Sladká rakva od Evky
Popis
U mňa rakva vzbudzuje prirodzený strach a ešte keď z nej niečo trčí...
Ingrediencie
Cesto:
- 10 vajec
- 500 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 10 PL horúcej vody
- 2 ks vanilínového cukru
- 1 prášok do pečiva
- Sušené maliny
Medový plát:
- 40 g masla
- 1 vajce
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- 125 g polohrubej múky
- 125 g hladkej múky
- Perníkové korenie podľa chuti
Plnka:
- 250 ml šľahačkovej smotany 33%
- 200 g čokolády (52%)
- 250 g mascarpone
- 300 g mrazených malín
- 250 g masla
Ozdoba:
- 2 ks tortovej oplátky
- 1,5 kg poťahovej hmoty
Postup
- Žĺtka vymiešame s 250 g cukru, vanilínovým cukrom a horúcou vodou. Zmes zmiešame s polovičnou dávkou múky zmiešanej s práškom do pečiva a sušenými malinami.
- Bielka vyšľaháme s 150 g kryštálového cukru a primiešame k žĺtkovej zmesi spolu so zvyškom múky. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 150 °C cca 50 minút.
- V smotane si rozpustíme čokoládu a po vychladnutí primiešame mascarpone.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti, ktoré naplníme pripraveným krémom. Na vrstvu krému poukladáme odkvapkané zavárané višne.
- Korpus orežeme do tvaru rakvy. Z odrezkov si vytvoríme hmotu.
- Na medový plát: nad parou rozpustíme maslo a kryštálový cukor, pridáme vajíčko, med, perníkové korenie a sódu bikarbónu. Do horúcej zmesi zapracujeme polohrubú múku. Odstavíme z pary a vmiešame hladkú múku.
- Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a orežeme do tvaru veka rakvy podľa rozmerov korpusu. Pečieme na 160 °C približne 5 minút.
- Upečený korpus potrieme tenučkou vrstvou masla a potiahneme poťahovou hmotou, ktorú môžeme zafarbiť.
- Ozdobíme veko rakvy a z poťahovej hmoty vymodelujeme časť nohy, ktorú umiestnime tak, aby trčala z rakvy.
Cesto:
- 10 vajec
- 500 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 10 PL horúcej vody
- 2 ks vanilínového cukru
- 1 prášok do pečiva
- Sušené maliny
Medový plát:
- 40 g masla
- 1 vajce
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL medu
- 125 g polohrubej múky
- 125 g hladkej múky
- Perníkové korenie podľa chuti
Plnka:
- 250 ml šľahačkovej smotany 33%
- 200 g čokolády (52%)
- 250 g mascarpone
- 300 g mrazených malín
- 250 g masla
Ozdoba:
- 2 ks tortovej oplátky
- 1,5 kg poťahovej hmoty
- Žĺtka vymiešame s 250 g cukru, vanilínovým cukrom a horúcou vodou. Zmes zmiešame s polovičnou dávkou múky zmiešanej s práškom do pečiva a sušenými malinami.
- Bielka vyšľaháme s 150 g kryštálového cukru a primiešame k žĺtkovej zmesi spolu so zvyškom múky. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 150 °C cca 50 minút.
- V smotane si rozpustíme čokoládu a po vychladnutí primiešame mascarpone.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti, ktoré naplníme pripraveným krémom. Na vrstvu krému poukladáme odkvapkané zavárané višne.
- Korpus orežeme do tvaru rakvy. Z odrezkov si vytvoríme hmotu.
- Na medový plát: nad parou rozpustíme maslo a kryštálový cukor, pridáme vajíčko, med, perníkové korenie a sódu bikarbónu. Do horúcej zmesi zapracujeme polohrubú múku. Odstavíme z pary a vmiešame hladkú múku.
- Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a orežeme do tvaru veka rakvy podľa rozmerov korpusu. Pečieme na 160 °C približne 5 minút.
- Upečený korpus potrieme tenučkou vrstvou masla a potiahneme poťahovou hmotou, ktorú môžeme zafarbiť.
- Ozdobíme veko rakvy a z poťahovej hmoty vymodelujeme časť nohy, ktorú umiestnime tak, aby trčala z rakvy.