Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Raňajkový koláč od Tinky

Raňajkový koláč od Tinky

Popis

Manželov obľúbený nápoj k raňajkám počas víkendov je horúce kakao. Musí byť vždy dávkované v presnom pomere 2 dcl mlieka a 5 kopcovitých lyžičiek sladkého kakaového pokladu. Preto som dlho hľadala receptík na koláč, ktorý by svojím zložením pripomínal lahodnú chuť víkendových rán.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 celé vajcia M
  • štipka soli
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • ¾ hrnčeka oleja
Poliatie korpusu
  • ½ hrnčeka silnej nesladenej instantnej kávy
Poleva
  • 500 g mascarpone
  • 10 g práškového cukru
  • 1 smotana na šľahanie 33%
  • vanilkový extrakt
  • 1 hrnček čokolády 54%
  • 150 ml kyslej smotany
  • na ozdobu 24 ks kávových zŕn

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  2. Uvaríme silnú kávu a necháme vychladiť.
  3. Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
  4. Pridáme preosiate kakao, múku a prášok do pečiva, zľahka zamiešame a nakoniec pridáme olej.
  5. Pečieme približne 35 – 40 minút.
  6. Ešte horúci korpus navlhčíme uvarenou kávou a necháme vychladnúť.
  7. Mascarpone vyšľaháme s mletým cukrom (asi 3-5 minút) a šľahačkovou smotanou.
  8. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridáme 150 ml kyslej smotany, pomaly metličkou zamiešavame, až je ganache krásne lesklá.
  9. Na vychladnutý korpus navrstvíme mascarpone a potom čokoganache.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 celé vajcia M
  • štipka soli
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • ¾ hrnčeka oleja
Poliatie korpusu
  • ½ hrnčeka silnej nesladenej instantnej kávy
Poleva
  • 500 g mascarpone
  • 10 g práškového cukru
  • 1 smotana na šľahanie 33%
  • vanilkový extrakt
  • 1 hrnček čokolády 54%
  • 150 ml kyslej smotany
  • na ozdobu 24 ks kávových zŕn

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  2. Uvaríme silnú kávu a necháme vychladiť.
  3. Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
  4. Pridáme preosiate kakao, múku a prášok do pečiva, zľahka zamiešame a nakoniec pridáme olej.
  5. Pečieme približne 35 – 40 minút.
  6. Ešte horúci korpus navlhčíme uvarenou kávou a necháme vychladnúť.
  7. Mascarpone vyšľaháme s mletým cukrom (asi 3-5 minút) a šľahačkovou smotanou.
  8. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridáme 150 ml kyslej smotany, pomaly metličkou zamiešavame, až je ganache krásne lesklá.
  9. Na vychladnutý korpus navrstvíme mascarpone a potom čokoganache.