Sladké mámení od Danky
Popis
Túto výzvu sme vymýšľali s dcérkou Ninkou. Chodí na klavír a tak nás napadlo, že koláče by mohli byť ozdobené notami, husľovým kľúčom a podobne. A keďže sú to české koláče, noty nebudú náhodné, ale budú to noty z prvých taktov obľúbenej piesne „Sladké mámení“.
Ingrediencie
Kysnuté cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 300 ml plnotučného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 70 g krupicového cukru
- 70 g masla
- 1 žĺtko
- kôra z ½ citróna
- ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
- ¼ čajovej lyžičky štipka soli
Na potretie okrajov:
- 1 bielko
Černicový lekvár:
- 600 g mrazených černíc
- 300 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
- 2 cl rumu
- 1 PL strúhanky (8-10 g)
Tvarohová plnka:
- 250 g jemného tvarohu tučného (9%)
- 50 g smotanového syra
- 45 g práškového cukru
- ½ PL kukuričného škrobu
- ½ balenia vanilkového cukru
Posýpka:
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g polohrubej múky
- 15 g strúhaného kokosu
- 15 g masla
Ozdoba:
- 250 g čerstvých černíc
- 40 g vody
- 20 g práškového cukru
- 20 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
Postup
- Rúru zapneme na 40 stupňov (pre urýchlenie kysnutia).
- Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (cca na 35 stupňov). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť v rúre na cca 40 minút. Po vybratí zvýšime teplotu na 180 stupňov.
- Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia, prepasírujeme a odvážime. Pridáme cukor - polovicu z hmotnosti tekutiny, kyselinu citrónovú, zázvor a rum. Varíme do rozpustenia cukru, rozmixujeme a prepasírujeme. Potom povaríme ešte so zázvorom a rumom.
- Odoberieme jednu naberačku a varíme, kým sa nevytvoria „cestičky“. Prelejeme do nádoby a opakujeme so zvyškom zmesi. Nádobu s lekvárom vychladíme.
- Vychladnutý lekvár zmiešame so strúhankou a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, cukrom, škrobom a vanilkovým cukrom. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech a necháme podkysnúť.
- Pohárom vytvoríme jamky v kruhoch. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň, na druhú lekvár. Tvarohovú časť posypeme posýpkou.
- Noty a husľový kľúč vytvarujeme z tvarohovej náplne na lekvárovú časť.
- Pečieme 15 minút.
- Z vody a práškového cukru pripravíme sirup a zmiešame s čerstvými černicami. Necháme odkvapkať, obalíme v cukre a kyseline citrónovej.
- Po upečení koláče ozdobíme cukrovanými černicami a servírujeme.
Kysnuté cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 300 ml plnotučného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 70 g krupicového cukru
- 70 g masla
- 1 žĺtko
- kôra z ½ citróna
- ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
- ¼ čajovej lyžičky štipka soli
Na potretie okrajov:
- 1 bielko
Černicový lekvár:
- 600 g mrazených černíc
- 300 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
- 2 cl rumu
- 1 PL strúhanky (8-10 g)
Tvarohová plnka:
- 250 g jemného tvarohu tučného (9%)
- 50 g smotanového syra
- 45 g práškového cukru
- ½ PL kukuričného škrobu
- ½ balenia vanilkového cukru
Posýpka:
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g polohrubej múky
- 15 g strúhaného kokosu
- 15 g masla
Ozdoba:
- 250 g čerstvých černíc
- 40 g vody
- 20 g práškového cukru
- 20 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- Rúru zapneme na 40 stupňov (pre urýchlenie kysnutia).
- Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (cca na 35 stupňov). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť v rúre na cca 40 minút. Po vybratí zvýšime teplotu na 180 stupňov.
- Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia, prepasírujeme a odvážime. Pridáme cukor - polovicu z hmotnosti tekutiny, kyselinu citrónovú, zázvor a rum. Varíme do rozpustenia cukru, rozmixujeme a prepasírujeme. Potom povaríme ešte so zázvorom a rumom.
- Odoberieme jednu naberačku a varíme, kým sa nevytvoria „cestičky“. Prelejeme do nádoby a opakujeme so zvyškom zmesi. Nádobu s lekvárom vychladíme.
- Vychladnutý lekvár zmiešame so strúhankou a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, cukrom, škrobom a vanilkovým cukrom. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech a necháme podkysnúť.
- Pohárom vytvoríme jamky v kruhoch. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň, na druhú lekvár. Tvarohovú časť posypeme posýpkou.
- Noty a husľový kľúč vytvarujeme z tvarohovej náplne na lekvárovú časť.
- Pečieme 15 minút.
- Z vody a práškového cukru pripravíme sirup a zmiešame s čerstvými černicami. Necháme odkvapkať, obalíme v cukre a kyseline citrónovej.
- Po upečení koláče ozdobíme cukrovanými černicami a servírujeme.