Sladká knižnica od Evky
Popis
Pri torte s témou domov, mi napadlo, že s domovom sa mi spája asociácia pokoja a pohody. A práve ten pokoj a pohodu si užívam, keď prídem domov z práce a na 30 minút si zoberiem knihu a relaxujem, samozrejme patrí k tomu vždy aj dobrá šálka kávy.
Ingrediencie
Korpus
- 6 ks vajec
- 240 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 6 PL horúcej vody
- 1 vanilínový cukor
- ½ prášku do pečiva
Plnka
- 2x 180 g bieleho jogurtu
- 150 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
- 500 ml rastlinnej šľahačky
- 125 g mrazeného lesného ovocia
- 250 g masla
Ozdoba
- 1,5 kg poťahovej hmoty
- potravinárska farba podľa fantázie
Postup
- Rúru si zohrejeme na 150 stupňov a dno tortovej formy priemeru 22 cm si vystelieme papierom, boky namastíme.
- Žĺtka, 150 g kryštálového cukru, vanilínový cukor a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a za znížených otáčok šľahača pridáme polovicu zmesi múky a prášku do pečiva do peny a pomaly vymiešame.
- Zvlášť si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom (90 g).
- Do tuhých vyšľahaných bielkov pridáme vyšľahané žĺtka zmiešané spolu s polovičnou dávkou múky.
- Zľahka premiešame a spojíme obe hmoty. Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky múky. Dôkladne zapracujeme, vylejeme do vopred pripravenej formy a dáme do rúry. Prvých desať minút pečieme na 150 °C, potom teplotu znížime na cca 120 °C a pečieme približne 50 minút.
- Na krém si vyšľaháme smotanu a pridáme do nej jogurty. Všetko spolu premiešame.
- Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- Keď korpus vychladne, zarovnáme ho (odrezky z korpusu si odložíme bokom, budeme ich ešte potrebovať).
- Korpus si rozrežeme na štyri rovnaké pláty. Na spodný plát natrieme 1/3 vyšľahanej smotany s jogurtom. Na to poukladáme mrazené ovocie. Spodnú časť druhého plátu natrieme tenučkou vrstvou krému a položíme na naukladané ovocie. Postup opakujeme.
- Keď máme tortu naplnenú, v miske si rozmixujeme odrezky z korpusu s maslom a touto hmotou obtrieme celú tortu v tenučkej vrstve, aby sme zabránili styku smotanovej plnky s poťahovou hmotou a tým predišli topeniu poťahovej hmoty.
- Tortu dáme zachladiť a medzi tým si rozmiesime a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Keď torta zatuhne, potiahneme ju poťahovou hmotou a zdobíme podľa ľubovôle.
Korpus
- 6 ks vajec
- 240 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 6 PL horúcej vody
- 1 vanilínový cukor
- ½ prášku do pečiva
Plnka
- 2x 180 g bieleho jogurtu
- 150 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
- 500 ml rastlinnej šľahačky
- 125 g mrazeného lesného ovocia
- 250 g masla
Ozdoba
- 1,5 kg poťahovej hmoty
- potravinárska farba podľa fantázie
- Rúru si zohrejeme na 150 stupňov a dno tortovej formy priemeru 22 cm si vystelieme papierom, boky namastíme.
- Žĺtka, 150 g kryštálového cukru, vanilínový cukor a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a za znížených otáčok šľahača pridáme polovicu zmesi múky a prášku do pečiva do peny a pomaly vymiešame.
- Zvlášť si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom (90 g).
- Do tuhých vyšľahaných bielkov pridáme vyšľahané žĺtka zmiešané spolu s polovičnou dávkou múky.
- Zľahka premiešame a spojíme obe hmoty. Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky múky. Dôkladne zapracujeme, vylejeme do vopred pripravenej formy a dáme do rúry. Prvých desať minút pečieme na 150 °C, potom teplotu znížime na cca 120 °C a pečieme približne 50 minút.
- Na krém si vyšľaháme smotanu a pridáme do nej jogurty. Všetko spolu premiešame.
- Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- Keď korpus vychladne, zarovnáme ho (odrezky z korpusu si odložíme bokom, budeme ich ešte potrebovať).
- Korpus si rozrežeme na štyri rovnaké pláty. Na spodný plát natrieme 1/3 vyšľahanej smotany s jogurtom. Na to poukladáme mrazené ovocie. Spodnú časť druhého plátu natrieme tenučkou vrstvou krému a položíme na naukladané ovocie. Postup opakujeme.
- Keď máme tortu naplnenú, v miske si rozmixujeme odrezky z korpusu s maslom a touto hmotou obtrieme celú tortu v tenučkej vrstve, aby sme zabránili styku smotanovej plnky s poťahovou hmotou a tým predišli topeniu poťahovej hmoty.
- Tortu dáme zachladiť a medzi tým si rozmiesime a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Keď torta zatuhne, potiahneme ju poťahovou hmotou a zdobíme podľa ľubovôle.