Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Provensálske muffiny od Martiny

Provensálske muffiny od Martiny

Popis

Milujem provensálsky štýl, levanduľové kvety a francúzsky vidiek, preto by som kúsok tejto svojej lásky rada preniesla do muffinov. Muffiny budú nazdobené na stojane v provensálskom štýle, celé dozdobené levanduľovými kvetmi, pre atmosféru bude levanduľové víno a rôzne ozdoby v provensálskom štýle. Muffiny budú v krajkovaných košíčkoch.

Ingrediencie

Cesto
  • 2 veľké vajcia
  • 250 g cukru
  • 40 g rozpusteného masla
  • 65 g oleja
  • 200 g smotanového jogurtu
  • 65 ml mlieka
  • 1 PL sušenej jedlej levandule
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 325 g tortovej múky
  • 2 a ½ ČL kypriaceho prášku
  • 3 PL kandizovaných fialiek
Čučoriedkový rozvar
  • 2 a ½ hrnčeka čerstvých čučoriedok (375 g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 ml levanduľového frizzante
Lemon curd
  • 2 citróny (šťava aj kôra)
  • 1 hrnček kryštálového cukru (230 g)
  • 3 veľké žĺtky
  • 90 g masla
  • štipka soli

Postup

Postup
  1. Predhrejeme rúru na 200°C.
  2. Mlieko s levanduľou dáme prevariť, aby levanduľa pustila arómu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Do rajnice dáme opláchnuté čučoriedky s cukrom a frizzante. Necháme variť cca 10 minút a medzitým sa snažíme roztláčať čučoriedky roztláčadlom na zemiaky (zemiakovú kašu). Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme si cesto.
  5. Mlieko s levanduľou precedíme cez sitko.
  6. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej peny. Pridáme maslo a olej. Potom pridáme jogurt, levanduľové mlieko a vanilku. Potom pomaly vmiešame vajíčkovú zmes do múkovej zmesi (múka + kypriaci prášok + soľ). Nakoniec vmiešame kandizované fialky.
  7. Muffinový plech vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme cesto skoro po vrch.
  8. Na vrch každého muffinu dáme čučoriedkový rozvar. Cesto aj rozvar nanášame pomocou zdobiaceho vrecka.
  9. Pomocou špajle opatrne premiešame čučoriedkový rozvar s cestom.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 17-20 minút.
  11. Popritom ako pečieme, pripravíme si lemon curd. V miske rozmiešame kryštálový cukor s citrónovou kôrou. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Varíme na slabom plameni cca 10 minút, potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  12. Po vychladnutí z muffinov pomocou vykrajovača vyberieme stred a do vzniknutého otvoru dáme lemon curd pomocou zdobiaceho vrecka.
  13. Nakoniec vrátime vykrojené časti späť na plnku.
  14. Povrch muffinov môžete dozdobiť kvetmi nevädze.
  15. Muffiny uložíme na taniere a dozdobíme na provensálskom stojane.
Cesto
  • 2 veľké vajcia
  • 250 g cukru
  • 40 g rozpusteného masla
  • 65 g oleja
  • 200 g smotanového jogurtu
  • 65 ml mlieka
  • 1 PL sušenej jedlej levandule
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 325 g tortovej múky
  • 2 a ½ ČL kypriaceho prášku
  • 3 PL kandizovaných fialiek
Čučoriedkový rozvar
  • 2 a ½ hrnčeka čerstvých čučoriedok (375 g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 ml levanduľového frizzante
Lemon curd
  • 2 citróny (šťava aj kôra)
  • 1 hrnček kryštálového cukru (230 g)
  • 3 veľké žĺtky
  • 90 g masla
  • štipka soli
Postup
  1. Predhrejeme rúru na 200°C.
  2. Mlieko s levanduľou dáme prevariť, aby levanduľa pustila arómu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Do rajnice dáme opláchnuté čučoriedky s cukrom a frizzante. Necháme variť cca 10 minút a medzitým sa snažíme roztláčať čučoriedky roztláčadlom na zemiaky (zemiakovú kašu). Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme si cesto.
  5. Mlieko s levanduľou precedíme cez sitko.
  6. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej peny. Pridáme maslo a olej. Potom pridáme jogurt, levanduľové mlieko a vanilku. Potom pomaly vmiešame vajíčkovú zmes do múkovej zmesi (múka + kypriaci prášok + soľ). Nakoniec vmiešame kandizované fialky.
  7. Muffinový plech vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme cesto skoro po vrch.
  8. Na vrch každého muffinu dáme čučoriedkový rozvar. Cesto aj rozvar nanášame pomocou zdobiaceho vrecka.
  9. Pomocou špajle opatrne premiešame čučoriedkový rozvar s cestom.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 17-20 minút.
  11. Popritom ako pečieme, pripravíme si lemon curd. V miske rozmiešame kryštálový cukor s citrónovou kôrou. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Varíme na slabom plameni cca 10 minút, potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  12. Po vychladnutí z muffinov pomocou vykrajovača vyberieme stred a do vzniknutého otvoru dáme lemon curd pomocou zdobiaceho vrecka.
  13. Nakoniec vrátime vykrojené časti späť na plnku.
  14. Povrch muffinov môžete dozdobiť kvetmi nevädze.
  15. Muffiny uložíme na taniere a dozdobíme na provensálskom stojane.