Podpecník do práce od Janky
Popis
Na meniny a narodeniny vždy niečo prinesieme do práce a práve podpecník je skvelý na raňajky. Je chutný a zasýti pred prácou v teréne.
Ingrediencie
Kvások
- 150 ml vlažného mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 3 PL oleja
- 1 ČL soli
- 2 malé v šupke uvarené zemiaky
Príloha do rúry
- 250 ml kyslej smotany 16%
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 60 g čerstvého kôpru
- soľ
- čierne korenie
- ½ ČL sušeného cesnaku
Príloha po upečení
- 500 g šalotky
- 1 PL trstinového cukru
- 200 ml suchého červeného vína
- ½ ČL soli
- 3 PL oleja
Ozdoba
- 40 g čerstvého kôpru
- 100 g praženej solenej slnečnice
- 2 kačacie kože z pŕs alebo nôh na škvarky
Postup
- V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie, cukor a počkáme, kým vznikne kvások.
- Do kvásku preosejeme múku, soľ, pridáme olej, vajce, očistené rozpučené/nastrúhané zemiaky, 100 ml mlieka a začneme miesiť cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko. Zo vzniknutého cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40 minút v teple.
- Za ten čas si pripravíme kôprový tvaroh zmiešaním tvarohu, smotany, nasekaného kôpru, cesnaku, čierneho korenia a soli podľa chuti.
- Potom si pripravíme sladkú šalotku, ktorú narežeme na kolieska. Na panvicu dáme olej a šalotku. Do zlatista ju osmažíme a potom pridáme cukor. Počkáme, kým sa cukor rozpustí, a nalejeme najprv 100 ml vína a necháme odpariť. Víno, ak je potrebné, ešte prilejeme. Vznikne nám džemovitá konzistencia šalotky, ktorú podporíme trochou soli.
- Zapneme rúru na 200 °C. Pripravíme si pekáč, ktorý vystelieme pokrčeným papierom na pečenie. Kysnuté cesto prenesieme do formy, kde ho jemne povtláčame až vytvoríme súvislú vrstvu. Na vrch natrieme tvaroh s kôprom a necháme 10 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.
- Kým sa nám podpecník pečie, pripravíme kačacie škvarky. Kožu narežeme na malé kocky, ktoré necháme stopiť a následne spiecť na chrumkavé škvarky. Keď sú upečené, vytiahneme ich na servítku a dobre osolíme.
- Na upečený podpecník naukladáme šalotku, natrháme malé kúsky kôpru, posypeme škvarkami a opraženou slnečnicou.
Kvások
- 150 ml vlažného mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 3 PL oleja
- 1 ČL soli
- 2 malé v šupke uvarené zemiaky
Príloha do rúry
- 250 ml kyslej smotany 16%
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 60 g čerstvého kôpru
- soľ
- čierne korenie
- ½ ČL sušeného cesnaku
Príloha po upečení
- 500 g šalotky
- 1 PL trstinového cukru
- 200 ml suchého červeného vína
- ½ ČL soli
- 3 PL oleja
Ozdoba
- 40 g čerstvého kôpru
- 100 g praženej solenej slnečnice
- 2 kačacie kože z pŕs alebo nôh na škvarky
- V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie, cukor a počkáme, kým vznikne kvások.
- Do kvásku preosejeme múku, soľ, pridáme olej, vajce, očistené rozpučené/nastrúhané zemiaky, 100 ml mlieka a začneme miesiť cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko. Zo vzniknutého cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40 minút v teple.
- Za ten čas si pripravíme kôprový tvaroh zmiešaním tvarohu, smotany, nasekaného kôpru, cesnaku, čierneho korenia a soli podľa chuti.
- Potom si pripravíme sladkú šalotku, ktorú narežeme na kolieska. Na panvicu dáme olej a šalotku. Do zlatista ju osmažíme a potom pridáme cukor. Počkáme, kým sa cukor rozpustí, a nalejeme najprv 100 ml vína a necháme odpariť. Víno, ak je potrebné, ešte prilejeme. Vznikne nám džemovitá konzistencia šalotky, ktorú podporíme trochou soli.
- Zapneme rúru na 200 °C. Pripravíme si pekáč, ktorý vystelieme pokrčeným papierom na pečenie. Kysnuté cesto prenesieme do formy, kde ho jemne povtláčame až vytvoríme súvislú vrstvu. Na vrch natrieme tvaroh s kôprom a necháme 10 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.
- Kým sa nám podpecník pečie, pripravíme kačacie škvarky. Kožu narežeme na malé kocky, ktoré necháme stopiť a následne spiecť na chrumkavé škvarky. Keď sú upečené, vytiahneme ich na servítku a dobre osolíme.
- Na upečený podpecník naukladáme šalotku, natrháme malé kúsky kôpru, posypeme škvarkami a opraženou slnečnicou.