Piškótový melón od Martiny
Popis
Tento melónový koláč v každom zaručene prebudí spomienky na leto. Nepoznám snáď nikoho, kto by toto šťavnaté ovocie (zeleninu) nemiloval. Farebnosť, šťavnatosť a sviežosť tohto koláča vo vás prebudí rovnaké pocity. Zrazu sa ocitnete na pláži s kúskom šťavnatého melóna v ruke.
Ingrediencie
Špenátová piškóta
- 2 vajcia L
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1,75 hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka oleja
- 2 PL prášku do pečiva
- 2 PL citrónovej kôry
- 3 PL citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky (natlačené) čerstvých špenátových listov
- 1 vanilkový cukor
Krém
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie 33%
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 ČL želatíny
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1/3 hrnčeka vody
Želé
- 2 hrnčeky čerstvých jahôd
- ¼ hrnčeka čerstvých čučoriedok
- 3 ČL želatíny Dr. Oetker
- 3 hrnčeky šťavy z jahodového kompótu
Ozdoba
- Lístky čerstvej mäty
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170 °C.
- Špenátové listy rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej, hustej peny. Potom pridáme rozmixovaný špenát, citrónovú kôru a šťavu. Striedavo prilievame tenkým prúdom olej a zmes suchých ingrediencií.
- Formu o priemere 28 – 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 – 30 minút. Urobíme test špajľou. Keď ju zapichneme do stredu koláča, tak zostane čistá. Vtedy je cesto dobre upečené. Necháme výchladiť.
- Želatínu zmiešame so studenou vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, napríklad v mikrovlnke, a miešame, kým sa nerozpustí.
- Smotanu šľaháme do zhustnutia, potom pridáme práškový cukor a prilejeme mierne vychladenú želatínu. Ihneď nanesieme na špenátový korpus.
- Odmeriame, či máme 700 ml šťavy, v prípade potreby dolejeme vodou alebo nedáme všetku šťavu.
- Želé rozmiešame s trochou vzniknutej šťavy z jahôd a pridáme do ostatnej. Celé zahrejeme, kým nezačne vrieť, a odstavíme. Necháme mierne schladiť.
- Medzitým si nakrájame jahody na plátky a poukladáme ich na smotanový krém.
- Opatrne nalejeme časť jahodového želé a poukladáme čučoriedky. Zalejeme ostatným želé.
- Odložíme do chladničky poriadne vychadiť.
- Dozdobíme lístkom čerstvej mäty.
Špenátová piškóta
- 2 vajcia L
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1,75 hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka oleja
- 2 PL prášku do pečiva
- 2 PL citrónovej kôry
- 3 PL citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky (natlačené) čerstvých špenátových listov
- 1 vanilkový cukor
Krém
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie 33%
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 ČL želatíny
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1/3 hrnčeka vody
Želé
- 2 hrnčeky čerstvých jahôd
- ¼ hrnčeka čerstvých čučoriedok
- 3 ČL želatíny Dr. Oetker
- 3 hrnčeky šťavy z jahodového kompótu
Ozdoba
- Lístky čerstvej mäty
- Rúru vyhrejeme na 170 °C.
- Špenátové listy rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej, hustej peny. Potom pridáme rozmixovaný špenát, citrónovú kôru a šťavu. Striedavo prilievame tenkým prúdom olej a zmes suchých ingrediencií.
- Formu o priemere 28 – 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 – 30 minút. Urobíme test špajľou. Keď ju zapichneme do stredu koláča, tak zostane čistá. Vtedy je cesto dobre upečené. Necháme výchladiť.
- Želatínu zmiešame so studenou vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, napríklad v mikrovlnke, a miešame, kým sa nerozpustí.
- Smotanu šľaháme do zhustnutia, potom pridáme práškový cukor a prilejeme mierne vychladenú želatínu. Ihneď nanesieme na špenátový korpus.
- Odmeriame, či máme 700 ml šťavy, v prípade potreby dolejeme vodou alebo nedáme všetku šťavu.
- Želé rozmiešame s trochou vzniknutej šťavy z jahôd a pridáme do ostatnej. Celé zahrejeme, kým nezačne vrieť, a odstavíme. Necháme mierne schladiť.
- Medzitým si nakrájame jahody na plátky a poukladáme ich na smotanový krém.
- Opatrne nalejeme časť jahodového želé a poukladáme čučoriedky. Zalejeme ostatným želé.
- Odložíme do chladničky poriadne vychadiť.
- Dozdobíme lístkom čerstvej mäty.