Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Poplamúch pre hubárov od Tonky

Poplamúch pre hubárov od Tonky

Popis

Hríby sa mi spájajú jednoznačne s jeseňou a rannými prechádzkami po lesoch v okolí Košíc s kamarátkou Zuzkou. Má to naozaj svoje čaro, lebo potom taká ranná praženica z čerstvých, práve nazbieraných hríbov, je absolútne dokonalým začiatkom dňa. A tento recept sa oplatí vyskúšať počas tohtoročnej hubárskej sezóny.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 2 ks stredne veľkých zemiakov (cca 120 g)
  • 25 g čerstvého droždia
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 stredne veľká cibuľa
Smotanový základ
  • 300 g kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
Hríbový základ
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 400 g mix mrazených hríbov
  • 100 g sušených hríbov
  • 100 g domácej údenej slaniny
  • 0,3 l suchého bieleho vína
  • soľ
  • čierne korenie
Dozdobenie
  • 6 ks hnedých hríbov Shimeji

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme vychladiť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle.
  2. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti dozlatista a necháme chladnúť.
  3. Založíme si kvások z 50 ml vody, droždia, cukru a 1 polievkovej lyžice múky, ktorý necháme kysnúť približne 10 minút.
  4. Z nastrúhaných zemiakov, kvásku, opraženej cibuľky a zvyšných surovín určených do cesta vypracujeme jednotnú masu. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (približne 45 minút).
  5. Počas kysnutia si pripravíme smotanový základ zmiešaním smotany, prelisovaného cesnaku, soli a čierneho korenia (podľa chuti).
  6. Pripravíme si aj hríbový základ. Na bravčovej masti a na kocky nakrájanej slaninke opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrazené aj sušené hríby (sušené si vopred namočíme do vody najlepšie deň vopred), osolíme a okoreníme podľa chuti. Počas dusenia podlievame bielym vínom. Tento základ dusíme asi 15 minút.
  7. Po vykysnutí rozdelíme cesto na časti, každá 110 g, z ktorých tvarujeme štvorce. Na každý štvorec navrstvíme smotanový základ a následne hríbový základ.
  8. Podpecníky pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C na pekáči vymastenom bravčovou masťou približne 25 minút.
  9. Na ozdobenie opražíme na suchej panvici Shimeji hríby, ktoré umiestnime na vrch podpecníkov.
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 2 ks stredne veľkých zemiakov (cca 120 g)
  • 25 g čerstvého droždia
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 stredne veľká cibuľa
Smotanový základ
  • 300 g kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
Hríbový základ
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 400 g mix mrazených hríbov
  • 100 g sušených hríbov
  • 100 g domácej údenej slaniny
  • 0,3 l suchého bieleho vína
  • soľ
  • čierne korenie
Dozdobenie
  • 6 ks hnedých hríbov Shimeji
  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme vychladiť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle.
  2. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti dozlatista a necháme chladnúť.
  3. Založíme si kvások z 50 ml vody, droždia, cukru a 1 polievkovej lyžice múky, ktorý necháme kysnúť približne 10 minút.
  4. Z nastrúhaných zemiakov, kvásku, opraženej cibuľky a zvyšných surovín určených do cesta vypracujeme jednotnú masu. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (približne 45 minút).
  5. Počas kysnutia si pripravíme smotanový základ zmiešaním smotany, prelisovaného cesnaku, soli a čierneho korenia (podľa chuti).
  6. Pripravíme si aj hríbový základ. Na bravčovej masti a na kocky nakrájanej slaninke opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrazené aj sušené hríby (sušené si vopred namočíme do vody najlepšie deň vopred), osolíme a okoreníme podľa chuti. Počas dusenia podlievame bielym vínom. Tento základ dusíme asi 15 minút.
  7. Po vykysnutí rozdelíme cesto na časti, každá 110 g, z ktorých tvarujeme štvorce. Na každý štvorec navrstvíme smotanový základ a následne hríbový základ.
  8. Podpecníky pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C na pekáči vymastenom bravčovou masťou približne 25 minút.
  9. Na ozdobenie opražíme na suchej panvici Shimeji hríby, ktoré umiestnime na vrch podpecníkov.