Podpecníky slepého spišiaka od Evy
Popis
Tieto podpecníky som robila prvýkrát a keďže ingrediencie, ktoré som v nich použila, sú typické pre región stredného Spiša, nazvala som ich Podpecníky slepého Spišiaka. A prečo slepého? Každý, kto navštívi moje rodné mesto Spišská Nová Ves a pozrie si jeho dominantu – najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku – uzná, že Spišiaci sú slepí, pretože na každej strane veže majú nie jedny hodiny, ale dve!
Ingrediencie
Suroviny na cesto
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 ks droždia
- 1 ČL soli
- 2 dcl teplého mlieka
- 1 dcl vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru
Na vrch
- 200 g kyslej kapusty
- 100 g škvarkov
- 20 g sušených hríbov
- 200 g kyslej smotany (16%)
- Bravčová masť na potretie
Postup
- Zo zohriateho mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho podkysnúť. Pridáme ho do múky, do ktorej sme pridali soľ, a podľa potreby postupne pridávame vodu. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vyvaľkáme do tvaru posúcha o hrúbke cca 0,5 cm.
- Posúchy potrieme kyslou smotanou (kraje cca 1-2 cm necháme čisté). Na to poukladáme nakrájanú kyslú kapustu, škvarky a sušené hríby, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
- Kraje potrieme roztopenou bravčovou masťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 20 minút.
- Po upečení necháme podpecníky vychladnúť a konzumujeme.
Suroviny na cesto
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 ks droždia
- 1 ČL soli
- 2 dcl teplého mlieka
- 1 dcl vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru
Na vrch
- 200 g kyslej kapusty
- 100 g škvarkov
- 20 g sušených hríbov
- 200 g kyslej smotany (16%)
- Bravčová masť na potretie
- Zo zohriateho mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho podkysnúť. Pridáme ho do múky, do ktorej sme pridali soľ, a podľa potreby postupne pridávame vodu. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vyvaľkáme do tvaru posúcha o hrúbke cca 0,5 cm.
- Posúchy potrieme kyslou smotanou (kraje cca 1-2 cm necháme čisté). Na to poukladáme nakrájanú kyslú kapustu, škvarky a sušené hríby, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
- Kraje potrieme roztopenou bravčovou masťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 20 minút.
- Po upečení necháme podpecníky vychladnúť a konzumujeme.