bielej čokolády.
Korpus:
- 12 ks vajec
- 12 PL práškového cukru
- 12 PL polohrubej múky
- 2 ks prášok do pečiva
- 2 PL kakao
- štipka soli
Orechová plnka:
- 400 g vlašských orechov
- 200 ml rumu
- 8 PL práškového cukru
Čokoládová plnka:
- 8 ks vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 6 PL kakaa
- 100 g horkej čokolády
- 500 g masla
Karamelizované orechy:
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 160 ml smotany
- 2 ČL soli
- vlašské orechy
Malinový džem:
- 600 g malín
- 150 g kryštálového cukru
- šťava z jedného citróna
- 6 g pektínu
Čokoládový swiss krém:
- bielka z 5 vajíčok
- 370 g práškového cukru
- 500 g masla
- 75 g kakaa
Poťahová hmota:
- 1000 g červenej poťahovej hmoty
- 500 g čiernej poťahovej hmoty
- biela čokoláda
- červená farba v spreji
- Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
- Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme, pridáme kakao.
- Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s tuhými bielkami.
- 2 formy (18 cm - pologule) vymastíme maslom alebo olejom a cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem.
- Pečieme pri 180°C cca 40-45 minút.
- Pripravíme orechovú plnku tak, že orechy zmiešame s cukrom a rumom a vymiešame do hladkej plnky.
- Pripravíme čokoládovú plnku: vajcia, cukor, kakao vyšľaháme mixérom, potom preložíme nad vriacu vodu a šľaháme do zhustnutia (konzistencia redšieho pudingu) cca 30 minút.
- Na karamelizované orechy rozpustíme cukor, pridáme maslo a po minúte smotanu, nakoniec soľ a orechy.
- Pripravíme malinový džem: maliny, cukor a šťavu z citróna rozvaríme, pridáme pektín a varíme do konzistencie džemu.
- Každý korpus prekrojíme na polovicu a plníme tortu vrstvami: korpus, džem, orechová plnka, čokoládová plnka, orechy.
- Korpusy plníme vo formách v tvare pologule vystlanými potravinárskou fóliou.
- Pripravíme swiss krém: bielka a cukor zahrejeme nad vodným kúpeľom a miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme vychladnúť a zmiešame s maslom a kakaom.
- Tortu potrieme pripraveným swiss krémom.
- Na potiahnutie torty použijeme poťahovú hmotu. Čísla a zvyšné ozdoby pripravíme z bielej čokolády.