Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Podplamenník à la kapustnica od Martina

Podplamenník à la kapustnica od Martina

Popis

V našej rodine veľmi milujeme kapustnicu a keďže podpecník je tzv. "slovenská pizza", tak na ňu prenesieme aj špičkové tradičné slovenské jedlo. Na kapustnicu sa vždy teším na Vianoce a Veľkú noc. Avšak najlepšia je tá tradičná, ktorú zvyknem variť na záhrade v kotlíku a popozývam všetkých známych.

Ingrediencie

Cesto
  • 1 kg múky hladkej špeciál
  • 700 ml vody
  • 1 balenie čerstvého droždia (42 g)
  • 1 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • bravčová masť
Plnka
  • ½ kg sudovej-kyslej kapusty
  • ½ kg údenej krkovičky v celku
  • 1 ks klobásy
  • 200 g sušených sliviek
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g Crème fresh
  • 5 g červenej mletej papriky
Ozdoba
  • pažítka na ozdobenie
  • ako dressing môžete použiť kyslú smotanu

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 250 °C a plech vymastíme bravčovou masťou.
  2. Z droždia, vody a cukru si vytvoríme kvások a necháme 10 minút aktivovať.
  3. Z múky, vody a kvásku si pripravíme cesto. Keď je cesto spojené, pridávame soľ a vypracujeme hladké a silné cesto.
  4. Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút až 1 hodinu (záleží od teploty prostredia).
  5. Z cesta urobíme bochníky podľa veľkosti pekáča/plechu a s valčekom vyvaľkáme na požadovanú veľkosť.
  6. Vymiešame crème fresh s červenou mletou paprikou a natrieme na pripravené cesto.
  7. Pridáme zvyšok surovín – umytú kapustu (aby sme zachovali kyslosť podľa svojich chutí), údenú krkovičku nakrájanú na malé kocky, klobásu nakrájanú na kolieska a sušené slivky.
  8. Necháme pár minút podkysnúť a dáme piecť do zlato-hneda približne 10 minút.
  9. Po upečení ozdobíme bylinkami a môžeme podávať, či už za tepla, alebo za studena.
Cesto
  • 1 kg múky hladkej špeciál
  • 700 ml vody
  • 1 balenie čerstvého droždia (42 g)
  • 1 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • bravčová masť
Plnka
  • ½ kg sudovej-kyslej kapusty
  • ½ kg údenej krkovičky v celku
  • 1 ks klobásy
  • 200 g sušených sliviek
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g Crème fresh
  • 5 g červenej mletej papriky
Ozdoba
  • pažítka na ozdobenie
  • ako dressing môžete použiť kyslú smotanu
  1. Rúru rozohrejeme na 250 °C a plech vymastíme bravčovou masťou.
  2. Z droždia, vody a cukru si vytvoríme kvások a necháme 10 minút aktivovať.
  3. Z múky, vody a kvásku si pripravíme cesto. Keď je cesto spojené, pridávame soľ a vypracujeme hladké a silné cesto.
  4. Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút až 1 hodinu (záleží od teploty prostredia).
  5. Z cesta urobíme bochníky podľa veľkosti pekáča/plechu a s valčekom vyvaľkáme na požadovanú veľkosť.
  6. Vymiešame crème fresh s červenou mletou paprikou a natrieme na pripravené cesto.
  7. Pridáme zvyšok surovín – umytú kapustu (aby sme zachovali kyslosť podľa svojich chutí), údenú krkovičku nakrájanú na malé kocky, klobásu nakrájanú na kolieska a sušené slivky.
  8. Necháme pár minút podkysnúť a dáme piecť do zlato-hneda približne 10 minút.
  9. Po upečení ozdobíme bylinkami a môžeme podávať, či už za tepla, alebo za studena.