Provensálske muffiny od Martiny
Popis
Milujem provensálsky štýl, levanduľové kvety a francúzsky vidiek, preto by som kúsok tejto svojej lásky rada preniesla do muffinov. Muffiny budú nazdobené na stojane v provensálskom štýle, celé dozdobené levanduľovými kvetmi, pre atmosféru bude levanduľové víno a rôzne ozdoby v provensálskom štýle. Muffiny budú v krajkovaných košíčkoch.
Ingrediencie
Cesto
- 2 veľké vajcia
- 250 g cukru
- 40 g rozpusteného masla
- 65 g oleja
- 200 g smotanového jogurtu
- 65 ml mlieka
- 1 PL sušenej jedlej levandule
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 325 g tortovej múky
- 2 a ½ ČL kypriaceho prášku
- 3 PL kandizovaných fialiek
Čučoriedkový rozvar
- 2 a ½ hrnčeka čerstvých čučoriedok (375 g)
- 1 PL kryštálového cukru
- 100 ml levanduľového frizzante
Lemon curd
- 2 citróny (šťava aj kôra)
- 1 hrnček kryštálového cukru (230 g)
- 3 veľké žĺtky
- 90 g masla
- štipka soli
Postup
Postup
- Predhrejeme rúru na 200°C.
- Mlieko s levanduľou dáme prevariť, aby levanduľa pustila arómu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Do rajnice dáme opláchnuté čučoriedky s cukrom a frizzante. Necháme variť cca 10 minút a medzitým sa snažíme roztláčať čučoriedky roztláčadlom na zemiaky (zemiakovú kašu). Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si cesto.
- Mlieko s levanduľou precedíme cez sitko.
- V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej peny. Pridáme maslo a olej. Potom pridáme jogurt, levanduľové mlieko a vanilku. Potom pomaly vmiešame vajíčkovú zmes do múkovej zmesi (múka + kypriaci prášok + soľ). Nakoniec vmiešame kandizované fialky.
- Muffinový plech vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme cesto skoro po vrch.
- Na vrch každého muffinu dáme čučoriedkový rozvar. Cesto aj rozvar nanášame pomocou zdobiaceho vrecka.
- Pomocou špajle opatrne premiešame čučoriedkový rozvar s cestom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 17-20 minút.
- Popritom ako pečieme, pripravíme si lemon curd. V miske rozmiešame kryštálový cukor s citrónovou kôrou. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Varíme na slabom plameni cca 10 minút, potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí z muffinov pomocou vykrajovača vyberieme stred a do vzniknutého otvoru dáme lemon curd pomocou zdobiaceho vrecka.
- Nakoniec vrátime vykrojené časti späť na plnku.
- Povrch muffinov môžete dozdobiť kvetmi nevädze.
- Muffiny uložíme na taniere a dozdobíme na provensálskom stojane.
Cesto
- 2 veľké vajcia
- 250 g cukru
- 40 g rozpusteného masla
- 65 g oleja
- 200 g smotanového jogurtu
- 65 ml mlieka
- 1 PL sušenej jedlej levandule
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 325 g tortovej múky
- 2 a ½ ČL kypriaceho prášku
- 3 PL kandizovaných fialiek
Čučoriedkový rozvar
- 2 a ½ hrnčeka čerstvých čučoriedok (375 g)
- 1 PL kryštálového cukru
- 100 ml levanduľového frizzante
Lemon curd
- 2 citróny (šťava aj kôra)
- 1 hrnček kryštálového cukru (230 g)
- 3 veľké žĺtky
- 90 g masla
- štipka soli
Postup
- Predhrejeme rúru na 200°C.
- Mlieko s levanduľou dáme prevariť, aby levanduľa pustila arómu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Do rajnice dáme opláchnuté čučoriedky s cukrom a frizzante. Necháme variť cca 10 minút a medzitým sa snažíme roztláčať čučoriedky roztláčadlom na zemiaky (zemiakovú kašu). Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si cesto.
- Mlieko s levanduľou precedíme cez sitko.
- V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej peny. Pridáme maslo a olej. Potom pridáme jogurt, levanduľové mlieko a vanilku. Potom pomaly vmiešame vajíčkovú zmes do múkovej zmesi (múka + kypriaci prášok + soľ). Nakoniec vmiešame kandizované fialky.
- Muffinový plech vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme cesto skoro po vrch.
- Na vrch každého muffinu dáme čučoriedkový rozvar. Cesto aj rozvar nanášame pomocou zdobiaceho vrecka.
- Pomocou špajle opatrne premiešame čučoriedkový rozvar s cestom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 17-20 minút.
- Popritom ako pečieme, pripravíme si lemon curd. V miske rozmiešame kryštálový cukor s citrónovou kôrou. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Varíme na slabom plameni cca 10 minút, potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí z muffinov pomocou vykrajovača vyberieme stred a do vzniknutého otvoru dáme lemon curd pomocou zdobiaceho vrecka.
- Nakoniec vrátime vykrojené časti späť na plnku.
- Povrch muffinov môžete dozdobiť kvetmi nevädze.
- Muffiny uložíme na taniere a dozdobíme na provensálskom stojane.