Rozprávkový pie od Dávida
Popis
Doma máme jednu starú rozprávkovú knihu. Keď som bol malý, ako najúžasnejší mladší brat som otravoval moju sestru, ktorá mi z nej musela čítať rozprávky ... resp. rozprávku ... jednu ... o červenej čiapočke, stááále dookola :D Tak pri tomto zadaní by som tie časy chcel pripomenúť sebe, ale aj mojej sestre :D
Ingrediencie
Korpus
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 20 g mandľovej múky
- 100 g studeného masla
- 1 ks vajce
- vanilková pasta
- štipka soli
Plnka
- 80 g vody
- 120 g masla
- 200 g horkej čokolády
- 65 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 3 ks vajcia
Ovocná vrstva
- 300 g čučoriedky
- 150 g vody
- 30 g glukózy
- šťava z jednej limetky
- 45 g kryštálového cukru
- 3 g agaru
- 2 čajové lyžičky modrej potravinárskej farby
Cesto na hviezdičky a červenú čiapočku
- 100 g masla
- 85 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 180 g polohrubej múky
- štipka soli
- červený fondán
- medené práškové farbivo
Medovníkové cesto
- 500 g hladkej múky
- 170 g medu
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 prášok do perníka
- 1 ks vanilkový cukor
- 80 g masla
- 5 g sódy bikarbóny
- 1 žĺtok
Poleva na perníky
- 4 bielka
- 120 g práškového cukru
- šťava z citróna
Malinový džem
- 150 g malín
- 50 g vody
- 10 g pektínu
Postup
- Cesto na korpus pripravíme tak, že si všetky suroviny zmiesime v robote, kým nedostaneme kompaktné cesto.
- Vyvaľkáme ho medzi dvomi papiermi na pečenie a necháme v chlade odstáť.
- Asi po 20 minútach ho dáme do formy, kde orežeme kraje a boky pevne pritlačíme k stenám formy.
- Cesto popicháme vidličkou.
- Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
- Keď sa cesto pečie, pripravíme si čokoládovú plnku.
- Roztopíme maslo vo vode.
- Do misky dáme horkú čokoládu, cukor a soľ.
- Do misky nalejeme roztopené maslo s vodou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Potom pridáme vajcia a vymiešame.
- Cesto po 15 minútach vyberieme z rúry a nalejeme naň pripravenú čokoládovú plnku, pečieme pri 150 °C ďalších 15 minút.
- Koláč vyberieme a necháme poriadne vychladnúť.
- Cesto na hviezdičky a medovníkové cesto pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame, aby sme dostali kompaktné cesto.
- Cestá necháme odpočívať v chladničke.
- Z cesta vykrajujeme tvary na zdobenie koláča a pečieme do zlatista.
- Po upečení hviezdičky a tvary z medovníkového cesta posypeme práškovým cukrom.
- Pripravíme si ovocnú vrstvu na čokoládový tart.
- V hrnci zmiešame agar a cukor, pridáme vodu, glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Na konci pridáme šťavu z limetky a modrú potravinársku farbu.
- Keď hmota trochu vychladne, pridáme umyté čučoriedky a necháme ich chvíľu v hrnci.
- Čučoriedky precedíme a naukladáme nepravidelne na koláč, ktorý následne zalejeme pripravenou želatínou.
- Po stuhnutí koláč zdobíme tvarmi, ktoré sme si pripravili.
- Cesto na červenú čiapočku potiahneme malinovým džemom.
Korpus
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 20 g mandľovej múky
- 100 g studeného masla
- 1 ks vajce
- vanilková pasta
- štipka soli
Plnka
- 80 g vody
- 120 g masla
- 200 g horkej čokolády
- 65 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 3 ks vajcia
Ovocná vrstva
- 300 g čučoriedky
- 150 g vody
- 30 g glukózy
- šťava z jednej limetky
- 45 g kryštálového cukru
- 3 g agaru
- 2 čajové lyžičky modrej potravinárskej farby
Cesto na hviezdičky a červenú čiapočku
- 100 g masla
- 85 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 180 g polohrubej múky
- štipka soli
- červený fondán
- medené práškové farbivo
Medovníkové cesto
- 500 g hladkej múky
- 170 g medu
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 prášok do perníka
- 1 ks vanilkový cukor
- 80 g masla
- 5 g sódy bikarbóny
- 1 žĺtok
Poleva na perníky
- 4 bielka
- 120 g práškového cukru
- šťava z citróna
Malinový džem
- 150 g malín
- 50 g vody
- 10 g pektínu
- Cesto na korpus pripravíme tak, že si všetky suroviny zmiesime v robote, kým nedostaneme kompaktné cesto.
- Vyvaľkáme ho medzi dvomi papiermi na pečenie a necháme v chlade odstáť.
- Asi po 20 minútach ho dáme do formy, kde orežeme kraje a boky pevne pritlačíme k stenám formy.
- Cesto popicháme vidličkou.
- Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
- Keď sa cesto pečie, pripravíme si čokoládovú plnku.
- Roztopíme maslo vo vode.
- Do misky dáme horkú čokoládu, cukor a soľ.
- Do misky nalejeme roztopené maslo s vodou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Potom pridáme vajcia a vymiešame.
- Cesto po 15 minútach vyberieme z rúry a nalejeme naň pripravenú čokoládovú plnku, pečieme pri 150 °C ďalších 15 minút.
- Koláč vyberieme a necháme poriadne vychladnúť.
- Cesto na hviezdičky a medovníkové cesto pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame, aby sme dostali kompaktné cesto.
- Cestá necháme odpočívať v chladničke.
- Z cesta vykrajujeme tvary na zdobenie koláča a pečieme do zlatista.
- Po upečení hviezdičky a tvary z medovníkového cesta posypeme práškovým cukrom.
- Pripravíme si ovocnú vrstvu na čokoládový tart.
- V hrnci zmiešame agar a cukor, pridáme vodu, glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Na konci pridáme šťavu z limetky a modrú potravinársku farbu.
- Keď hmota trochu vychladne, pridáme umyté čučoriedky a necháme ich chvíľu v hrnci.
- Čučoriedky precedíme a naukladáme nepravidelne na koláč, ktorý následne zalejeme pripravenou želatínou.
- Po stuhnutí koláč zdobíme tvarmi, ktoré sme si pripravili.
- Cesto na červenú čiapočku potiahneme malinovým džemom.