Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Podpecníky slepého spišiaka od Evy

Podpecníky slepého spišiaka od Evy

Popis

Tieto podpecníky som robila prvýkrát a keďže ingrediencie, ktoré som v nich použila, sú typické pre región stredného Spiša, nazvala som ich Podpecníky slepého Spišiaka. A prečo slepého? Každý, kto navštívi moje rodné mesto Spišská Nová Ves a pozrie si jeho dominantu – najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku – uzná, že Spišiaci sú slepí, pretože na každej strane veže majú nie jedny hodiny, ale dve!

Ingrediencie

Suroviny na cesto
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 ks droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 dcl teplého mlieka
  • 1 dcl vlažnej vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
Na vrch
  • 200 g kyslej kapusty
  • 100 g škvarkov
  • 20 g sušených hríbov
  • 200 g kyslej smotany (16%)
  • Bravčová masť na potretie

Postup

  1. Zo zohriateho mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho podkysnúť. Pridáme ho do múky, do ktorej sme pridali soľ, a podľa potreby postupne pridávame vodu. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vyvaľkáme do tvaru posúcha o hrúbke cca 0,5 cm.
  3. Posúchy potrieme kyslou smotanou (kraje cca 1-2 cm necháme čisté). Na to poukladáme nakrájanú kyslú kapustu, škvarky a sušené hríby, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
  4. Kraje potrieme roztopenou bravčovou masťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 20 minút.
  5. Po upečení necháme podpecníky vychladnúť a konzumujeme.

Ingrediencie

Suroviny na cesto
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 ks droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 dcl teplého mlieka
  • 1 dcl vlažnej vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
Na vrch
  • 200 g kyslej kapusty
  • 100 g škvarkov
  • 20 g sušených hríbov
  • 200 g kyslej smotany (16%)
  • Bravčová masť na potretie

Postup

  1. Zo zohriateho mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho podkysnúť. Pridáme ho do múky, do ktorej sme pridali soľ, a podľa potreby postupne pridávame vodu. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vyvaľkáme do tvaru posúcha o hrúbke cca 0,5 cm.
  3. Posúchy potrieme kyslou smotanou (kraje cca 1-2 cm necháme čisté). Na to poukladáme nakrájanú kyslú kapustu, škvarky a sušené hríby, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
  4. Kraje potrieme roztopenou bravčovou masťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 20 minút.
  5. Po upečení necháme podpecníky vychladnúť a konzumujeme.