Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Príšerka od Tonky

Príšerka od Tonky

Popis

Vzorom na túto tortu bola pre mňa obľúbená lopta môjho syna. V jeho detskej izbe má svoje špeciálne miesto – má svoju vlastnú stoličku. A náplň som nemohla zvoliť inú, ako Lukyho obľúbenú príchuť „a lá snickers“.

Ingrediencie

Cesto:
  • 300 g čokolády 54%
  • 510 g masla
  • 450 g práškového cukru
  • 12 vajec
  • 270 g hladkej múky
  • 90 g kakaa
  • 18 g kypriaceho prášku
Ganache:
  • 150 g čokolády 54%
  • 70 g šľahačkovej smotany 33%
Krém:
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g šľahačkovej smotany 33%
  • 800 g mascarpone
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
Slaný karamel:
  • 150 g kryštálového cukru
  • 75 g šľahačkovej smotany 33%
  • 150 g masla
  • 1 čajová lyžička soli
Swiss krém:
  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 800 g masla
Ostatné:
  • 400 g nesolených arašidov
  • 100 g modelovacej hmoty Saracino

Postup

  1. Maslo s čokoládou a cukrom necháme za občasného miešania rozpustiť nad parou. Po miernom vychladnutí hmoty ju šľaháme približne 5 minút a zašľahávame do zmesi po jednom vajci. Nakoniec pridáme preosiate sypké ingrediencie a vytvoríme cesto.
  2. Korpusy pečieme v ráfikoch zospodu vystlaných papierom na pečenie o priemere 21 cm a 18 cm pri 180 °C približne 40 minút.
  3. Ganache si pripravíme zahriatím šľahačky (nesmie vrieť) a následným naliatím na čokoládu. Zamiešame a vytvoríme hladkú lesklú ganache.
  4. Slaný karamel pripravíme roztopením cukru na karamel, následne pridáme šľahačku a miešame do rozpustenia. Hrniec odstavíme z plynu a vmiešame maslo až do jeho úplného roztopenia.
  5. Na prípravu krému si pripravíme ganache z bielej čokolády. 170 ml šľahačky zohrejeme (nesmie vrieť) a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame, kým sa nevytvorí hladký krém. Zachladíme v chladničke. Zvyšok šľahačky s mascarpone a vanilkovým extraktom vyšľaháme do krémovej konzistencie, pridáme ganache z bielej čokolády a spojíme do hladkého krému.
  6. Arašidy opražíme nasucho pri 180 °C približne 10 minút.
  7. Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72°C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút. Swiss krém následne zafarbíme gélovými farbami.
  8. Korpusy rozdelíme na 6 plátov (horné časti odrežeme a odložíme). Tortu skladáme do tvaru lopty nasledovne: korpus, vrstva tmavej ganache, krém, arašidy, slaný karamel. Tento postup opakujeme 5x a zakončujeme korpusom.
  9. Zvyšky korpusu rozdrvíme do misky, primiešame niekoľko lyžíc krému (ak sa nám zvýšil krém z bielej čokolády, ak nie, použijeme swiss krém), vytvoríme hmotu, z ktorej tvarujeme uši a ruky.
  10. Z modelovacej hmoty vyrobíme oko a ústa.
  11. Nakoniec pomocou cukrárskej špičky na trávu striekame po celom povrchu torty zafarbený swiss krém.
Cesto:
  • 300 g čokolády 54%
  • 510 g masla
  • 450 g práškového cukru
  • 12 vajec
  • 270 g hladkej múky
  • 90 g kakaa
  • 18 g kypriaceho prášku
Ganache:
  • 150 g čokolády 54%
  • 70 g šľahačkovej smotany 33%
Krém:
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g šľahačkovej smotany 33%
  • 800 g mascarpone
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
Slaný karamel:
  • 150 g kryštálového cukru
  • 75 g šľahačkovej smotany 33%
  • 150 g masla
  • 1 čajová lyžička soli
Swiss krém:
  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 800 g masla
Ostatné:
  • 400 g nesolených arašidov
  • 100 g modelovacej hmoty Saracino
  1. Maslo s čokoládou a cukrom necháme za občasného miešania rozpustiť nad parou. Po miernom vychladnutí hmoty ju šľaháme približne 5 minút a zašľahávame do zmesi po jednom vajci. Nakoniec pridáme preosiate sypké ingrediencie a vytvoríme cesto.
  2. Korpusy pečieme v ráfikoch zospodu vystlaných papierom na pečenie o priemere 21 cm a 18 cm pri 180 °C približne 40 minút.
  3. Ganache si pripravíme zahriatím šľahačky (nesmie vrieť) a následným naliatím na čokoládu. Zamiešame a vytvoríme hladkú lesklú ganache.
  4. Slaný karamel pripravíme roztopením cukru na karamel, následne pridáme šľahačku a miešame do rozpustenia. Hrniec odstavíme z plynu a vmiešame maslo až do jeho úplného roztopenia.
  5. Na prípravu krému si pripravíme ganache z bielej čokolády. 170 ml šľahačky zohrejeme (nesmie vrieť) a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame, kým sa nevytvorí hladký krém. Zachladíme v chladničke. Zvyšok šľahačky s mascarpone a vanilkovým extraktom vyšľaháme do krémovej konzistencie, pridáme ganache z bielej čokolády a spojíme do hladkého krému.
  6. Arašidy opražíme nasucho pri 180 °C približne 10 minút.
  7. Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72°C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút. Swiss krém následne zafarbíme gélovými farbami.
  8. Korpusy rozdelíme na 6 plátov (horné časti odrežeme a odložíme). Tortu skladáme do tvaru lopty nasledovne: korpus, vrstva tmavej ganache, krém, arašidy, slaný karamel. Tento postup opakujeme 5x a zakončujeme korpusom.
  9. Zvyšky korpusu rozdrvíme do misky, primiešame niekoľko lyžíc krému (ak sa nám zvýšil krém z bielej čokolády, ak nie, použijeme swiss krém), vytvoríme hmotu, z ktorej tvarujeme uši a ruky.
  10. Z modelovacej hmoty vyrobíme oko a ústa.
  11. Nakoniec pomocou cukrárskej špičky na trávu striekame po celom povrchu torty zafarbený swiss krém.