Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Roláda pre klaviristu od Tonky

Roláda pre klaviristu od Tonky

Popis

Zvuk klavíra ma sprevádzal celým mojím detstvom a dospievaním. Paradoxom však je, že ja neviem na klavíri zahrať ani „Kohútik jarabý“. Môj brat Laci však miluje hudbu vo všeobecnosti, najmä hru na klavíri, ktorej sa už dnes venuje na profesionálnej úrovni. Práve pre neho je táto roláda, keďže aj chute skryté vnútri, sú jeho obľúbené: citrón a černice.

Ingrediencie

Cesto na maľovanie
  • 1 vajce
  • 25 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 25 g hladkej múky
  • niekoľko kvapiek čiernej gélovej farby
Základné cesto
  • 3 vajcia
  • 75 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • štipka soli
Lemon curd
  • 200 g kryštálového cukru
  • kôra z dvoch citrónov
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 6 žĺtkov
  • 115 g studeného masla
Krém
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g práškového cukru
  • 6 plátkov želatíny (10 g)
  • 5 lyžíc vody
  • 200 g lemon curd
Ostatné
  • 200 g černíc

Postup

Postup
  1. Lemon curd pripravíme tak, že za stáleho miešania varíme cukor, kôru, šťavu a žĺtka. Počkáme, pokiaľ mierne zhustne a pár krát prebuble, následne odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Miešame kým sa maslo nerozpustí, dáme zachladiť.
  2. Cesto na maľovanie pripravíme nasledovne: celý žĺtok a polovicu bielka spolu s cukrom vyšľaháme do peny, opatrne zašľaháme kakao a múku. Zafarbíme podľa potreby čiernou gélovou farbou. Na papier na pečenie kreslíme predkreslené ornamenty. Dáme na 15 minút stuhnúť do mrazničky.
  3. Bielky + zvyšnú polovicu bielka z cesta na maľovanie vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do peny. Následne pridáme po jednom žĺtku a opatrne primiešame múku. Nalejeme na zamrazené ornamenty a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 10 minút.
  4. Krém vytvoríme šľahaním šľahačky, tvarohu a cukru. Želatínu necháme napučať 10 minút vo vlažnej vode, následne nahrejeme (nesmie vrieť) a pridáme 2 PL krému. Túto hmotu následne zamiešame do celého krému. Na záver pridáme aj 200 g lemon curdu a necháme zachladiť.
  5. Na cesto natrieme 150 g lemon curdu, následne nanesieme krém a na jednu stranu po dĺžke naukladáme černice. Potom zrolujeme (ovocie bude v strede rolády) a zachladíme.
Cesto na maľovanie
  • 1 vajce
  • 25 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 25 g hladkej múky
  • niekoľko kvapiek čiernej gélovej farby
Základné cesto
  • 3 vajcia
  • 75 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • štipka soli
Lemon curd
  • 200 g kryštálového cukru
  • kôra z dvoch citrónov
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 6 žĺtkov
  • 115 g studeného masla
Krém
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 250 g jemného tvarohu
  • 40 g práškového cukru
  • 6 plátkov želatíny (10 g)
  • 5 lyžíc vody
  • 200 g lemon curd
Ostatné
  • 200 g černíc
Postup
  1. Lemon curd pripravíme tak, že za stáleho miešania varíme cukor, kôru, šťavu a žĺtka. Počkáme, pokiaľ mierne zhustne a pár krát prebuble, následne odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Miešame kým sa maslo nerozpustí, dáme zachladiť.
  2. Cesto na maľovanie pripravíme nasledovne: celý žĺtok a polovicu bielka spolu s cukrom vyšľaháme do peny, opatrne zašľaháme kakao a múku. Zafarbíme podľa potreby čiernou gélovou farbou. Na papier na pečenie kreslíme predkreslené ornamenty. Dáme na 15 minút stuhnúť do mrazničky.
  3. Bielky + zvyšnú polovicu bielka z cesta na maľovanie vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do peny. Následne pridáme po jednom žĺtku a opatrne primiešame múku. Nalejeme na zamrazené ornamenty a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 10 minút.
  4. Krém vytvoríme šľahaním šľahačky, tvarohu a cukru. Želatínu necháme napučať 10 minút vo vlažnej vode, následne nahrejeme (nesmie vrieť) a pridáme 2 PL krému. Túto hmotu následne zamiešame do celého krému. Na záver pridáme aj 200 g lemon curdu a necháme zachladiť.
  5. Na cesto natrieme 150 g lemon curdu, následne nanesieme krém a na jednu stranu po dĺžke naukladáme černice. Potom zrolujeme (ovocie bude v strede rolády) a zachladíme.