Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Podplamenník pre kolegov od Danky

Podplamenník pre kolegov od Danky

Popis

Keď doma pečiem, zvyknem doniesť niečo z mojich výtvorov na ochutnávku aj kolegom v práci. Sladké majú radi, ale stále sa ma pýtajú, kedy donesiem aj niečo slané. Pri tejto výzve bolo preto hneď jasné, že podpecníky budem piecť pre mojich kolegov. Inšpirovala som sa chuťami, ktoré majú radi a vznikli z toho podpecníky s tradičnou bryndzou a v našich končinách netradičným prosciuttom s mikrobylinkami.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 40 g masla
  • 2 malé zemiaky
  • 1 vajce
  • maslo na vymastenie foriem
Plnka
  • 150 g bryndze
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • ½ čajovej lyžičky soli
Ozdoba
  • 150 g prosciutto crudo
  • 3 malé hrste mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
  • 3 malé vetvičky tymiánu
Dresing
  • 100 g bryndze
  • 300 g kyslej smotany
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 malá hrsť mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
  • 1 väčšia vetvička tymiánu

Postup

  1. Zemiaky dáme variť s šupke domäkka.
  2. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
  3. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, nastrúhané uvarené zemiaky (100-120g), kvások a premiesime. Následne pridáme zmäknuté maslo, nakrájané na kúsky.
  4. Vymiesime nelepivé cesto. Trvá to 7-10 minút. Ak by sa cesto lepilo, pridáme múku.
  5. Cesto necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu, čo trvá približne 1 hodinu. Na urýchlenie procesu môžeme dať cesto kysnúť do rúry. Vložíme si ho do pevnejšieho potravinového sáčku (napr. na zmrazovanie) a vložíme do rúry vyhriatej na 40 stupňov. Takto cesto zdvojnásobí objem približne za 40 minút.
  6. Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť plnku. Metličkou alebo malým šľahačom si vymiešame bryndzu, kyslú smotanu, vajíčko a soľ.
  7. Pripravíme si 3 okrúhle formy na pečenie priemeru 20 cm. Každú vymastíme maslom.
  8. Ak sme urýchľovali kysnutie v rúre, cesto vyberieme a zvýšime teplotu v rúre na 180 stupňov.
  9. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 rovnaké časti a urobíme malé bochníčky. Každý rovnomerne vyvaľkáme do tvaru kruhu podľa veľkosti formy. Vložíme do formy a stred pritlačíme tak, aby sme urobili okraje a aby v ceste zostala priehlbinka na plnku.
  10. Pripravenú plnku rozdelíme na tretiny a nalejeme na cesto.
  11. Pečieme 25 minút. Vyberieme z rúry, vyložíme podpecníky z foriem a dáme dopiecť na spodnom ohreve ešte 5 minút.
  12. Dresing si pripravíme zmiešaním bryndze, smotany, podľa chuti dosolíme a pridáme nakrájané mikrobylinky a tymián.
  13. Prosciutto si natrháme na menšie kúsky a pripravíme si mikrobylinky, tymián. Na mierne vychladnuté podpecníky poukladáme natrhané prosciutto, mikrobylinky a tymián podávame.
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 40 g masla
  • 2 malé zemiaky
  • 1 vajce
  • maslo na vymastenie foriem
Plnka
  • 150 g bryndze
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • ½ čajovej lyžičky soli
Ozdoba
  • 150 g prosciutto crudo
  • 3 malé hrste mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
  • 3 malé vetvičky tymiánu
Dresing
  • 100 g bryndze
  • 300 g kyslej smotany
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 malá hrsť mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
  • 1 väčšia vetvička tymiánu
  1. Zemiaky dáme variť s šupke domäkka.
  2. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
  3. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, nastrúhané uvarené zemiaky (100-120g), kvások a premiesime. Následne pridáme zmäknuté maslo, nakrájané na kúsky.
  4. Vymiesime nelepivé cesto. Trvá to 7-10 minút. Ak by sa cesto lepilo, pridáme múku.
  5. Cesto necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu, čo trvá približne 1 hodinu. Na urýchlenie procesu môžeme dať cesto kysnúť do rúry. Vložíme si ho do pevnejšieho potravinového sáčku (napr. na zmrazovanie) a vložíme do rúry vyhriatej na 40 stupňov. Takto cesto zdvojnásobí objem približne za 40 minút.
  6. Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť plnku. Metličkou alebo malým šľahačom si vymiešame bryndzu, kyslú smotanu, vajíčko a soľ.
  7. Pripravíme si 3 okrúhle formy na pečenie priemeru 20 cm. Každú vymastíme maslom.
  8. Ak sme urýchľovali kysnutie v rúre, cesto vyberieme a zvýšime teplotu v rúre na 180 stupňov.
  9. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 rovnaké časti a urobíme malé bochníčky. Každý rovnomerne vyvaľkáme do tvaru kruhu podľa veľkosti formy. Vložíme do formy a stred pritlačíme tak, aby sme urobili okraje a aby v ceste zostala priehlbinka na plnku.
  10. Pripravenú plnku rozdelíme na tretiny a nalejeme na cesto.
  11. Pečieme 25 minút. Vyberieme z rúry, vyložíme podpecníky z foriem a dáme dopiecť na spodnom ohreve ešte 5 minút.
  12. Dresing si pripravíme zmiešaním bryndze, smotany, podľa chuti dosolíme a pridáme nakrájané mikrobylinky a tymián.
  13. Prosciutto si natrháme na menšie kúsky a pripravíme si mikrobylinky, tymián. Na mierne vychladnuté podpecníky poukladáme natrhané prosciutto, mikrobylinky a tymián podávame.