Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Poháre na párty od Dávida

Poháre na párty od Dávida

Popis

V lete sa partia často stretávame u kamošky pri bazéne, kde trávime voľné, letné, horúce dni. Ja som si preto pripravil osviežujúci dezert v podobe týchto želé pohárov, ktorý moji kamaráti majú veľmi radi.

Ingrediencie

Panna cotta
  • 8 plátkov želatíny
  • 1000 ml smotany na šľahanie
  • 130 g kryštálového cukru
  • čerstvý rozmarín
  • 2 limetky
Grepové želé
  • 8 plátkov želatíny
  • šťava zo 6 grepov
  • šťava z 2 pomarančov
  • šťava z 1 citróna
  • 120 g kryštálového cukru
Zázvorové sušienky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • 1 PL medu
  • ½ KL mletej škorice
  • 2 KL strúhaného zázvoru
  • 170 g hladkej múky
  • 1 KL jedlej sódy
  • štipka soli
  • 100 g krupicovoho cukru na obalenie
Kešu v bielej čokoláde
  • 150 g kešu orechov
  • 100 g bielej čokolády
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Pripravíme nádobu tak, aby sme do nej mohli šikmo poukladať poháre.
  2. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale.
  3. Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a zohrejeme. Dávame pozor, smotana nesmie vrieť. V zohriatej smotane rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Potom ju precedíme a do každého nahnutého pohára opatrne nalejeme cca 160 ml.
  4. Necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom pár hodín stuhnúť v chladničke.
  5. Pripravíme ovocné želé. Grepy a pomaranče si odšťavíme (pomaranče môžeme vymixovať aj s dužinou) a pridáme cukor a necháme povariť. Keď nám šťava trochu vychladne pridáme k nej plátky želatíny a na koniec šťavu z citróna. Nalejeme do pohára a necháme stuhnúť.
  6. Pripravíme zázvorové sušienky. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu, bielok a med.
  7. V druhej mise zmiešame všetky sypké suroviny, dobre ich premiešame a postupne primiešame do prvej misy. Na záver pridáme zázvor.
  8. Cesto by malo byť trošku lepivé, vyklopíme ho na potravinársku fóliu, zabalíme a vložíme na cca hodinu do chladničky. Rúru zatiaľ vyhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  9. Z vychladnutého cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v kryštálovom cukre a na plechu ich trošku spučíme. Pečieme 7 minút.
  10. Po vychladnutí ich rozdrvíme resp. jemne rozmixujeme v mixéri a ukladáme na ovocnú vrstvu.
  11. Pripravíme kešu orechy v bielej čokoláde. Kešu orechy pečieme v rúre do zlatista. Po vychladnutí ich zalejeme bielou čokoládou.
  12. Necháme zatuhnúť v chladničke a po vychladnutí nakrájame na malé kúsky a vrstvíme do pohárov.
Panna cotta
  • 8 plátkov želatíny
  • 1000 ml smotany na šľahanie
  • 130 g kryštálového cukru
  • čerstvý rozmarín
  • 2 limetky
Grepové želé
  • 8 plátkov želatíny
  • šťava zo 6 grepov
  • šťava z 2 pomarančov
  • šťava z 1 citróna
  • 120 g kryštálového cukru
Zázvorové sušienky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • 1 PL medu
  • ½ KL mletej škorice
  • 2 KL strúhaného zázvoru
  • 170 g hladkej múky
  • 1 KL jedlej sódy
  • štipka soli
  • 100 g krupicovoho cukru na obalenie
Kešu v bielej čokoláde
  • 150 g kešu orechov
  • 100 g bielej čokolády
  • 1 ČL soli
  1. Pripravíme nádobu tak, aby sme do nej mohli šikmo poukladať poháre.
  2. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale.
  3. Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a zohrejeme. Dávame pozor, smotana nesmie vrieť. V zohriatej smotane rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Potom ju precedíme a do každého nahnutého pohára opatrne nalejeme cca 160 ml.
  4. Necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom pár hodín stuhnúť v chladničke.
  5. Pripravíme ovocné želé. Grepy a pomaranče si odšťavíme (pomaranče môžeme vymixovať aj s dužinou) a pridáme cukor a necháme povariť. Keď nám šťava trochu vychladne pridáme k nej plátky želatíny a na koniec šťavu z citróna. Nalejeme do pohára a necháme stuhnúť.
  6. Pripravíme zázvorové sušienky. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu, bielok a med.
  7. V druhej mise zmiešame všetky sypké suroviny, dobre ich premiešame a postupne primiešame do prvej misy. Na záver pridáme zázvor.
  8. Cesto by malo byť trošku lepivé, vyklopíme ho na potravinársku fóliu, zabalíme a vložíme na cca hodinu do chladničky. Rúru zatiaľ vyhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  9. Z vychladnutého cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v kryštálovom cukre a na plechu ich trošku spučíme. Pečieme 7 minút.
  10. Po vychladnutí ich rozdrvíme resp. jemne rozmixujeme v mixéri a ukladáme na ovocnú vrstvu.
  11. Pripravíme kešu orechy v bielej čokoláde. Kešu orechy pečieme v rúre do zlatista. Po vychladnutí ich zalejeme bielou čokoládou.
  12. Necháme zatuhnúť v chladničke a po vychladnutí nakrájame na malé kúsky a vrstvíme do pohárov.