Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Roláda pre kamošky od Danky

Roláda pre kamošky od Danky

Popis

Toto kolo chcem venovať mojim kamoškám Peti, Janke, Monike a Lenke, s ktorými sa poznám od vysokej školy a s ktorými som vypĺňala prihlášku do tejto súťaže. Pomohli mi tak urobiť posledný krok v mojom rozhodnutí. Mávame spolu babské chaty a posedenia a sú to vždy príjemne spoločne strávené chvíle.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 20 g lieskových orieškov
  • 60 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
Plnka
  • 200 g tmavej čokolády 54%
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g jemného tučného tvarohu 9%
  • 150 g smotanového syra
  • 50 g práškového cukru
Čerešňová náplň
  • 300 g zaváraných čerešní (vykôstkované)
  • 200 g šťavy z kompótu
  • 2 čajové lyžičky agaru
  • 5 cl rumu
Plnka na povrch rolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 25 g bielej čokolády
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru
Ozdoba
  • 50 g lieskových orieškov
  • kúsky jedlého zlata

Postup

Postup
  1. Rúru zapneme na 195 stupňov. Pripravíme si plech rozmeru cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíme.
  2. Začneme základmi do krémov. Do jednej nádobky dáme tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešame s vanilkovým cukrom a necháme zovrieť. Zalejeme čokoládu a rozmixujeme ručným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
  3. Vajíčka na korpus oddelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridáme pomleté lieskové oriešky.
  4. Múku preosejeme spolu s kakaom a striedavo pridávame so snehom do žĺtkovej zmesi.
  5. Hmotu natrieme na plech a pečieme 8-10 minút. Po upečení vyklopíme na pripravený papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne dáme dolu.
  6. Lieskové orechy dáme na plech a pečieme pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pošúchame medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájame na menšie kúsky, prípadne dáme do sáčku a tĺčikom rozbijeme na menšie kúsky.
  7. Čerešne odkôstkujeme, rozdelíme na polovice. Šťavu z kompótu privedieme do varu. Pridáme rum, čerešne a agar a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
  8. Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešame a pridáme vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľaháme a dáme do zdobiaceho vrecka.
  9. Na vychladnutý plat poukladáme na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujeme a odložíme si 2-3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrieme na cesto.
  10. Ďalej nastriekame krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) necháme voľný. Krém zarovnáme a zatočíme roládu.
  11. Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľaháme. Dávame pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
  12. Pozdĺžne striekame v pásoch na celý povrch rolády.
  13. Ozdobíme čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.
Korpus
  • 4 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 20 g lieskových orieškov
  • 60 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
Plnka
  • 200 g tmavej čokolády 54%
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g jemného tučného tvarohu 9%
  • 150 g smotanového syra
  • 50 g práškového cukru
Čerešňová náplň
  • 300 g zaváraných čerešní (vykôstkované)
  • 200 g šťavy z kompótu
  • 2 čajové lyžičky agaru
  • 5 cl rumu
Plnka na povrch rolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 25 g bielej čokolády
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g mascarpone
  • 25 g práškového cukru
Ozdoba
  • 50 g lieskových orieškov
  • kúsky jedlého zlata
Postup
  1. Rúru zapneme na 195 stupňov. Pripravíme si plech rozmeru cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíme.
  2. Začneme základmi do krémov. Do jednej nádobky dáme tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešame s vanilkovým cukrom a necháme zovrieť. Zalejeme čokoládu a rozmixujeme ručným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
  3. Vajíčka na korpus oddelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridáme pomleté lieskové oriešky.
  4. Múku preosejeme spolu s kakaom a striedavo pridávame so snehom do žĺtkovej zmesi.
  5. Hmotu natrieme na plech a pečieme 8-10 minút. Po upečení vyklopíme na pripravený papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne dáme dolu.
  6. Lieskové orechy dáme na plech a pečieme pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pošúchame medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájame na menšie kúsky, prípadne dáme do sáčku a tĺčikom rozbijeme na menšie kúsky.
  7. Čerešne odkôstkujeme, rozdelíme na polovice. Šťavu z kompótu privedieme do varu. Pridáme rum, čerešne a agar a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
  8. Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešame a pridáme vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľaháme a dáme do zdobiaceho vrecka.
  9. Na vychladnutý plat poukladáme na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujeme a odložíme si 2-3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrieme na cesto.
  10. Ďalej nastriekame krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) necháme voľný. Krém zarovnáme a zatočíme roládu.
  11. Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľaháme. Dávame pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
  12. Pozdĺžne striekame v pásoch na celý povrch rolády.
  13. Ozdobíme čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.