Sestrin koláč od Evky
Popis
Kto by nepoznal tradičné české koláče. Moje budú plné maku a dozdobené mandľami pre moju sestru, ktorá zbožňuje mak.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 25 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml oleja
- 1 vajce na potretie
Maková náplň:
- 250 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 citrón
Ozdoba:
- 200 g blanšírovaných mandlí
- 100 g červených ríbezlí
Postup
- Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešame, pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť cca 30 minút.
- Na makovú náplň zmiešame mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievame teplé mlieko, kým nedosiahneme polotuhú konzistenciu náplne.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vykrajujeme okrúhle koláče, ktoré necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
- Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujeme v strede koláča jamku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme makovou plnkou. Vrch ozdobíme blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.
Cesto:
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 25 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml oleja
- 1 vajce na potretie
Maková náplň:
- 250 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 citrón
Ozdoba:
- 200 g blanšírovaných mandlí
- 100 g červených ríbezlí
- Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešame, pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť cca 30 minút.
- Na makovú náplň zmiešame mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievame teplé mlieko, kým nedosiahneme polotuhú konzistenciu náplne.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vykrajujeme okrúhle koláče, ktoré necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
- Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujeme v strede koláča jamku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme makovou plnkou. Vrch ozdobíme blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.