Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladká knižnica od Evky

Sladká knižnica od Evky

Popis

Pri torte s témou domov, mi napadlo, že s domovom sa mi spája asociácia pokoja a pohody. A práve ten pokoj a pohodu si užívam, keď prídem domov z práce a na 30 minút si zoberiem knihu a relaxujem, samozrejme patrí k tomu vždy aj dobrá šálka kávy.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 ks vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 6 PL horúcej vody
  • 1 vanilínový cukor
  • ½ prášku do pečiva
Plnka
  • 2x 180 g bieleho jogurtu
  • 150 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
  • 500 ml rastlinnej šľahačky
  • 125 g mrazeného lesného ovocia
  • 250 g masla
Ozdoba
  • 1,5 kg poťahovej hmoty
  • potravinárska farba podľa fantázie

Postup

  1. Rúru si zohrejeme na 150 stupňov a dno tortovej formy priemeru 22 cm si vystelieme papierom, boky namastíme.
  2. Žĺtka, 150 g kryštálového cukru, vanilínový cukor a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a za znížených otáčok šľahača pridáme polovicu zmesi múky a prášku do pečiva do peny a pomaly vymiešame.
  3. Zvlášť si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom (90 g).
  4. Do tuhých vyšľahaných bielkov pridáme vyšľahané žĺtka zmiešané spolu s polovičnou dávkou múky.
  5. Zľahka premiešame a spojíme obe hmoty. Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky múky. Dôkladne zapracujeme, vylejeme do vopred pripravenej formy a dáme do rúry. Prvých desať minút pečieme na 150 °C, potom teplotu znížime na cca 120 °C a pečieme približne 50 minút.
  6. Na krém si vyšľaháme smotanu a pridáme do nej jogurty. Všetko spolu premiešame.
  7. Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
  8. Keď korpus vychladne, zarovnáme ho (odrezky z korpusu si odložíme bokom, budeme ich ešte potrebovať).
  9. Korpus si rozrežeme na štyri rovnaké pláty. Na spodný plát natrieme 1/3 vyšľahanej smotany s jogurtom. Na to poukladáme mrazené ovocie. Spodnú časť druhého plátu natrieme tenučkou vrstvou krému a položíme na naukladané ovocie. Postup opakujeme.
  10. Keď máme tortu naplnenú, v miske si rozmixujeme odrezky z korpusu s maslom a touto hmotou obtrieme celú tortu v tenučkej vrstve, aby sme zabránili styku smotanovej plnky s poťahovou hmotou a tým predišli topeniu poťahovej hmoty.
  11. Tortu dáme zachladiť a medzi tým si rozmiesime a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Keď torta zatuhne, potiahneme ju poťahovou hmotou a zdobíme podľa ľubovôle.
Korpus
  • 6 ks vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 6 PL horúcej vody
  • 1 vanilínový cukor
  • ½ prášku do pečiva
Plnka
  • 2x 180 g bieleho jogurtu
  • 150 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
  • 500 ml rastlinnej šľahačky
  • 125 g mrazeného lesného ovocia
  • 250 g masla
Ozdoba
  • 1,5 kg poťahovej hmoty
  • potravinárska farba podľa fantázie
  1. Rúru si zohrejeme na 150 stupňov a dno tortovej formy priemeru 22 cm si vystelieme papierom, boky namastíme.
  2. Žĺtka, 150 g kryštálového cukru, vanilínový cukor a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a za znížených otáčok šľahača pridáme polovicu zmesi múky a prášku do pečiva do peny a pomaly vymiešame.
  3. Zvlášť si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom (90 g).
  4. Do tuhých vyšľahaných bielkov pridáme vyšľahané žĺtka zmiešané spolu s polovičnou dávkou múky.
  5. Zľahka premiešame a spojíme obe hmoty. Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky múky. Dôkladne zapracujeme, vylejeme do vopred pripravenej formy a dáme do rúry. Prvých desať minút pečieme na 150 °C, potom teplotu znížime na cca 120 °C a pečieme približne 50 minút.
  6. Na krém si vyšľaháme smotanu a pridáme do nej jogurty. Všetko spolu premiešame.
  7. Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
  8. Keď korpus vychladne, zarovnáme ho (odrezky z korpusu si odložíme bokom, budeme ich ešte potrebovať).
  9. Korpus si rozrežeme na štyri rovnaké pláty. Na spodný plát natrieme 1/3 vyšľahanej smotany s jogurtom. Na to poukladáme mrazené ovocie. Spodnú časť druhého plátu natrieme tenučkou vrstvou krému a položíme na naukladané ovocie. Postup opakujeme.
  10. Keď máme tortu naplnenú, v miske si rozmixujeme odrezky z korpusu s maslom a touto hmotou obtrieme celú tortu v tenučkej vrstve, aby sme zabránili styku smotanovej plnky s poťahovou hmotou a tým predišli topeniu poťahovej hmoty.
  11. Tortu dáme zachladiť a medzi tým si rozmiesime a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Keď torta zatuhne, potiahneme ju poťahovou hmotou a zdobíme podľa ľubovôle.