Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladká rakva od Evky

Sladká rakva od Evky

Popis

U mňa rakva vzbudzuje prirodzený strach a ešte keď z nej niečo trčí...

Ingrediencie

Cesto:
  • 10 vajec
  • 500 g hladkej múky
  • 400 g kryštálového cukru
  • 10 PL horúcej vody
  • 2 ks vanilínového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • Sušené maliny
Medový plát:
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g hladkej múky
  • Perníkové korenie podľa chuti
Plnka:
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g čokolády (52%)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g mrazených malín
  • 250 g masla
Ozdoba:
  • 2 ks tortovej oplátky
  • 1,5 kg poťahovej hmoty

Postup

  1. Žĺtka vymiešame s 250 g cukru, vanilínovým cukrom a horúcou vodou. Zmes zmiešame s polovičnou dávkou múky zmiešanej s práškom do pečiva a sušenými malinami.
  2. Bielka vyšľaháme s 150 g kryštálového cukru a primiešame k žĺtkovej zmesi spolu so zvyškom múky. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 150 °C cca 50 minút.
  3. V smotane si rozpustíme čokoládu a po vychladnutí primiešame mascarpone.
  4. Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti, ktoré naplníme pripraveným krémom. Na vrstvu krému poukladáme odkvapkané zavárané višne.
  5. Korpus orežeme do tvaru rakvy. Z odrezkov si vytvoríme hmotu.
  6. Na medový plát: nad parou rozpustíme maslo a kryštálový cukor, pridáme vajíčko, med, perníkové korenie a sódu bikarbónu. Do horúcej zmesi zapracujeme polohrubú múku. Odstavíme z pary a vmiešame hladkú múku.
  7. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a orežeme do tvaru veka rakvy podľa rozmerov korpusu. Pečieme na 160 °C približne 5 minút.
  8. Upečený korpus potrieme tenučkou vrstvou masla a potiahneme poťahovou hmotou, ktorú môžeme zafarbiť.
  9. Ozdobíme veko rakvy a z poťahovej hmoty vymodelujeme časť nohy, ktorú umiestnime tak, aby trčala z rakvy.
Cesto:
  • 10 vajec
  • 500 g hladkej múky
  • 400 g kryštálového cukru
  • 10 PL horúcej vody
  • 2 ks vanilínového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • Sušené maliny
Medový plát:
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g hladkej múky
  • Perníkové korenie podľa chuti
Plnka:
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g čokolády (52%)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g mrazených malín
  • 250 g masla
Ozdoba:
  • 2 ks tortovej oplátky
  • 1,5 kg poťahovej hmoty
  1. Žĺtka vymiešame s 250 g cukru, vanilínovým cukrom a horúcou vodou. Zmes zmiešame s polovičnou dávkou múky zmiešanej s práškom do pečiva a sušenými malinami.
  2. Bielka vyšľaháme s 150 g kryštálového cukru a primiešame k žĺtkovej zmesi spolu so zvyškom múky. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 150 °C cca 50 minút.
  3. V smotane si rozpustíme čokoládu a po vychladnutí primiešame mascarpone.
  4. Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti, ktoré naplníme pripraveným krémom. Na vrstvu krému poukladáme odkvapkané zavárané višne.
  5. Korpus orežeme do tvaru rakvy. Z odrezkov si vytvoríme hmotu.
  6. Na medový plát: nad parou rozpustíme maslo a kryštálový cukor, pridáme vajíčko, med, perníkové korenie a sódu bikarbónu. Do horúcej zmesi zapracujeme polohrubú múku. Odstavíme z pary a vmiešame hladkú múku.
  7. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a orežeme do tvaru veka rakvy podľa rozmerov korpusu. Pečieme na 160 °C približne 5 minút.
  8. Upečený korpus potrieme tenučkou vrstvou masla a potiahneme poťahovou hmotou, ktorú môžeme zafarbiť.
  9. Ozdobíme veko rakvy a z poťahovej hmoty vymodelujeme časť nohy, ktorú umiestnime tak, aby trčala z rakvy.