Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ružový Lohengrin od Tonky

Ružový Lohengrin od Tonky

Popis

Tento zákusok pochádza vraj z okolia Popradu a Vysokých Tatier. Preto som sa rozhodla pripraviť si svoju tatranskú verziu s použitím tradičných surovín.

Ingrediencie

Na bezlepkový bufler
  • 3 veľké vajcia + 1 bielok
  • Kôra z polovice citróna
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 140 g bezlepkovej múky na jemné pečivo
  • ¼ ČL soli
Želé vklad
  • 300 g ríbezľového pyré (z čiernych ríbezlí)
  • 1 balenie agaru Dr. Oetker
  • 2 PL kryštálového cukru
Krém
  • 300 ml mlieka
  • 40 g zlatého klasu
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml tatranského čaju Acai, čierna ríbezľa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 100 g masla
  • 2 PL práškového cukru
  • Prášok z čiernej ríbezle (lyofilizovanej)
Fondán
  • 300 g fondánu
  • Voda na rozriedenie fondánu
Čokoládová poleva
  • 300 g bielej čokolády
  • Čierne potravinárske farbivo
Na dozdobenie
  • Jarná smreková vetvička
  • Okrúhla formička na ľad

Postup

  1. Zo 4 bielok, soli a cukru vyšľaháme pevný sneh. Kôru z citróna, vanilkovú pastu a bezlepkovú múku zmiešame so žĺtkami a dvoma lyžicami vyšľahaných bielok. Postupne primiešavame zvyšný sneh na odľahčenie hmoty.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame buflery s priemerom 4 cm.
  3. Kryštálový cukor zmiešame s agarom, pridáme do ríbezľového pyré a varíme na miernom ohni od bodu varenia 2 minúty. Zmes nalejeme do formičky a necháme stuhnúť.
  4. Z mlieka, zlatého klasu, cukru, vanilkovej pasty a tatranského čaju uvaríme hustý puding. Necháme vychladiť.
  5. Po vychladnutí puding rozmixujeme a vymiešame s maslom, práškovým cukrom a práškom z lyofilizovaných ríbezlí. Postupne pridávame puding a vyšľaháme hladký krém.
  6. Fondán rozpustíme vo vodnom kúpeli s vodou.
  7. Na upečený bufler poukladáme želé a nastriekame krém s hladkou špičkou s priemerom 1,5 cm. Necháme stuhnúť.
  8. Stuhnutý zákusok namáčame vo fondáne po celom obvode krému a opäť necháme stuhnúť.
  9. Bielu čokoládu rozpustíme a zafarbíme čiernym farbivom. Spodnú časť lohengrinu namočíme do čokolády a štetcom nanesieme sivú a čiernu čokoládu pre efekt skaly.
  10. Vrch zákusku ozdobíme smrekovou vetvičkou.
Na bezlepkový bufler
  • 3 veľké vajcia + 1 bielok
  • Kôra z polovice citróna
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 140 g bezlepkovej múky na jemné pečivo
  • ¼ ČL soli
Želé vklad
  • 300 g ríbezľového pyré (z čiernych ríbezlí)
  • 1 balenie agaru Dr. Oetker
  • 2 PL kryštálového cukru
Krém
  • 300 ml mlieka
  • 40 g zlatého klasu
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml tatranského čaju Acai, čierna ríbezľa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 100 g masla
  • 2 PL práškového cukru
  • Prášok z čiernej ríbezle (lyofilizovanej)
Fondán
  • 300 g fondánu
  • Voda na rozriedenie fondánu
Čokoládová poleva
  • 300 g bielej čokolády
  • Čierne potravinárske farbivo
Na dozdobenie
  • Jarná smreková vetvička
  • Okrúhla formička na ľad
  1. Zo 4 bielok, soli a cukru vyšľaháme pevný sneh. Kôru z citróna, vanilkovú pastu a bezlepkovú múku zmiešame so žĺtkami a dvoma lyžicami vyšľahaných bielok. Postupne primiešavame zvyšný sneh na odľahčenie hmoty.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame buflery s priemerom 4 cm.
  3. Kryštálový cukor zmiešame s agarom, pridáme do ríbezľového pyré a varíme na miernom ohni od bodu varenia 2 minúty. Zmes nalejeme do formičky a necháme stuhnúť.
  4. Z mlieka, zlatého klasu, cukru, vanilkovej pasty a tatranského čaju uvaríme hustý puding. Necháme vychladiť.
  5. Po vychladnutí puding rozmixujeme a vymiešame s maslom, práškovým cukrom a práškom z lyofilizovaných ríbezlí. Postupne pridávame puding a vyšľaháme hladký krém.
  6. Fondán rozpustíme vo vodnom kúpeli s vodou.
  7. Na upečený bufler poukladáme želé a nastriekame krém s hladkou špičkou s priemerom 1,5 cm. Necháme stuhnúť.
  8. Stuhnutý zákusok namáčame vo fondáne po celom obvode krému a opäť necháme stuhnúť.
  9. Bielu čokoládu rozpustíme a zafarbíme čiernym farbivom. Spodnú časť lohengrinu namočíme do čokolády a štetcom nanesieme sivú a čiernu čokoládu pre efekt skaly.
  10. Vrch zákusku ozdobíme smrekovou vetvičkou.