Poplamúch pre hubárov od Tonky
Popis
Hríby sa mi spájajú jednoznačne s jeseňou a rannými prechádzkami po lesoch v okolí Košíc s kamarátkou Zuzkou. Má to naozaj svoje čaro, lebo potom taká ranná praženica z čerstvých, práve nazbieraných hríbov, je absolútne dokonalým začiatkom dňa. A tento recept sa oplatí vyskúšať počas tohtoročnej hubárskej sezóny.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 2 ks stredne veľkých zemiakov (cca 120 g)
- 25 g čerstvého droždia
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
Smotanový základ
- 300 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Hríbový základ
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- 400 g mix mrazených hríbov
- 100 g sušených hríbov
- 100 g domácej údenej slaniny
- 0,3 l suchého bieleho vína
- soľ
- čierne korenie
Dozdobenie
- 6 ks hnedých hríbov Shimeji
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme vychladiť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti dozlatista a necháme chladnúť.
- Založíme si kvások z 50 ml vody, droždia, cukru a 1 polievkovej lyžice múky, ktorý necháme kysnúť približne 10 minút.
- Z nastrúhaných zemiakov, kvásku, opraženej cibuľky a zvyšných surovín určených do cesta vypracujeme jednotnú masu. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (približne 45 minút).
- Počas kysnutia si pripravíme smotanový základ zmiešaním smotany, prelisovaného cesnaku, soli a čierneho korenia (podľa chuti).
- Pripravíme si aj hríbový základ. Na bravčovej masti a na kocky nakrájanej slaninke opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrazené aj sušené hríby (sušené si vopred namočíme do vody najlepšie deň vopred), osolíme a okoreníme podľa chuti. Počas dusenia podlievame bielym vínom. Tento základ dusíme asi 15 minút.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na časti, každá 110 g, z ktorých tvarujeme štvorce. Na každý štvorec navrstvíme smotanový základ a následne hríbový základ.
- Podpecníky pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C na pekáči vymastenom bravčovou masťou približne 25 minút.
- Na ozdobenie opražíme na suchej panvici Shimeji hríby, ktoré umiestnime na vrch podpecníkov.
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 2 ks stredne veľkých zemiakov (cca 120 g)
- 25 g čerstvého droždia
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
Smotanový základ
- 300 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Hríbový základ
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- 400 g mix mrazených hríbov
- 100 g sušených hríbov
- 100 g domácej údenej slaniny
- 0,3 l suchého bieleho vína
- soľ
- čierne korenie
Dozdobenie
- 6 ks hnedých hríbov Shimeji
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme vychladiť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti dozlatista a necháme chladnúť.
- Založíme si kvások z 50 ml vody, droždia, cukru a 1 polievkovej lyžice múky, ktorý necháme kysnúť približne 10 minút.
- Z nastrúhaných zemiakov, kvásku, opraženej cibuľky a zvyšných surovín určených do cesta vypracujeme jednotnú masu. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (približne 45 minút).
- Počas kysnutia si pripravíme smotanový základ zmiešaním smotany, prelisovaného cesnaku, soli a čierneho korenia (podľa chuti).
- Pripravíme si aj hríbový základ. Na bravčovej masti a na kocky nakrájanej slaninke opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrazené aj sušené hríby (sušené si vopred namočíme do vody najlepšie deň vopred), osolíme a okoreníme podľa chuti. Počas dusenia podlievame bielym vínom. Tento základ dusíme asi 15 minút.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na časti, každá 110 g, z ktorých tvarujeme štvorce. Na každý štvorec navrstvíme smotanový základ a následne hríbový základ.
- Podpecníky pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C na pekáči vymastenom bravčovou masťou približne 25 minút.
- Na ozdobenie opražíme na suchej panvici Shimeji hríby, ktoré umiestnime na vrch podpecníkov.