Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Piškótový melón od Martiny

Piškótový melón od Martiny

Popis

Tento melónový koláč v každom zaručene prebudí spomienky na leto. Nepoznám snáď nikoho, kto by toto šťavnaté ovocie (zeleninu) nemiloval. Farebnosť, šťavnatosť a sviežosť tohto koláča vo vás prebudí rovnaké pocity. Zrazu sa ocitnete na pláži s kúskom šťavnatého melóna v ruke.

Ingrediencie

Špenátová piškóta
  • 2 vajcia L
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 1,75 hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 2 PL citrónovej kôry
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 3 hrnčeky (natlačené) čerstvých špenátových listov
  • 1 vanilkový cukor
Krém
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie 33%
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 ČL želatíny
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1/3 hrnčeka vody
Želé
  • 2 hrnčeky čerstvých jahôd
  • ¼ hrnčeka čerstvých čučoriedok
  • 3 ČL želatíny Dr. Oetker
  • 3 hrnčeky šťavy z jahodového kompótu
Ozdoba
  • Lístky čerstvej mäty

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170 °C.
  2. Špenátové listy rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
  3. Múku preosejeme s práškom do pečiva.
  4. Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej, hustej peny. Potom pridáme rozmixovaný špenát, citrónovú kôru a šťavu. Striedavo prilievame tenkým prúdom olej a zmes suchých ingrediencií.
  5. Formu o priemere 28 – 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 – 30 minút. Urobíme test špajľou. Keď ju zapichneme do stredu koláča, tak zostane čistá. Vtedy je cesto dobre upečené. Necháme výchladiť.
  6. Želatínu zmiešame so studenou vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, napríklad v mikrovlnke, a miešame, kým sa nerozpustí.
  7. Smotanu šľaháme do zhustnutia, potom pridáme práškový cukor a prilejeme mierne vychladenú želatínu. Ihneď nanesieme na špenátový korpus.
  8. Odmeriame, či máme 700 ml šťavy, v prípade potreby dolejeme vodou alebo nedáme všetku šťavu.
  9. Želé rozmiešame s trochou vzniknutej šťavy z jahôd a pridáme do ostatnej. Celé zahrejeme, kým nezačne vrieť, a odstavíme. Necháme mierne schladiť.
  10. Medzitým si nakrájame jahody na plátky a poukladáme ich na smotanový krém.
  11. Opatrne nalejeme časť jahodového želé a poukladáme čučoriedky. Zalejeme ostatným želé.
  12. Odložíme do chladničky poriadne vychadiť.
  13. Dozdobíme lístkom čerstvej mäty.
Špenátová piškóta
  • 2 vajcia L
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 1,75 hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 2 PL citrónovej kôry
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 3 hrnčeky (natlačené) čerstvých špenátových listov
  • 1 vanilkový cukor
Krém
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie 33%
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 ČL želatíny
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1/3 hrnčeka vody
Želé
  • 2 hrnčeky čerstvých jahôd
  • ¼ hrnčeka čerstvých čučoriedok
  • 3 ČL želatíny Dr. Oetker
  • 3 hrnčeky šťavy z jahodového kompótu
Ozdoba
  • Lístky čerstvej mäty
  1. Rúru vyhrejeme na 170 °C.
  2. Špenátové listy rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
  3. Múku preosejeme s práškom do pečiva.
  4. Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej, hustej peny. Potom pridáme rozmixovaný špenát, citrónovú kôru a šťavu. Striedavo prilievame tenkým prúdom olej a zmes suchých ingrediencií.
  5. Formu o priemere 28 – 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 – 30 minút. Urobíme test špajľou. Keď ju zapichneme do stredu koláča, tak zostane čistá. Vtedy je cesto dobre upečené. Necháme výchladiť.
  6. Želatínu zmiešame so studenou vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, napríklad v mikrovlnke, a miešame, kým sa nerozpustí.
  7. Smotanu šľaháme do zhustnutia, potom pridáme práškový cukor a prilejeme mierne vychladenú želatínu. Ihneď nanesieme na špenátový korpus.
  8. Odmeriame, či máme 700 ml šťavy, v prípade potreby dolejeme vodou alebo nedáme všetku šťavu.
  9. Želé rozmiešame s trochou vzniknutej šťavy z jahôd a pridáme do ostatnej. Celé zahrejeme, kým nezačne vrieť, a odstavíme. Necháme mierne schladiť.
  10. Medzitým si nakrájame jahody na plátky a poukladáme ich na smotanový krém.
  11. Opatrne nalejeme časť jahodového želé a poukladáme čučoriedky. Zalejeme ostatným želé.
  12. Odložíme do chladničky poriadne vychadiť.
  13. Dozdobíme lístkom čerstvej mäty.