Pomarančová roláda od Elizabeth
Popis
Pomarančová roláda mi pripomína časy, keď som sa zoznámila s mojím mužom pri Čiernom mori v Anape. Dali sme si vtedy spolu pomaranče, a boli to najsladšie pomaranče v mojom živote.
Ingrediencie
Korpus
- 5 ks vajcia
- 5 PL kryštálový cukor
- kôra z 1 pomaranča
- 5 PL pomarančová šťava
- 5 PL polohrubá múka
- 1 Čl prášok do pečiva
Krém
- 1 ks pudingový prášok
- 300 ml plnotučné mlieko
- 1 PL kryštálový cukor
- 100 ml pomarančová šťava
- 150 g masla
Ozdoba
- 100 g pomarančová čokoláda
- 100 g biela čokoláda
- 200 g masla
- 100 g modelovacej hmoty
- zelené farbivo
- 700 g pomaranče
Postup
Postup
- Jeden pomaranč nakrájame na tenké plátky, dáme do hrnca, prisypeme cukor a dáme prevariť. Následne poukladáme na papier na pečenie a upečieme, aby sa vysušili.
- Vymiešame si tuhý sneh z bielkov.
- Žĺtky si vymiešame s kryštálovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou. Potom pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Do zmesi pridáme tuhý sneh a zľahka premiešame.
- Cesto nalejeme na poukladané plátky pomaranča, dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C.
- Upečené cesto pomocou utierky alebo papiera na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Na krém dáme variť polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame pudingový prášok s 1PL cukru. Do vriaceho mlieka pridáme rozpustený pudingový prášok v mlieku, pomarančovú šťavu a varíme do zhustnutia. Krém odložíme bokom, aby vychladol.
- Vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutý puding.
- Korpus rozvinieme a natrieme ho krémom, na krém poukladáme ošúpané pomaranče. Cesto zarolujeme do rolády a dáme stuhnúť.
- Na dozdobenie si vymodelujeme lístky zo zelenej poťahovej hmoty a pomarančové kvety z čokolády.
- Kvety vyrobíme tak, že si maslo vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu a s pomocou ozdobného vrecúška nakreslíme na papier ľubovoľné tvary a necháme vychladnúť.
Korpus
- 5 ks vajcia
- 5 PL kryštálový cukor
- kôra z 1 pomaranča
- 5 PL pomarančová šťava
- 5 PL polohrubá múka
- 1 Čl prášok do pečiva
Krém
- 1 ks pudingový prášok
- 300 ml plnotučné mlieko
- 1 PL kryštálový cukor
- 100 ml pomarančová šťava
- 150 g masla
Ozdoba
- 100 g pomarančová čokoláda
- 100 g biela čokoláda
- 200 g masla
- 100 g modelovacej hmoty
- zelené farbivo
- 700 g pomaranče
Postup
- Jeden pomaranč nakrájame na tenké plátky, dáme do hrnca, prisypeme cukor a dáme prevariť. Následne poukladáme na papier na pečenie a upečieme, aby sa vysušili.
- Vymiešame si tuhý sneh z bielkov.
- Žĺtky si vymiešame s kryštálovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou. Potom pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Do zmesi pridáme tuhý sneh a zľahka premiešame.
- Cesto nalejeme na poukladané plátky pomaranča, dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C.
- Upečené cesto pomocou utierky alebo papiera na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Na krém dáme variť polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame pudingový prášok s 1PL cukru. Do vriaceho mlieka pridáme rozpustený pudingový prášok v mlieku, pomarančovú šťavu a varíme do zhustnutia. Krém odložíme bokom, aby vychladol.
- Vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutý puding.
- Korpus rozvinieme a natrieme ho krémom, na krém poukladáme ošúpané pomaranče. Cesto zarolujeme do rolády a dáme stuhnúť.
- Na dozdobenie si vymodelujeme lístky zo zelenej poťahovej hmoty a pomarančové kvety z čokolády.
- Kvety vyrobíme tak, že si maslo vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu a s pomocou ozdobného vrecúška nakreslíme na papier ľubovoľné tvary a necháme vychladnúť.