Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladká sova od Martiny

Sladká sova od Martiny

Popis

Dlhú dobu som zbierala sovy všetkého druhu. Teraz ich bohužiaľ už nemám kde dávať, ale mám také svoje obľúbené kúsky, môjmu srdcu najbližšie. Túto sovičku, ktorú som sa rozhodla pripraviť ako 3D tortu, mi rodičia doniesli z Belgicka a mám ju veľmi rada, pretože sa mi páči aj keramika v modranskom štýle.

Ingrediencie

KOKOSOVÝ KORPUS:
  • 7 bielok
  • Štipka soli
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 3 PL polohrubej múky
MANGOVÉ ŽELÉ:
  • 500 g mrazeného manga
  • 100 ml vody
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny
KOKOSOVÝ KRÉM:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 300 g bielej čokolády
  • 2 konzervy vychladeného kokosového mlieka (použijeme iba hustú časť)
  • 30 g lyofilizovaného manga (prášok)
SALKO KRÉM NA OBTER:
  • 500 g masla
  • 1 konzerva salka
NA POKROPENIE KORPUSOV:
  • Riedka časť kokosového mlieka z konzervy (zvyšok mlieka z kokosového krému)
  • 100 ml amaretto likéru
  • V prípade potreby mlieko
CHRUMKAVÁ ZLOŽKA:
  • 200 g bielej čokolády
  • 20 g lyofilizovaného ananásu
OSTATNÉ:
  • 1,7 kg poťahovej hmoty Smartflex
  • Gelové farby – modrá indigo alebo modrá + fialová

