Podplamenník à la kapustnica od Martina
Popis
V našej rodine veľmi milujeme kapustnicu a keďže podpecník je tzv. "slovenská pizza", tak na ňu prenesieme aj špičkové tradičné slovenské jedlo. Na kapustnicu sa vždy teším na Vianoce a Veľkú noc. Avšak najlepšia je tá tradičná, ktorú zvyknem variť na záhrade v kotlíku a popozývam všetkých známych.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múky hladkej špeciál
- 700 ml vody
- 1 balenie čerstvého droždia (42 g)
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
- bravčová masť
Plnka
- ½ kg sudovej-kyslej kapusty
- ½ kg údenej krkovičky v celku
- 1 ks klobásy
- 200 g sušených sliviek
- 200 g kyslej smotany
- 200 g Crème fresh
- 5 g červenej mletej papriky
Ozdoba
- pažítka na ozdobenie
- ako dressing môžete použiť kyslú smotanu
Postup
- Rúru rozohrejeme na 250 °C a plech vymastíme bravčovou masťou.
- Z droždia, vody a cukru si vytvoríme kvások a necháme 10 minút aktivovať.
- Z múky, vody a kvásku si pripravíme cesto. Keď je cesto spojené, pridávame soľ a vypracujeme hladké a silné cesto.
- Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút až 1 hodinu (záleží od teploty prostredia).
- Z cesta urobíme bochníky podľa veľkosti pekáča/plechu a s valčekom vyvaľkáme na požadovanú veľkosť.
- Vymiešame crème fresh s červenou mletou paprikou a natrieme na pripravené cesto.
- Pridáme zvyšok surovín – umytú kapustu (aby sme zachovali kyslosť podľa svojich chutí), údenú krkovičku nakrájanú na malé kocky, klobásu nakrájanú na kolieska a sušené slivky.
- Necháme pár minút podkysnúť a dáme piecť do zlato-hneda približne 10 minút.
- Po upečení ozdobíme bylinkami a môžeme podávať, či už za tepla, alebo za studena.
Cesto
- 1 kg múky hladkej špeciál
- 700 ml vody
- 1 balenie čerstvého droždia (42 g)
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
- bravčová masť
Plnka
- ½ kg sudovej-kyslej kapusty
- ½ kg údenej krkovičky v celku
- 1 ks klobásy
- 200 g sušených sliviek
- 200 g kyslej smotany
- 200 g Crème fresh
- 5 g červenej mletej papriky
Ozdoba
- pažítka na ozdobenie
- ako dressing môžete použiť kyslú smotanu
- Rúru rozohrejeme na 250 °C a plech vymastíme bravčovou masťou.
- Z droždia, vody a cukru si vytvoríme kvások a necháme 10 minút aktivovať.
- Z múky, vody a kvásku si pripravíme cesto. Keď je cesto spojené, pridávame soľ a vypracujeme hladké a silné cesto.
- Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút až 1 hodinu (záleží od teploty prostredia).
- Z cesta urobíme bochníky podľa veľkosti pekáča/plechu a s valčekom vyvaľkáme na požadovanú veľkosť.
- Vymiešame crème fresh s červenou mletou paprikou a natrieme na pripravené cesto.
- Pridáme zvyšok surovín – umytú kapustu (aby sme zachovali kyslosť podľa svojich chutí), údenú krkovičku nakrájanú na malé kocky, klobásu nakrájanú na kolieska a sušené slivky.
- Necháme pár minút podkysnúť a dáme piecť do zlato-hneda približne 10 minút.
- Po upečení ozdobíme bylinkami a môžeme podávať, či už za tepla, alebo za studena.