Poháre na párty od Dávida
Popis
V lete sa partia často stretávame u kamošky pri bazéne, kde trávime voľné, letné, horúce dni. Ja som si preto pripravil osviežujúci dezert v podobe týchto želé pohárov, ktorý moji kamaráti majú veľmi radi.
Ingrediencie
Panna cotta
- 8 plátkov želatíny
- 1000 ml smotany na šľahanie
- 130 g kryštálového cukru
- čerstvý rozmarín
- 2 limetky
Grepové želé
- 8 plátkov želatíny
- šťava zo 6 grepov
- šťava z 2 pomarančov
- šťava z 1 citróna
- 120 g kryštálového cukru
Zázvorové sušienky
- 110 g zmäknutého masla
- 100 g trstinového cukru
- 1 vaječný bielok
- 1 KL vanilkovej pasty
- 1 PL medu
- ½ KL mletej škorice
- 2 KL strúhaného zázvoru
- 170 g hladkej múky
- 1 KL jedlej sódy
- štipka soli
- 100 g krupicovoho cukru na obalenie
Kešu v bielej čokoláde
- 150 g kešu orechov
- 100 g bielej čokolády
- 1 ČL soli
Postup
- Pripravíme nádobu tak, aby sme do nej mohli šikmo poukladať poháre.
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale.
- Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a zohrejeme. Dávame pozor, smotana nesmie vrieť. V zohriatej smotane rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Potom ju precedíme a do každého nahnutého pohára opatrne nalejeme cca 160 ml.
- Necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom pár hodín stuhnúť v chladničke.
- Pripravíme ovocné želé. Grepy a pomaranče si odšťavíme (pomaranče môžeme vymixovať aj s dužinou) a pridáme cukor a necháme povariť. Keď nám šťava trochu vychladne pridáme k nej plátky želatíny a na koniec šťavu z citróna. Nalejeme do pohára a necháme stuhnúť.
- Pripravíme zázvorové sušienky. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu, bielok a med.
- V druhej mise zmiešame všetky sypké suroviny, dobre ich premiešame a postupne primiešame do prvej misy. Na záver pridáme zázvor.
- Cesto by malo byť trošku lepivé, vyklopíme ho na potravinársku fóliu, zabalíme a vložíme na cca hodinu do chladničky. Rúru zatiaľ vyhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z vychladnutého cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v kryštálovom cukre a na plechu ich trošku spučíme. Pečieme 7 minút.
- Po vychladnutí ich rozdrvíme resp. jemne rozmixujeme v mixéri a ukladáme na ovocnú vrstvu.
- Pripravíme kešu orechy v bielej čokoláde. Kešu orechy pečieme v rúre do zlatista. Po vychladnutí ich zalejeme bielou čokoládou.
- Necháme zatuhnúť v chladničke a po vychladnutí nakrájame na malé kúsky a vrstvíme do pohárov.
Panna cotta
- 8 plátkov želatíny
- 1000 ml smotany na šľahanie
- 130 g kryštálového cukru
- čerstvý rozmarín
- 2 limetky
Grepové želé
- 8 plátkov želatíny
- šťava zo 6 grepov
- šťava z 2 pomarančov
- šťava z 1 citróna
- 120 g kryštálového cukru
Zázvorové sušienky
- 110 g zmäknutého masla
- 100 g trstinového cukru
- 1 vaječný bielok
- 1 KL vanilkovej pasty
- 1 PL medu
- ½ KL mletej škorice
- 2 KL strúhaného zázvoru
- 170 g hladkej múky
- 1 KL jedlej sódy
- štipka soli
- 100 g krupicovoho cukru na obalenie
Kešu v bielej čokoláde
- 150 g kešu orechov
- 100 g bielej čokolády
- 1 ČL soli
- Pripravíme nádobu tak, aby sme do nej mohli šikmo poukladať poháre.
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale.
- Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a zohrejeme. Dávame pozor, smotana nesmie vrieť. V zohriatej smotane rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Potom ju precedíme a do každého nahnutého pohára opatrne nalejeme cca 160 ml.
- Necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom pár hodín stuhnúť v chladničke.
- Pripravíme ovocné želé. Grepy a pomaranče si odšťavíme (pomaranče môžeme vymixovať aj s dužinou) a pridáme cukor a necháme povariť. Keď nám šťava trochu vychladne pridáme k nej plátky želatíny a na koniec šťavu z citróna. Nalejeme do pohára a necháme stuhnúť.
- Pripravíme zázvorové sušienky. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu, bielok a med.
- V druhej mise zmiešame všetky sypké suroviny, dobre ich premiešame a postupne primiešame do prvej misy. Na záver pridáme zázvor.
- Cesto by malo byť trošku lepivé, vyklopíme ho na potravinársku fóliu, zabalíme a vložíme na cca hodinu do chladničky. Rúru zatiaľ vyhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z vychladnutého cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v kryštálovom cukre a na plechu ich trošku spučíme. Pečieme 7 minút.
- Po vychladnutí ich rozdrvíme resp. jemne rozmixujeme v mixéri a ukladáme na ovocnú vrstvu.
- Pripravíme kešu orechy v bielej čokoláde. Kešu orechy pečieme v rúre do zlatista. Po vychladnutí ich zalejeme bielou čokoládou.
- Necháme zatuhnúť v chladničke a po vychladnutí nakrájame na malé kúsky a vrstvíme do pohárov.