Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Rakvičky so šľahačkou

Rakvičky so šľahačkou

Popis

Hmota na rakvičky (vaničky) je jemná žĺtková a má kašovitú konzistenciu. Po upečení majú rakvičky v strede typickú dierku. Sú ozdobené šľahačkou. Keďže sme v strašidelnej téme, nesmie chýbať desivá ozdoba!

Ingrediencie

Cesto
  • 180 g práškového cukru
  • 3 g vanilkového cukru
  • 12 g vajec
  • 60 g žĺtok
  • 100 g stuženého pokrmového tuku
Dokončenie
  • 200 g smotany na šľahanie 35 %
  • 150 g čierna poťahová hmota
  • 20 g biela poťahová hmota
  • 20 g červená poťahová hmota

Postup

  1. Formičky na rakvičky vymastíme 2x rozpusteným stuženým pokrmovým tukom.
  2. Rúru rozohrejeme na 150 °C.
  3. Práškový cukor preosejeme. Pridáme cukor vanilkový, žĺtka, vajcia a vyšľaháme hustejšiu penu.
  4. Nastriekame do vymastených formičiek na rakvičky približne do dvoch tretín. Jemne potrasieme, tak, aby sa hmota rovnomerne rozložila vo formičkách.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút pri teplote 150 °C, 30 minút pri teplote 130 °C.
  6. Po upečení a miernom vychladnutí opatrne vyklopíme z formičiek.
  7. Na vychladnuté nastriekame vyšľahanú šľahačku v štýle parížskych rožtekov.
  8. Nezabudnite vymodelovať ozdobu podľa vzoru a naaranžovať ju na podnos.
Cesto
  • 180 g práškového cukru
  • 3 g vanilkového cukru
  • 12 g vajec
  • 60 g žĺtok
  • 100 g stuženého pokrmového tuku
Dokončenie
  • 200 g smotany na šľahanie 35 %
  • 150 g čierna poťahová hmota
  • 20 g biela poťahová hmota
  • 20 g červená poťahová hmota
  1. Formičky na rakvičky vymastíme 2x rozpusteným stuženým pokrmovým tukom.
  2. Rúru rozohrejeme na 150 °C.
  3. Práškový cukor preosejeme. Pridáme cukor vanilkový, žĺtka, vajcia a vyšľaháme hustejšiu penu.
  4. Nastriekame do vymastených formičiek na rakvičky približne do dvoch tretín. Jemne potrasieme, tak, aby sa hmota rovnomerne rozložila vo formičkách.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút pri teplote 150 °C, 30 minút pri teplote 130 °C.
  6. Po upečení a miernom vychladnutí opatrne vyklopíme z formičiek.
  7. Na vychladnuté nastriekame vyšľahanú šľahačku v štýle parížskych rožtekov.
  8. Nezabudnite vymodelovať ozdobu podľa vzoru a naaranžovať ju na podnos.