Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Šálka kávy podľa Martiny

Šálka kávy podľa Martiny

Popis

Keďže som milovníčkou kávy, tak práve káva vo mne vyvoláva pocit domova. Vždy sa teším, keď prídem domov a môžem si vychutnať šálku kávy a navyše ak mi ju s láskou pripraví jedno z mojich 5 detí, to je pre mňa ten pocit rodinnej pohody, pri šálke kávy v spoločnosti mojich detí.

Ingrediencie

Kávový korpus
  • 8 vajec
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 6 PL tekutého medu
  • 1 a ½ PL octu
  • 4 PL instantnej kávy
  • 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
  • 4 PL kakaa
  • 400 g tortovej múky
Čokoládová ganache s mascarpone
  • 800 ml smotany na šľahanie 33%
  • 700 g horkej čokolády s obsahom kakaa 54%
  • 750 g mascarpone
  • štipka soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 PL instantnej kávy
Kávový preliv
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml rumového likéru
Chrumkavá zložka
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g pražených lieskových orechov
Na dokončenie
  • 1,25 kg bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty
  • gélové farby – hnedá kávová, modrá, zelená, žltá, ružová, červená
  • čierna fixka s jedlou farbou
  • trochu bielka + práškový cukor na prilepenie uška + špajdľa na prichytenie

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170°C.
  2. Z modelovacej hmoty vytvarujeme uško šálky, aby nám stihlo zatvrdnúť. Odložíme do chladničky/mrazničky.
  3. Vajcia rozbijeme do misy robota, trochu ich ručne rozšľaháme, aby sme spojili bielka so žĺtkami. Pridáme cukor a štipku soli. Vyšľaháme do hustej peny.
  4. Pridáme med a opäť šľaháme. Pridáme ocot, chvíľu prešľaháme a vypneme mixér.
  5. Do druhej misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, kakao, instantnú kávu. Všetko spolu premiešame a ešte celé postupne preosejeme k vajíčkovej hmote.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti a navrstvíme do dvoch tortových foriem o priemere 20 cm. Ihneď dáme piecť na strednú priečku rúry, spodný a horný ohrev. Pečieme cca 35-40 minút. Po kontrole špajdľou korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti pomocou pílky na korpusy.
  7. Kým sa nám korpusy pečú a vychladnú, pripravíme si ganache.
  8. Do rajnice dáme smotanu, kávu, cukor a štipku soli. Zahrejeme a predtým než začne vrieť, odstavíme. Pridáme nadrobno nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť bez miešania. Potom poriadne premiešame, kým sa čokoláda nespojí so smotanou. Ganache prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vychladnúť.
  9. Vychladnutú ganache chvíľu rozmiešame šľahačom a postupne zašľaháme mascarpone, kým krém nebude zjednotený a nadýchaný. Odložíme do chladničky.
  10. Pripravíme preliv. Do rajnice nalejeme mlieko, cukor a rumový kávový likér. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme chrumkavú zložku. Lieskové orechy nasekáme na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a prisypeme k nej orechy. Premiešame.
  12. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti. Povrch zarovnáme.
  13. Na podložku dáme trochu plnky a umiestnime prvý plát. Pokropíme prelivom a nanesieme chrumkavú zložku. Ďalej vrstvíme krém. Uložíme druhý plát, pokropíme prelivom a opäť dáme krém. Takto pokračujeme aj s tretím a štvrtým plátom. Na štvrtý plát zatiaľ krém nedávame.
  14. Takto naplnené pláty dáme zachladiť a potom obrežeme do tvaru šálky, čiže sa bude zvrchu dole torta zužovať.
  15. Takto zrezanú tortu celú poriadne obtrieme krémom a dáme zachladiť.
  16. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme hrubší pásik o dĺžke horného obvodu šálky. Zrežeme ho na šírku cca 0,5 cm a obkrútime ním vrchný obvod torty, tak aby nevytŕčal z obvodu torty.
  17. Poťahovú hmotu vyvaľkáme na cca 0,8 cm a nanesieme na tortu. Rukami ponaťahujeme a vyžehlíme žehličkou na marcipán. Prebytočnú hmotu zrežeme, dáme zachladiť.
  18. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme kruh a vykrojíme 10 cm kruh, na ktorý budeme potravinárskymi farbami maľovať obrázok s nápisom.
  19. Nakoniec pomocou hnedej potravinárskej farby namaľujeme na vrch torty vzor zdobenej kávy.
  20. Tortu prenesieme na ozdobný tanier, ktorý bude tvoriť podšálku. Na záver prilepíme uško a obrázok s nápisom.

