Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Piknikové muffiny od Paliho

Piknikové muffiny od Paliho

Popis

Voňavé broskyne vždy osviežia počas horúceho neskorého leta. Sladké ovocie predstavuje odmenu, za tvrdú prácu na záhrade, či v sade počas celého roka. Svoje muffiny venujem svojej starej mame Jolanke, ktorá sa rok čo rok s láskou stará o svoju záhradu, a my už ako deti sme boli vedení pri všetkom pomáhať. Dnes si preto spoločne vychutnáme výborné muffiny ako sladkú odmenu. Na osvieženie dobre padne chladená limonáda z broskyňového sektu.

Ingrediencie

Zázvorová posýpka
  • 45 g hladkej múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • soľ
  • 2 PL roztopeného masla
Cesto
  • 240 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva (1 balíček)
  • 120 g krupicového cukru
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 160 g mixovaných broskýň (konzervované)
  • 190 g bieleho jogurtu
  • 130 g vajec
  • 70 g slnečnicového oleja
  • 70 g roztopeného masla
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 140 g nakrájaných broskýň na malé kúsky (čerstvé alebo konzervované)
Ozdoba
  • 1 čerstvá broskyňa nakrájaná na mesiačiky
  • 12 ks vyšších papierových košíčkov

Postup

Postup
  1. Rúru si predhrejeme na 160°C. A zatiaľ si do misky preosejeme všetky suché ingrediencie na cesto, a to múku, prášok do pečiva, krupicový cukor, trstinový cukor a soľ.
  2. Mrveničku alebo posýpku si pripravíme extra v miske, kde ku všetkým suchým surovinám pridáme roztopené maslo. Spojíme jemne prstami alebo len vidličkou. Ak je zmes mastná, prisypeme múku, prípadne ak je suchá, doplníme maslo alebo tiež pomôže kvapka vody. Hotovú pripravenú mrveničku si dáme bokom.
  3. V mise si zas pripravíme všetky tekuté ingrediencie: jogurt, vajíčka, slnečnicový olej, maslo, mandľový extrakt, broskyňové pyré, prípadne krájané broskyne. Všetko vymixujeme v mixéri, prípadne ponorným mixérom do hladka.
  4. Spojíme suché a tekuté ingrediencie, len jemne ručne zamiešame, kým sa zmes spojí. Nemiešame dlho, inak budú muffiny ťažké a hutné. Do hotovej zmesi opäť ručne zamiešame na kocky nakrájané broskyne.
  5. Hotové cesto dávkujeme do 12-tich papierových košíčkov. Môžete použiť aj ozdobné.
  6. Pred pečením na vrch každého muffinu dáme rez broskyne a posypeme ho pripravenou mrveničkou. Pečieme cca 40 minút. Prepečenie overíme špajdľou.
Zázvorová posýpka
  • 45 g hladkej múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • soľ
  • 2 PL roztopeného masla
Cesto
  • 240 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva (1 balíček)
  • 120 g krupicového cukru
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 160 g mixovaných broskýň (konzervované)
  • 190 g bieleho jogurtu
  • 130 g vajec
  • 70 g slnečnicového oleja
  • 70 g roztopeného masla
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 140 g nakrájaných broskýň na malé kúsky (čerstvé alebo konzervované)
Ozdoba
  • 1 čerstvá broskyňa nakrájaná na mesiačiky
  • 12 ks vyšších papierových košíčkov
Postup
  1. Rúru si predhrejeme na 160°C. A zatiaľ si do misky preosejeme všetky suché ingrediencie na cesto, a to múku, prášok do pečiva, krupicový cukor, trstinový cukor a soľ.
  2. Mrveničku alebo posýpku si pripravíme extra v miske, kde ku všetkým suchým surovinám pridáme roztopené maslo. Spojíme jemne prstami alebo len vidličkou. Ak je zmes mastná, prisypeme múku, prípadne ak je suchá, doplníme maslo alebo tiež pomôže kvapka vody. Hotovú pripravenú mrveničku si dáme bokom.
  3. V mise si zas pripravíme všetky tekuté ingrediencie: jogurt, vajíčka, slnečnicový olej, maslo, mandľový extrakt, broskyňové pyré, prípadne krájané broskyne. Všetko vymixujeme v mixéri, prípadne ponorným mixérom do hladka.
  4. Spojíme suché a tekuté ingrediencie, len jemne ručne zamiešame, kým sa zmes spojí. Nemiešame dlho, inak budú muffiny ťažké a hutné. Do hotovej zmesi opäť ručne zamiešame na kocky nakrájané broskyne.
  5. Hotové cesto dávkujeme do 12-tich papierových košíčkov. Môžete použiť aj ozdobné.
  6. Pred pečením na vrch každého muffinu dáme rez broskyne a posypeme ho pripravenou mrveničkou. Pečieme cca 40 minút. Prepečenie overíme špajdľou.