Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pomarančová roláda od Elizabeth

Pomarančová roláda od Elizabeth

Popis

Pomarančová roláda mi pripomína časy, keď som sa zoznámila s mojím mužom pri Čiernom mori v Anape. Dali sme si vtedy spolu pomaranče, a boli to najsladšie pomaranče v mojom živote.

Ingrediencie

Korpus
  • 5 ks vajcia
  • 5 PL kryštálový cukor
  • kôra z 1 pomaranča
  • 5 PL pomarančová šťava
  • 5 PL polohrubá múka
  • 1 Čl prášok do pečiva
Krém
  • 1 ks pudingový prášok
  • 300 ml plnotučné mlieko
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 100 ml pomarančová šťava
  • 150 g masla
Ozdoba
  • 100 g pomarančová čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 200 g masla
  • 100 g modelovacej hmoty
  • zelené farbivo
  • 700 g pomaranče

Postup

Postup
  1. Jeden pomaranč nakrájame na tenké plátky, dáme do hrnca, prisypeme cukor a dáme prevariť. Následne poukladáme na papier na pečenie a upečieme, aby sa vysušili.
  2. Vymiešame si tuhý sneh z bielkov.
  3. Žĺtky si vymiešame s kryštálovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou. Potom pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom.
  4. Do zmesi pridáme tuhý sneh a zľahka premiešame.
  5. Cesto nalejeme na poukladané plátky pomaranča, dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C.
  6. Upečené cesto pomocou utierky alebo papiera na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
  7. Na krém dáme variť polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame pudingový prášok s 1PL cukru. Do vriaceho mlieka pridáme rozpustený pudingový prášok v mlieku, pomarančovú šťavu a varíme do zhustnutia. Krém odložíme bokom, aby vychladol.
  8. Vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutý puding.
  9. Korpus rozvinieme a natrieme ho krémom, na krém poukladáme ošúpané pomaranče. Cesto zarolujeme do rolády a dáme stuhnúť.
  10. Na dozdobenie si vymodelujeme lístky zo zelenej poťahovej hmoty a pomarančové kvety z čokolády.
  11. Kvety vyrobíme tak, že si maslo vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu a s pomocou ozdobného vrecúška nakreslíme na papier ľubovoľné tvary a necháme vychladnúť.
Korpus
  • 5 ks vajcia
  • 5 PL kryštálový cukor
  • kôra z 1 pomaranča
  • 5 PL pomarančová šťava
  • 5 PL polohrubá múka
  • 1 Čl prášok do pečiva
Krém
  • 1 ks pudingový prášok
  • 300 ml plnotučné mlieko
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 100 ml pomarančová šťava
  • 150 g masla
Ozdoba
  • 100 g pomarančová čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 200 g masla
  • 100 g modelovacej hmoty
  • zelené farbivo
  • 700 g pomaranče
Postup
  1. Jeden pomaranč nakrájame na tenké plátky, dáme do hrnca, prisypeme cukor a dáme prevariť. Následne poukladáme na papier na pečenie a upečieme, aby sa vysušili.
  2. Vymiešame si tuhý sneh z bielkov.
  3. Žĺtky si vymiešame s kryštálovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou. Potom pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom.
  4. Do zmesi pridáme tuhý sneh a zľahka premiešame.
  5. Cesto nalejeme na poukladané plátky pomaranča, dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C.
  6. Upečené cesto pomocou utierky alebo papiera na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
  7. Na krém dáme variť polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame pudingový prášok s 1PL cukru. Do vriaceho mlieka pridáme rozpustený pudingový prášok v mlieku, pomarančovú šťavu a varíme do zhustnutia. Krém odložíme bokom, aby vychladol.
  8. Vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutý puding.
  9. Korpus rozvinieme a natrieme ho krémom, na krém poukladáme ošúpané pomaranče. Cesto zarolujeme do rolády a dáme stuhnúť.
  10. Na dozdobenie si vymodelujeme lístky zo zelenej poťahovej hmoty a pomarančové kvety z čokolády.
  11. Kvety vyrobíme tak, že si maslo vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu a s pomocou ozdobného vrecúška nakreslíme na papier ľubovoľné tvary a necháme vychladnúť.