Ingrediencie

Kávový korpus
  • 8 vajec
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 6 PL tekutého medu
  • 1 a ½ PL octu
  • 4 PL instantnej kávy
  • 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
  • 4 PL kakaa
  • 400 g tortovej múky
Čokoládová ganache s mascarpone
  • 800 ml smotany na šľahanie 33%
  • 700 g horkej čokolády s obsahom kakaa 54%
  • 750 g mascarpone
  • štipka soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 PL instantnej kávy
Kávový preliv
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 ml rumového likéru
Chrumkavá zložka
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 g pražených lieskových orechov
Na dokončenie
  • 1,25 kg bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty
  • gélové farby – hnedá kávová, modrá, zelená, žltá, ružová, červená
  • čierna fixka s jedlou farbou
  • trochu bielka + práškový cukor na prilepenie uška + špajdľa na prichytenie

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 170°C.
  2. Z modelovacej hmoty vytvarujeme uško šálky, aby nám stihlo zatvrdnúť. Odložíme do chladničky/mrazničky.
  3. Vajcia rozbijeme do misy robota, trochu ich ručne rozšľaháme, aby sme spojili bielka so žĺtkami. Pridáme cukor a štipku soli. Vyšľaháme do hustej peny.
  4. Pridáme med a opäť šľaháme. Pridáme ocot, chvíľu prešľaháme a vypneme mixér.
  5. Do druhej misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, kakao, instantnú kávu. Všetko spolu premiešame a ešte celé postupne preosejeme k vajíčkovej hmote.
  6. Cesto rozdelíme na 2 časti a navrstvíme do dvoch tortových foriem o priemere 20 cm. Ihneď dáme piecť na strednú priečku rúry, spodný a horný ohrev. Pečieme cca 35-40 minút. Po kontrole špajdľou korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti pomocou pílky na korpusy.
  7. Kým sa nám korpusy pečú a vychladnú, pripravíme si ganache.
  8. Do rajnice dáme smotanu, kávu, cukor a štipku soli. Zahrejeme a predtým než začne vrieť, odstavíme. Pridáme nadrobno nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť bez miešania. Potom poriadne premiešame, kým sa čokoláda nespojí so smotanou. Ganache prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vychladnúť.
  9. Vychladnutú ganache chvíľu rozmiešame šľahačom a postupne zašľaháme mascarpone, kým krém nebude zjednotený a nadýchaný. Odložíme do chladničky.
  10. Pripravíme preliv. Do rajnice nalejeme mlieko, cukor a rumový kávový likér. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme chrumkavú zložku. Lieskové orechy nasekáme na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a prisypeme k nej orechy. Premiešame.
  12. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti. Povrch zarovnáme.
  13. Na podložku dáme trochu plnky a umiestnime prvý plát. Pokropíme prelivom a nanesieme chrumkavú zložku. Ďalej vrstvíme krém. Uložíme druhý plát, pokropíme prelivom a opäť dáme krém. Takto pokračujeme aj s tretím a štvrtým plátom. Na štvrtý plát zatiaľ krém nedávame.
  14. Takto naplnené pláty dáme zachladiť a potom obrežeme do tvaru šálky, čiže sa bude zvrchu dole torta zužovať.
  15. Takto zrezanú tortu celú poriadne obtrieme krémom a dáme zachladiť.
  16. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme hrubší pásik o dĺžke horného obvodu šálky. Zrežeme ho na šírku cca 0,5 cm a obkrútime ním vrchný obvod torty, tak aby nevytŕčal z obvodu torty.
  17. Poťahovú hmotu vyvaľkáme na cca 0,8 cm a nanesieme na tortu. Rukami ponaťahujeme a vyžehlíme žehličkou na marcipán. Prebytočnú hmotu zrežeme, dáme zachladiť.
  18. Z modelovacej hmoty vyvaľkáme kruh a vykrojíme 10 cm kruh, na ktorý budeme potravinárskymi farbami maľovať obrázok s nápisom.
  19. Nakoniec pomocou hnedej potravinárskej farby namaľujeme na vrch torty vzor zdobenej kávy.
  20. Tortu prenesieme na ozdobný tanier, ktorý bude tvoriť podšálku. Na záver prilepíme uško a obrázok s nápisom.