Postup

  1. Na kokosový korpus vyšľaháme bielka s trochou soli, pridáme po častiach práškový cukor a vyšľaháme do hustej peny. Metličkou vmiešame kokos a múku.
  2. Pečieme pri teplote 170°C cca 35 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je korpus upečený.
  3. Po vychladnutí rozrežeme pomocou tortovej pílky na 2 časti.
  4. Takto upečieme celkovo 3 korpusy, po rozrezaní 6 plátov + 1 korpus upečený v miske, tiež rozrežeme napoly.
  5. Medzitým ako sa nám pečú korpusy, pripravíme si krémy.
  6. Na kokosový krém vyšľaháme do polotuha mascarpone, šľahačku a hustú časť kokosového mlieka. Čokoládu rozpustíme a necháme schladiť. Zašľaháme do krému, kým nie je hustý. Nakoniec vmiešame kokos.
  7. Na mangové želé dáme do misky napučať plátky želatíny s vodou. Mango dáme do rajničky, pridáme vodu a cukor a prevaríme. Rozmixujeme a pridáme vytlačenú želatínu. Miešame do rozpustenia. Necháme stuhnúť za občasného miešania. Dáme do zdobiaceho vrecka.
  8. Na chrumkavú zložku roztopíme čokoládu a vmiešame lyofilizovaný ananás.
  9. Na pokropenie zmiešame kokosové mlieko a amaretto likér.
  10. Začneme so skladaním torty.
  11. Na podložku dáme papier na pečenie, ktorý upevníme trochou salko krému. Rovnako aj pod prvú vrstvu korpusu dáme trochu krému, aby sa nehýbal.
  12. Pripravíme si tortovú obruč na pečenie korpusov a do nej začneme vrstviť pláty. Prvý plát pokropíme a nanesieme chrumkavú zložku.
  13. Uložíme druhý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mango želé a okolo a na vrch pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme opäť kokosový krém.
  14. Uložíme tretí plát, pokropíme, nanesieme kokosový krém.
  15. Uložíme štvrtý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mangové želé, okolo a navrch nanesieme kokosový krém.
  16. Uložíme piaty plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  17. Uložíme šiesty plát, pokropíme a potrieme kokosovým krémom. Nanesieme malé mangové želé. Okolo a navrch želé nanesieme kokosový krém.
  18. Uložíme siedmy plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  19. Uložíme posledný kopulovitý plát.
  20. Celú tortu v obruči stiahneme a dáme zachladiť.
  21. Obrežeme do tvaru sovy a obtrieme salko krémom. Dáme zachladiť.
  22. Poťahovú hmotu rozvaľkáme tak, aby vyšla na obtiahnutie celej sovy. Prenesieme na vychladenú tortu. Pomocou rúk a žehličky na marcipán uhladíme. Prebytočnú hmotu odrežeme. Z poťahovej hmoty, ktorá nám zostala, vyrežeme krídla, oči, vytvarujeme uši a zobák.
  23. Pomocou gélovej farby zriedenej s bielym alkoholom namaľujeme sovu podľa predlohy.
KOKOSOVÝ KORPUS:
  • 7 bielok
  • Štipka soli
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 3 PL polohrubej múky
MANGOVÉ ŽELÉ:
  • 500 g mrazeného manga
  • 100 ml vody
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny
KOKOSOVÝ KRÉM:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 300 g bielej čokolády
  • 2 konzervy vychladeného kokosového mlieka (použijeme iba hustú časť)
  • 30 g lyofilizovaného manga (prášok)
SALKO KRÉM NA OBTER:
  • 500 g masla
  • 1 konzerva salka
NA POKROPENIE KORPUSOV:
  • Riedka časť kokosového mlieka z konzervy (zvyšok mlieka z kokosového krému)
  • 100 ml amaretto likéru
  • V prípade potreby mlieko
CHRUMKAVÁ ZLOŽKA:
  • 200 g bielej čokolády
  • 20 g lyofilizovaného ananásu
OSTATNÉ:
  • 1,7 kg poťahovej hmoty Smartflex
  • Gelové farby – modrá indigo alebo modrá + fialová
  1. Na kokosový korpus vyšľaháme bielka s trochou soli, pridáme po častiach práškový cukor a vyšľaháme do hustej peny. Metličkou vmiešame kokos a múku.
  2. Pečieme pri teplote 170°C cca 35 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je korpus upečený.
  3. Po vychladnutí rozrežeme pomocou tortovej pílky na 2 časti.
  4. Takto upečieme celkovo 3 korpusy, po rozrezaní 6 plátov + 1 korpus upečený v miske, tiež rozrežeme napoly.
  5. Medzitým ako sa nám pečú korpusy, pripravíme si krémy.
  6. Na kokosový krém vyšľaháme do polotuha mascarpone, šľahačku a hustú časť kokosového mlieka. Čokoládu rozpustíme a necháme schladiť. Zašľaháme do krému, kým nie je hustý. Nakoniec vmiešame kokos.
  7. Na mangové želé dáme do misky napučať plátky želatíny s vodou. Mango dáme do rajničky, pridáme vodu a cukor a prevaríme. Rozmixujeme a pridáme vytlačenú želatínu. Miešame do rozpustenia. Necháme stuhnúť za občasného miešania. Dáme do zdobiaceho vrecka.
  8. Na chrumkavú zložku roztopíme čokoládu a vmiešame lyofilizovaný ananás.
  9. Na pokropenie zmiešame kokosové mlieko a amaretto likér.
  10. Začneme so skladaním torty.
  11. Na podložku dáme papier na pečenie, ktorý upevníme trochou salko krému. Rovnako aj pod prvú vrstvu korpusu dáme trochu krému, aby sa nehýbal.
  12. Pripravíme si tortovú obruč na pečenie korpusov a do nej začneme vrstviť pláty. Prvý plát pokropíme a nanesieme chrumkavú zložku.
  13. Uložíme druhý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mango želé a okolo a na vrch pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme opäť kokosový krém.
  14. Uložíme tretí plát, pokropíme, nanesieme kokosový krém.
  15. Uložíme štvrtý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mangové želé, okolo a navrch nanesieme kokosový krém.
  16. Uložíme piaty plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  17. Uložíme šiesty plát, pokropíme a potrieme kokosovým krémom. Nanesieme malé mangové želé. Okolo a navrch želé nanesieme kokosový krém.
  18. Uložíme siedmy plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  19. Uložíme posledný kopulovitý plát.
  20. Celú tortu v obruči stiahneme a dáme zachladiť.
  21. Obrežeme do tvaru sovy a obtrieme salko krémom. Dáme zachladiť.
  22. Poťahovú hmotu rozvaľkáme tak, aby vyšla na obtiahnutie celej sovy. Prenesieme na vychladenú tortu. Pomocou rúk a žehličky na marcipán uhladíme. Prebytočnú hmotu odrežeme. Z poťahovej hmoty, ktorá nám zostala, vyrežeme krídla, oči, vytvarujeme uši a zobák.
  23. Pomocou gélovej farby zriedenej s bielym alkoholom namaľujeme sovu podľa predlohy.