Raňajkový koláč od Tinky
Popis
Manželov obľúbený nápoj k raňajkám počas víkendov je horúce kakao. Musí byť vždy dávkované v presnom pomere 2 dcl mlieka a 5 kopcovitých lyžičiek sladkého kakaového pokladu. Preto som dlho hľadala receptík na koláč, ktorý by svojím zložením pripomínal lahodnú chuť víkendových rán.
Ingrediencie
Korpus
- 4 celé vajcia M
- štipka soli
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- ¾ hrnčeka oleja
Poliatie korpusu
- ½ hrnčeka silnej nesladenej instantnej kávy
Poleva
- 500 g mascarpone
- 10 g práškového cukru
- 1 smotana na šľahanie 33%
- vanilkový extrakt
- 1 hrnček čokolády 54%
- 150 ml kyslej smotany
- na ozdobu 24 ks kávových zŕn
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Uvaríme silnú kávu a necháme vychladiť.
- Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Pridáme preosiate kakao, múku a prášok do pečiva, zľahka zamiešame a nakoniec pridáme olej.
- Pečieme približne 35 – 40 minút.
- Ešte horúci korpus navlhčíme uvarenou kávou a necháme vychladnúť.
- Mascarpone vyšľaháme s mletým cukrom (asi 3-5 minút) a šľahačkovou smotanou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridáme 150 ml kyslej smotany, pomaly metličkou zamiešavame, až je ganache krásne lesklá.
- Na vychladnutý korpus navrstvíme mascarpone a potom čokoganache.
Korpus
- 4 celé vajcia M
- štipka soli
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- ¾ hrnčeka oleja
Poliatie korpusu
- ½ hrnčeka silnej nesladenej instantnej kávy
Poleva
- 500 g mascarpone
- 10 g práškového cukru
- 1 smotana na šľahanie 33%
- vanilkový extrakt
- 1 hrnček čokolády 54%
- 150 ml kyslej smotany
- na ozdobu 24 ks kávových zŕn
- Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Uvaríme silnú kávu a necháme vychladiť.
- Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Pridáme preosiate kakao, múku a prášok do pečiva, zľahka zamiešame a nakoniec pridáme olej.
- Pečieme približne 35 – 40 minút.
- Ešte horúci korpus navlhčíme uvarenou kávou a necháme vychladnúť.
- Mascarpone vyšľaháme s mletým cukrom (asi 3-5 minút) a šľahačkovou smotanou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridáme 150 ml kyslej smotany, pomaly metličkou zamiešavame, až je ganache krásne lesklá.
- Na vychladnutý korpus navrstvíme mascarpone a potom čokoganache.