Roláda pre kamošky od Danky
Popis
Toto kolo chcem venovať mojim kamoškám Peti, Janke, Monike a Lenke, s ktorými sa poznám od vysokej školy a s ktorými som vypĺňala prihlášku do tejto súťaže. Pomohli mi tak urobiť posledný krok v mojom rozhodnutí. Mávame spolu babské chaty a posedenia a sú to vždy príjemne spoločne strávené chvíle.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 20 g lieskových orieškov
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaa
Plnka
- 200 g tmavej čokolády 54%
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g jemného tučného tvarohu 9%
- 150 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
Čerešňová náplň
- 300 g zaváraných čerešní (vykôstkované)
- 200 g šťavy z kompótu
- 2 čajové lyžičky agaru
- 5 cl rumu
Plnka na povrch rolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 25 g bielej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
Ozdoba
- 50 g lieskových orieškov
- kúsky jedlého zlata
Postup
Postup
- Rúru zapneme na 195 stupňov. Pripravíme si plech rozmeru cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíme.
- Začneme základmi do krémov. Do jednej nádobky dáme tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešame s vanilkovým cukrom a necháme zovrieť. Zalejeme čokoládu a rozmixujeme ručným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
- Vajíčka na korpus oddelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridáme pomleté lieskové oriešky.
- Múku preosejeme spolu s kakaom a striedavo pridávame so snehom do žĺtkovej zmesi.
- Hmotu natrieme na plech a pečieme 8-10 minút. Po upečení vyklopíme na pripravený papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne dáme dolu.
- Lieskové orechy dáme na plech a pečieme pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pošúchame medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájame na menšie kúsky, prípadne dáme do sáčku a tĺčikom rozbijeme na menšie kúsky.
- Čerešne odkôstkujeme, rozdelíme na polovice. Šťavu z kompótu privedieme do varu. Pridáme rum, čerešne a agar a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešame a pridáme vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľaháme a dáme do zdobiaceho vrecka.
- Na vychladnutý plat poukladáme na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujeme a odložíme si 2-3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrieme na cesto.
- Ďalej nastriekame krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) necháme voľný. Krém zarovnáme a zatočíme roládu.
- Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľaháme. Dávame pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
- Pozdĺžne striekame v pásoch na celý povrch rolády.
- Ozdobíme čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.
Korpus
- 4 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 20 g lieskových orieškov
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaa
Plnka
- 200 g tmavej čokolády 54%
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g jemného tučného tvarohu 9%
- 150 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
Čerešňová náplň
- 300 g zaváraných čerešní (vykôstkované)
- 200 g šťavy z kompótu
- 2 čajové lyžičky agaru
- 5 cl rumu
Plnka na povrch rolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 25 g bielej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
Ozdoba
- 50 g lieskových orieškov
- kúsky jedlého zlata
Postup
- Rúru zapneme na 195 stupňov. Pripravíme si plech rozmeru cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíme.
- Začneme základmi do krémov. Do jednej nádobky dáme tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešame s vanilkovým cukrom a necháme zovrieť. Zalejeme čokoládu a rozmixujeme ručným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
- Vajíčka na korpus oddelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridáme pomleté lieskové oriešky.
- Múku preosejeme spolu s kakaom a striedavo pridávame so snehom do žĺtkovej zmesi.
- Hmotu natrieme na plech a pečieme 8-10 minút. Po upečení vyklopíme na pripravený papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne dáme dolu.
- Lieskové orechy dáme na plech a pečieme pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pošúchame medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájame na menšie kúsky, prípadne dáme do sáčku a tĺčikom rozbijeme na menšie kúsky.
- Čerešne odkôstkujeme, rozdelíme na polovice. Šťavu z kompótu privedieme do varu. Pridáme rum, čerešne a agar a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešame a pridáme vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľaháme a dáme do zdobiaceho vrecka.
- Na vychladnutý plat poukladáme na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujeme a odložíme si 2-3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrieme na cesto.
- Ďalej nastriekame krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) necháme voľný. Krém zarovnáme a zatočíme roládu.
- Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľaháme. Dávame pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
- Pozdĺžne striekame v pásoch na celý povrch rolády.
- Ozdobíme čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.