Sladké netopiere od Elizabeth
Popis
Tieto makrónky mi pripomínajú môjho šéfa v práci, ktorý aj keď oddychuje stále má oči otvorené, aby mu nič neuniklo.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g práškového cukru
- 150 g mandľovej múky
- 55 g bielky
- 150 g kryštálového cukru
- 37 ml vody
- 55 g bielky
- 2 kvapky modré farbivo
Orechový krém
- 200 ml mlieka
- 170 g masla
- 35 g kukuričného škrobu
- 1 PL hladkej múky
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 ks vanilka
- 2 PL orechov
- 40 ml vody
- 1 PL rumu
Postup
- Mandľovú múku aj práškový cukor 2x preosejeme cez jemné sitko.
- Pridáme 55 gramov bielok a zamiešame pastu. Vznikne tuhá, lepkavá hmota.
- Vodu nalejeme do hrnca, prisypeme kryštálový cukor a dáme variť. Keď teplota stúpne na 110 °C, začneme šľahať bielky. Pri teplote 118 stupňov °C začneme vlievať uvarený sirup do mixéru tak, aby sme sa vyhli metličke z mixéra.
- Vyšľahané bielky zamiešame do mandľovej pasty na 3 x. Zapracovávame stierkou dovtedy, kým nám nebude cesto stekať ako lavína.
- Cesto preložíme do vrecka a striekame na papier na pečenie. Dáme sušiť do rúry rozohriatej na 90 °C, a potom teplotu zvýšime na 130 – 140 °C.
- Pečieme asi 15 minút. Keď vytiahneme z rúry, môžeme dať na 15 min do mrazničky, aby boli chrumkavé.
- Na krém dáme do horúceho mlieka orechy a necháme vrieť, potom pridáme ostatné suroviny: cukor, rozriedený vo vode, škrob, múka, vanilka, dáme prevrieť a necháme vychladnúť.
- Vymixujeme maslo a spojíme s uvareným pudingom a rumom.
- Orechovým krémom plníme makrónky a necháme odstáť.
Cesto
- 150 g práškového cukru
- 150 g mandľovej múky
- 55 g bielky
- 150 g kryštálového cukru
- 37 ml vody
- 55 g bielky
- 2 kvapky modré farbivo
Orechový krém
- 200 ml mlieka
- 170 g masla
- 35 g kukuričného škrobu
- 1 PL hladkej múky
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 ks vanilka
- 2 PL orechov
- 40 ml vody
- 1 PL rumu
- Mandľovú múku aj práškový cukor 2x preosejeme cez jemné sitko.
- Pridáme 55 gramov bielok a zamiešame pastu. Vznikne tuhá, lepkavá hmota.
- Vodu nalejeme do hrnca, prisypeme kryštálový cukor a dáme variť. Keď teplota stúpne na 110 °C, začneme šľahať bielky. Pri teplote 118 stupňov °C začneme vlievať uvarený sirup do mixéru tak, aby sme sa vyhli metličke z mixéra.
- Vyšľahané bielky zamiešame do mandľovej pasty na 3 x. Zapracovávame stierkou dovtedy, kým nám nebude cesto stekať ako lavína.
- Cesto preložíme do vrecka a striekame na papier na pečenie. Dáme sušiť do rúry rozohriatej na 90 °C, a potom teplotu zvýšime na 130 – 140 °C.
- Pečieme asi 15 minút. Keď vytiahneme z rúry, môžeme dať na 15 min do mrazničky, aby boli chrumkavé.
- Na krém dáme do horúceho mlieka orechy a necháme vrieť, potom pridáme ostatné suroviny: cukor, rozriedený vo vode, škrob, múka, vanilka, dáme prevrieť a necháme vychladnúť.
- Vymixujeme maslo a spojíme s uvareným pudingom a rumom.
- Orechovým krémom plníme makrónky a necháme odstáť.