Pumpáčik od Miriam
Popis
Tato roláda je venovaná mojej neterke Lydie, alebo po mojom Dyde. Tento názov vznikol tak, že som na oslavu napiekla punčák, a keď ho Dyda ochutnala, povedala: "MNAM! PUMPÁČIK." Tak som sa rozhodla spraviť pre ňu detskú verziu, ktorá je bez alkoholu a má na sebe obláčiky.
Ingrediencie
Šľahaná hmota
- 6 ks vajcia
- 6 lyžíc krupicového cukru
- 3 lyžice oleja
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- ružové farbivo
Obláčiky
- 2 bielka
- 60 g masla
- 60 g cukru
- 80 g hladkej múky
Vanilková náplň
- 500 g cream cheese
- 80-100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
Ríbezľovo-pomarančový džem
- 150 ml pomarančového pyré
- 150 ml ríbezľového pyré
- 60 g želírovacieho cukru
Rozvar punčový
- 125 ml vody
- 90 g kryštálového cukru
- 1 ČL malinovej pasty
- 2 ČL rumovej esencie
- 1 ČL punčovej arómy
Ozdoba
- Fondán
Postup
- Bielky vyšľaháme mixérom do tuhého snehu, postupne zašľaháme cukor.
- Znížime otáčky a postupne pridávame olej, žĺtky a farbivo.
- Zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva.
- Obláčiková hmota: Vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme bielka. Cukrárskym vreckom vytvárame na plechu obláčiky a dáme na 10 minút do mrazničky.
- Ružovú hmotu nalejeme na obláčiky a pečieme 20 minút pri 180 °C.
- Uvaríme si džem: Pyré povaríme, kým nezačne vrieť, pridáme želírovací cukor a varíme ďalších 5 minút, potom necháme vychladnúť.
- Punčový rozvar: Vodu s cukrom necháme roztopiť, pridáme rumovú esenciu, punčovú esenciu a malinovú pastu.
- Krém: Cream cheese, vanilkovú esenciu a cukor vyšľaháme, pridáme trošku smotany, a potom postupne zašľaháme smotanu na šľahanie.
- Upečenú piškótu zrolujeme ešte teplú, po vychladnutí potrieme rozvarom, džemom a plnkou. Ozdobíme krémom a fondánom.
Šľahaná hmota
- 6 ks vajcia
- 6 lyžíc krupicového cukru
- 3 lyžice oleja
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- ružové farbivo
Obláčiky
- 2 bielka
- 60 g masla
- 60 g cukru
- 80 g hladkej múky
Vanilková náplň
- 500 g cream cheese
- 80-100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
Ríbezľovo-pomarančový džem
- 150 ml pomarančového pyré
- 150 ml ríbezľového pyré
- 60 g želírovacieho cukru
Rozvar punčový
- 125 ml vody
- 90 g kryštálového cukru
- 1 ČL malinovej pasty
- 2 ČL rumovej esencie
- 1 ČL punčovej arómy
Ozdoba
- Fondán
- Bielky vyšľaháme mixérom do tuhého snehu, postupne zašľaháme cukor.
- Znížime otáčky a postupne pridávame olej, žĺtky a farbivo.
- Zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva.
- Obláčiková hmota: Vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme bielka. Cukrárskym vreckom vytvárame na plechu obláčiky a dáme na 10 minút do mrazničky.
- Ružovú hmotu nalejeme na obláčiky a pečieme 20 minút pri 180 °C.
- Uvaríme si džem: Pyré povaríme, kým nezačne vrieť, pridáme želírovací cukor a varíme ďalších 5 minút, potom necháme vychladnúť.
- Punčový rozvar: Vodu s cukrom necháme roztopiť, pridáme rumovú esenciu, punčovú esenciu a malinovú pastu.
- Krém: Cream cheese, vanilkovú esenciu a cukor vyšľaháme, pridáme trošku smotany, a potom postupne zašľaháme smotanu na šľahanie.
- Upečenú piškótu zrolujeme ešte teplú, po vychladnutí potrieme rozvarom, džemom a plnkou. Ozdobíme krémom a fondánom.