Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Silvestrovské poháre od Paliho

Silvestrovské poháre od Paliho

Popis

Pohárové dezerty sú stále obľúbenejšie, preto tie moje budú pripravené pri príležitosti silvestrovskej party. No a čo môže byť lepšie, ako privítať Nový rok s fantastickým dezertom v ruke. Predsa ako na nový rok, tak po celý rok!

Ingrediencie

Piškótové cesto:
  • 4 vajcia (veľkosť M)
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g slnečnicového oleja
  • 75 g hladkej múky
  • Kôra z polovice pomaranča
  • 8 g lyofilizovaných malín
  • 20 g práškového cukru na posypanie
Čokoládový mousse z bielej čokolády:
  • 125 g smotany na šľahanie (min. 33%)
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 10 g práškovej želatíny (200 bloom) + 50 g studenej vody
  • 190 g bielej čokolády
  • 65 g masla
  • 500 g smotany na šľahanie (min. 33%)
Malinové cremeux:
  • 200 g malinového pyré
  • 75 g vajec
  • 3 žĺtky
  • 45 g krupicového cukru
  • 3 g práškovej želatíny (200 bloom) + 15 g studenej vody
  • 60 g masla (izbovej teploty)
Malinové želé:
  • 200 g malinového pyré
  • 65 g suchého sektu
  • 45 g krupicového cukru
  • 114 g vody
  • 9 g práškovej želatíny (200 bloom) + 45 g studenej vody
Dekor:
  • 200 g plátkov mandlí
  • 600 g čerstvých malín

Postup

  1. Na piškótový korpus: vyšľaháme vajcia s cukrom a zahrejeme na 45 °C, potom šľaháme do pevnej peny. Pridáme olej a pomarančovú kôru, premiešame a pridáme preosiatu múku. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, posypeme rozdrvenými sušenými malinami a pečieme pri 230 °C cca 5–7 minút.
  2. Po upečení cesto prevrátime na papier poprášený práškovým cukrom. Po vychladnutí odstránime papier a vykrojíme kruhy podľa veľkosti pohárov.
  3. Na čokoládový mousse: smotanu zahrejeme s cukrom a vanilkou. Zmes prelejeme cez čokoládu, želatínu a maslo, vymiešame do hladka. Zvyšnú smotanu vyšľaháme do mäkkých špičiek a všetko spojíme.
  4. Na malinové cremeux: želatínu namočíme do studenej vody. Malinové pyré zahrejeme, vajíčka so žĺtkami ručne vymiešame s cukrom, premiešame s horúcim pyré a zohrievame na 84 °C. Zmes prepasírujeme cez sitko, po vychladnutí na 40 °C pridáme maslo a vymiešame. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  5. Do pohárov vrstvíme piškótový plátok, malinové cremeux a čokoládový mousse, postup zopakujeme dvakrát. Dezerty necháme zachladiť.
  6. Na malinové želé: malinové pyré zahrejeme s cukrom a vodou. Želatínu necháme napučať, rozpustíme v teplom pyré a na záver pridáme sekt. Pyré nalejeme na vrch dezertov a necháme zachladiť.
Piškótové cesto:
  • 4 vajcia (veľkosť M)
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g slnečnicového oleja
  • 75 g hladkej múky
  • Kôra z polovice pomaranča
  • 8 g lyofilizovaných malín
  • 20 g práškového cukru na posypanie
Čokoládový mousse z bielej čokolády:
  • 125 g smotany na šľahanie (min. 33%)
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 10 g práškovej želatíny (200 bloom) + 50 g studenej vody
  • 190 g bielej čokolády
  • 65 g masla
  • 500 g smotany na šľahanie (min. 33%)
Malinové cremeux:
  • 200 g malinového pyré
  • 75 g vajec
  • 3 žĺtky
  • 45 g krupicového cukru
  • 3 g práškovej želatíny (200 bloom) + 15 g studenej vody
  • 60 g masla (izbovej teploty)
Malinové želé:
  • 200 g malinového pyré
  • 65 g suchého sektu
  • 45 g krupicového cukru
  • 114 g vody
  • 9 g práškovej želatíny (200 bloom) + 45 g studenej vody
Dekor:
  • 200 g plátkov mandlí
  • 600 g čerstvých malín
  1. Na piškótový korpus: vyšľaháme vajcia s cukrom a zahrejeme na 45 °C, potom šľaháme do pevnej peny. Pridáme olej a pomarančovú kôru, premiešame a pridáme preosiatu múku. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, posypeme rozdrvenými sušenými malinami a pečieme pri 230 °C cca 5–7 minút.
  2. Po upečení cesto prevrátime na papier poprášený práškovým cukrom. Po vychladnutí odstránime papier a vykrojíme kruhy podľa veľkosti pohárov.
  3. Na čokoládový mousse: smotanu zahrejeme s cukrom a vanilkou. Zmes prelejeme cez čokoládu, želatínu a maslo, vymiešame do hladka. Zvyšnú smotanu vyšľaháme do mäkkých špičiek a všetko spojíme.
  4. Na malinové cremeux: želatínu namočíme do studenej vody. Malinové pyré zahrejeme, vajíčka so žĺtkami ručne vymiešame s cukrom, premiešame s horúcim pyré a zohrievame na 84 °C. Zmes prepasírujeme cez sitko, po vychladnutí na 40 °C pridáme maslo a vymiešame. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  5. Do pohárov vrstvíme piškótový plátok, malinové cremeux a čokoládový mousse, postup zopakujeme dvakrát. Dezerty necháme zachladiť.
  6. Na malinové želé: malinové pyré zahrejeme s cukrom a vodou. Želatínu necháme napučať, rozpustíme v teplom pyré a na záver pridáme sekt. Pyré nalejeme na vrch dezertov a necháme zachladiť.