Prázdninový koláč od Dávida
Popis
Mrkvový koláč nám často piekla babka, keď sme boli so sestrou na prázdninách. Koláč nám babka zbalila a išli sme do neďalekého parku, kde sme si pri preliezkach urobili piknik a pochutnali si na tomto koláčiku.
Ingrediencie
Korpus
- 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ¾ hrnčeka oleja
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
- 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- ¾ balenia prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 3 vajcia
- 2 ČL čerstvého zázvoru
Krém
- 500 g cream cheese
- 60 g práškového cukru
- šťava z jedného citróna
- kôra z jedného pomaranča
Mrkvový džem s brandy
- 1 kg uvarenej mrkvy
- 200 g vody
- 350 g kryštálového cukru
- šťava z dvoch citrónov
- 4 lyžičky čerstvého zázvoru
- 10 g pektínu
- 100 ml brandy
Ozdoba
- nasekané a celé pekanové orechy
- 100 g zeleného marcipánu
- 250 g oranžového marcipánu
Postup
- Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
- Postupne na striedačku pridávame olej a zvyšné sypké suroviny.
- Na konci primiešame mrkvu a zázvor.
- Pečieme pri 180 °C 40 minút vo forme s priemerom 30 cm.
- Kým sa koláč pečie, cream cheese vyšľaháme spolu s práškovým cukrom.
- Pridáme šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budeme nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.
- Uvarenú mrkvu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Pridáme 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Po minúte varenia pridáme zvyšný cukor, zázvor a varíme za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.
- Na konci pridáme šťavu z citróna a brandy.
- Menšiu časť marcipánu nafarbíme na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujeme mrkvičku na ozdobovanie.
Korpus
- 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ¾ hrnčeka oleja
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
- 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- ¾ balenia prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 3 vajcia
- 2 ČL čerstvého zázvoru
Krém
- 500 g cream cheese
- 60 g práškového cukru
- šťava z jedného citróna
- kôra z jedného pomaranča
Mrkvový džem s brandy
- 1 kg uvarenej mrkvy
- 200 g vody
- 350 g kryštálového cukru
- šťava z dvoch citrónov
- 4 lyžičky čerstvého zázvoru
- 10 g pektínu
- 100 ml brandy
Ozdoba
- nasekané a celé pekanové orechy
- 100 g zeleného marcipánu
- 250 g oranžového marcipánu
- Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
- Postupne na striedačku pridávame olej a zvyšné sypké suroviny.
- Na konci primiešame mrkvu a zázvor.
- Pečieme pri 180 °C 40 minút vo forme s priemerom 30 cm.
- Kým sa koláč pečie, cream cheese vyšľaháme spolu s práškovým cukrom.
- Pridáme šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budeme nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.
- Uvarenú mrkvu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Pridáme 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Po minúte varenia pridáme zvyšný cukor, zázvor a varíme za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.
- Na konci pridáme šťavu z citróna a brandy.
- Menšiu časť marcipánu nafarbíme na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujeme mrkvičku na ozdobovanie.