Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Peň pre stolára od Tinky

Peň pre stolára od Tinky

Popis

Tatko je celoživotne spätý s lesom, drevom a výrobkami z dreva, keďže je stolár a svojho času aj vyrezával do dreva. Od detstva sme voľný čas trávili v prírode a chodievali sme aj na lesné brigády.

Ingrediencie

KORPUSY
  • 9 vajec
  • 9 PL práškového cukru
  • Štipka soli
  • 9 PL polohrubej múky
  • Prášok do pečiva
  • 1 dcl olej
  • ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
PLNKA
  • 1 skaramelizované salko
  • 500 g masla 82%
  • 2 ks zlatý klas
  • 50 dcl mlieka
  • 1 PL instantnej kávy
  • Vanilka (môže byť extrakt)
  • 2 balenia sušených brusníc
  • želatína
  • Griotka podľa chuti
  • Citrónová kôra a šťava z citróna
  • 200 g nasekaných vlašských orechov
SIRUP
  • Silný čierny čaj (Dilmah alebo Rooibos)
  • Rum - podľa chuti
  • 50 g kryštálového cukru
  • Šťava z malín (2 dcl) a šťava z citróna
  • 8 klinčekov
  • 2 ks škorica celá
  • štipka mletej škorice
  • citrón
  • Kakao

Postup

  1. Žĺtka si oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, znížime rýchlosť na šľahači a postupne zamiešame múku, ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku s práškom do pečiva a na záver primiešame olej.
  3. Pečieme v rúre cca. 30 minút pri teplote 180°C dva korpusy (jeden svetlý 2/3 cesta a druhý farebný).
  4. Uvaríme si silný čaj, ktorým zalejeme karamel, pridáme klinčeky, škoricu, citrón a šťavu z malín, necháme vychladnúť a pridáme rum podľa chuti.
  5. Brusnice rozvaríme, ponorným mixérom rozmixujeme a pridáme želatínu podľa návodu. Necháme vychladnúť a pridáme griotku podľa chuti.
POSTUP PLNKA
  1. Uvaríme si Zlatý klas podľa návodu, necháme vychladnúť.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridáme salko a vychladnutú zmes Zlatého klasu.
  3. Vychladnutý svetlý plát prerežeme a vrstvíme tortu.
  4. Svetlý plát navlhčíme zmesou vody, vanilkového extraktu a šťavou z jedného citróna. Natrieme plnku (asi 1 cm) a navrstvíme brusnice. Stredný mramorový plát navlhčíme punčovým sirupom z obidvoch strán a položíme na brusnice. Na stredný plát navrstvíme opäť brusnicovú zmes a asi 1 cm plnky. Na vrch položíme druhú časť svetlého plátu. Tortu zaťažíme.
  5. Zvyšnou plnkou obtrieme tortu a zdobíme poťahovou hmotou.
KORPUSY
  • 9 vajec
  • 9 PL práškového cukru
  • Štipka soli
  • 9 PL polohrubej múky
  • Prášok do pečiva
  • 1 dcl olej
  • ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
PLNKA
  • 1 skaramelizované salko
  • 500 g masla 82%
  • 2 ks zlatý klas
  • 50 dcl mlieka
  • 1 PL instantnej kávy
  • Vanilka (môže byť extrakt)
  • 2 balenia sušených brusníc
  • želatína
  • Griotka podľa chuti
  • Citrónová kôra a šťava z citróna
  • 200 g nasekaných vlašských orechov
SIRUP
  • Silný čierny čaj (Dilmah alebo Rooibos)
  • Rum - podľa chuti
  • 50 g kryštálového cukru
  • Šťava z malín (2 dcl) a šťava z citróna
  • 8 klinčekov
  • 2 ks škorica celá
  • štipka mletej škorice
  • citrón
  • Kakao
  1. Žĺtka si oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, znížime rýchlosť na šľahači a postupne zamiešame múku, ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku s práškom do pečiva a na záver primiešame olej.
  3. Pečieme v rúre cca. 30 minút pri teplote 180°C dva korpusy (jeden svetlý 2/3 cesta a druhý farebný).
  4. Uvaríme si silný čaj, ktorým zalejeme karamel, pridáme klinčeky, škoricu, citrón a šťavu z malín, necháme vychladnúť a pridáme rum podľa chuti.
  5. Brusnice rozvaríme, ponorným mixérom rozmixujeme a pridáme želatínu podľa návodu. Necháme vychladnúť a pridáme griotku podľa chuti.
POSTUP PLNKA
  1. Uvaríme si Zlatý klas podľa návodu, necháme vychladnúť.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridáme salko a vychladnutú zmes Zlatého klasu.
  3. Vychladnutý svetlý plát prerežeme a vrstvíme tortu.
  4. Svetlý plát navlhčíme zmesou vody, vanilkového extraktu a šťavou z jedného citróna. Natrieme plnku (asi 1 cm) a navrstvíme brusnice. Stredný mramorový plát navlhčíme punčovým sirupom z obidvoch strán a položíme na brusnice. Na stredný plát navrstvíme opäť brusnicovú zmes a asi 1 cm plnky. Na vrch položíme druhú časť svetlého plátu. Tortu zaťažíme.
  5. Zvyšnou plnkou obtrieme tortu a zdobíme poťahovou hmotou.