Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Prázdninový koláč od Dávida

Prázdninový koláč od Dávida

Popis

Mrkvový koláč nám často piekla babka, keď sme boli so sestrou na prázdninách. Koláč nám babka zbalila a išli sme do neďalekého parku, kde sme si pri preliezkach urobili piknik a pochutnali si na tomto koláčiku.

Ingrediencie

Korpus
  • 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
  • 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
  • ¾ balenia prášku do pečiva
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 vajcia
  • 2 ČL čerstvého zázvoru
Krém
  • 500 g cream cheese
  • 60 g práškového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • kôra z jedného pomaranča
Mrkvový džem s brandy
  • 1 kg uvarenej mrkvy
  • 200 g vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • šťava z dvoch citrónov
  • 4 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 10 g pektínu
  • 100 ml brandy
Ozdoba
  • nasekané a celé pekanové orechy
  • 100 g zeleného marcipánu
  • 250 g oranžového marcipánu

Postup

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
  2. Postupne na striedačku pridávame olej a zvyšné sypké suroviny.
  3. Na konci primiešame mrkvu a zázvor.
  4. Pečieme pri 180 °C 40 minút vo forme s priemerom 30 cm.
  5. Kým sa koláč pečie, cream cheese vyšľaháme spolu s práškovým cukrom.
  6. Pridáme šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budeme nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.
  7. Uvarenú mrkvu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  8. Pridáme 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania privedieme do varu.
  9. Po minúte varenia pridáme zvyšný cukor, zázvor a varíme za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.
  10. Na konci pridáme šťavu z citróna a brandy.
  11. Menšiu časť marcipánu nafarbíme na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujeme mrkvičku na ozdobovanie.

Ingrediencie

Korpus
  • 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
  • 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
  • ¾ balenia prášku do pečiva
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 vajcia
  • 2 ČL čerstvého zázvoru
Krém
  • 500 g cream cheese
  • 60 g práškového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • kôra z jedného pomaranča
Mrkvový džem s brandy
  • 1 kg uvarenej mrkvy
  • 200 g vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • šťava z dvoch citrónov
  • 4 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 10 g pektínu
  • 100 ml brandy
Ozdoba
  • nasekané a celé pekanové orechy
  • 100 g zeleného marcipánu
  • 250 g oranžového marcipánu

Postup

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
  2. Postupne na striedačku pridávame olej a zvyšné sypké suroviny.
  3. Na konci primiešame mrkvu a zázvor.
  4. Pečieme pri 180 °C 40 minút vo forme s priemerom 30 cm.
  5. Kým sa koláč pečie, cream cheese vyšľaháme spolu s práškovým cukrom.
  6. Pridáme šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budeme nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.
  7. Uvarenú mrkvu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  8. Pridáme 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania privedieme do varu.
  9. Po minúte varenia pridáme zvyšný cukor, zázvor a varíme za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.
  10. Na konci pridáme šťavu z citróna a brandy.
  11. Menšiu časť marcipánu nafarbíme na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujeme mrkvičku na ozdobovanie.