Peň pre stolára od Tinky
Popis
Tatko je celoživotne spätý s lesom, drevom a výrobkami z dreva, keďže je stolár a svojho času aj vyrezával do dreva. Od detstva sme voľný čas trávili v prírode a chodievali sme aj na lesné brigády.
Ingrediencie
KORPUSY
- 9 vajec
- 9 PL práškového cukru
- Štipka soli
- 9 PL polohrubej múky
- Prášok do pečiva
- 1 dcl olej
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
PLNKA
- 1 skaramelizované salko
- 500 g masla 82%
- 2 ks zlatý klas
- 50 dcl mlieka
- 1 PL instantnej kávy
- Vanilka (môže byť extrakt)
- 2 balenia sušených brusníc
- želatína
- Griotka podľa chuti
- Citrónová kôra a šťava z citróna
- 200 g nasekaných vlašských orechov
SIRUP
- Silný čierny čaj (Dilmah alebo Rooibos)
- Rum - podľa chuti
- 50 g kryštálového cukru
- Šťava z malín (2 dcl) a šťava z citróna
- 8 klinčekov
- 2 ks škorica celá
- štipka mletej škorice
- citrón
- Kakao
Postup
- Žĺtka si oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, znížime rýchlosť na šľahači a postupne zamiešame múku, ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku s práškom do pečiva a na záver primiešame olej.
- Pečieme v rúre cca. 30 minút pri teplote 180°C dva korpusy (jeden svetlý 2/3 cesta a druhý farebný).
- Uvaríme si silný čaj, ktorým zalejeme karamel, pridáme klinčeky, škoricu, citrón a šťavu z malín, necháme vychladnúť a pridáme rum podľa chuti.
- Brusnice rozvaríme, ponorným mixérom rozmixujeme a pridáme želatínu podľa návodu. Necháme vychladnúť a pridáme griotku podľa chuti.
POSTUP PLNKA
- Uvaríme si Zlatý klas podľa návodu, necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme a postupne pridáme salko a vychladnutú zmes Zlatého klasu.
- Vychladnutý svetlý plát prerežeme a vrstvíme tortu.
- Svetlý plát navlhčíme zmesou vody, vanilkového extraktu a šťavou z jedného citróna. Natrieme plnku (asi 1 cm) a navrstvíme brusnice. Stredný mramorový plát navlhčíme punčovým sirupom z obidvoch strán a položíme na brusnice. Na stredný plát navrstvíme opäť brusnicovú zmes a asi 1 cm plnky. Na vrch položíme druhú časť svetlého plátu. Tortu zaťažíme.
- Zvyšnou plnkou obtrieme tortu a zdobíme poťahovou hmotou.
KORPUSY
- 9 vajec
- 9 PL práškového cukru
- Štipka soli
- 9 PL polohrubej múky
- Prášok do pečiva
- 1 dcl olej
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
PLNKA
- 1 skaramelizované salko
- 500 g masla 82%
- 2 ks zlatý klas
- 50 dcl mlieka
- 1 PL instantnej kávy
- Vanilka (môže byť extrakt)
- 2 balenia sušených brusníc
- želatína
- Griotka podľa chuti
- Citrónová kôra a šťava z citróna
- 200 g nasekaných vlašských orechov
SIRUP
- Silný čierny čaj (Dilmah alebo Rooibos)
- Rum - podľa chuti
- 50 g kryštálového cukru
- Šťava z malín (2 dcl) a šťava z citróna
- 8 klinčekov
- 2 ks škorica celá
- štipka mletej škorice
- citrón
- Kakao
- Žĺtka si oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, znížime rýchlosť na šľahači a postupne zamiešame múku, ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku s práškom do pečiva a na záver primiešame olej.
- Pečieme v rúre cca. 30 minút pri teplote 180°C dva korpusy (jeden svetlý 2/3 cesta a druhý farebný).
- Uvaríme si silný čaj, ktorým zalejeme karamel, pridáme klinčeky, škoricu, citrón a šťavu z malín, necháme vychladnúť a pridáme rum podľa chuti.
- Brusnice rozvaríme, ponorným mixérom rozmixujeme a pridáme želatínu podľa návodu. Necháme vychladnúť a pridáme griotku podľa chuti.
POSTUP PLNKA
- Uvaríme si Zlatý klas podľa návodu, necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme a postupne pridáme salko a vychladnutú zmes Zlatého klasu.
- Vychladnutý svetlý plát prerežeme a vrstvíme tortu.
- Svetlý plát navlhčíme zmesou vody, vanilkového extraktu a šťavou z jedného citróna. Natrieme plnku (asi 1 cm) a navrstvíme brusnice. Stredný mramorový plát navlhčíme punčovým sirupom z obidvoch strán a položíme na brusnice. Na stredný plát navrstvíme opäť brusnicovú zmes a asi 1 cm plnky. Na vrch položíme druhú časť svetlého plátu. Tortu zaťažíme.
- Zvyšnou plnkou obtrieme tortu a zdobíme poťahovou hmotou.