Sladké scrabble od Paliho
Popis
Tematiku Pie som sa rozhodol poňať zábavnou formou a to doslova. Pečenie nie je vždy hra, no v tomto prípade to tak môže byť. Dnes pečenie pre svoju sestru Moniku, lebo Scrabble bola vždy jej obľúbená hra, a pri každej príležitosti si radi zahráme. Pie je inšpirovaný tvarovo, a tiež bude mať upečenú mriežku a hracie kocky.
Ingrediencie
Mandľové linecké cesto
- 300 g hladkej múky
- 120 g práškového cukru
- 45 g mandľovej múky
- 3 g soli
- 45 g vajec
- 180 g studeného masla
Pečený kakaový krém s ovocím
- 100 g masla izbovej teploty
- 100 g cukru krupice
- 100 g mandľovej múky
- 50 g kakaa
- 100 g vajec
- 100 g červených ríbezlí (môžu byť mrazené)
Sirup
- 30 g masla
- 70 g medu
- 60 g trstinového cukru
- 2 g soli
- 50 g vajec
Orieškové sablée na mriežku
- 111 g zmäknutého masla
- 95 g práškového cukru
- soľ
- 45 g lieskovcovej múky
- 56 g vajec
- 67 g hladkej múky 1
- 189 g hladkej múky 2
Ríbezľový gél
- 240 g ríbezľového pyré (cca. 500 g mrazených ríbezlí)
- 54 g krupicového cukru
- 7,2 g pektínu
Ostatné
- 125 g čerstvých červených ríbezlí
Postup
- Začneme s prípravou lineckého cesta, hladkú a mandľovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Zmes pretínacou metlou v robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Ako posledné pridáme vajíčko a cesto dáme zachladiť do chladničky na cca. 15 – 20 minút.
- Vypracujeme orieškové sablée. Všetky suroviny okrem múky 2 vymiešame opäť pretínacou metlou do homogénnej zmesi, ako poslednú pridáme múku 2 a všetko rýchlo spojíme. Hotové kompaktné cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na želanú hrúbku. Zachladíme, prípadne zamrazíme na pár minút, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
- Vymiešame kakaový krém. Zmäknuté maslo s múkou, cukrom a kakaom spolu vyšľaháme. Pridáme vajíčka a opäť dobre prešľaháme.
- Hranatú formu alebo ráfik v rozmere 24x20 cm vystelieme cestom, boky by mali mať výšku cca 4 cm. Do pripraveného cesta navrstvíme kakaový krém, ktorý rozotrieme po celej ploche. Navrstvíme 100 g ríbezlí a jemne ich do krému zatlačíme. Takto pripravený koláč pečieme na 160 °C 25 minút.
- Medzičasom si pripravíme sirup. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor s maslom a medom. Primiešame soľ. Zmes necháme schladnúť na 60 °C a primiešame vajíčko, ktoré by nemalo byť studené. Takto pripravený sirup nalejeme na predpečený koláč. Koláč následne dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Vychladené alebo zamrazené orieškové cesto odlepíme z papiera a prenesieme na perforovanú podložku. Vyrežeme alebo vykrojíme rozmer koláča t.j. 24x20 cm. Vykrojíme štvorce s 0,5 cm medzerami. Vykrojené štvorce upečieme ako „hracie kocky“. Pripravené cesto pečieme medzi 2 perforovanými podložkami, na 160 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na kocky pomocou jedlej fixy napíšeme písmená a body.
- Ríbezle povaríme, premixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. K hladkému pyré pri 40 °C postupne prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Zmes zavaríme. Roztiahneme na väčšiu plochu, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím premixujeme ponorným mixérom do hladka do gélovej konzistencie. Cukrárskym vreckom nanesieme na koláč. Môžeme, ale nemusíme, uhladiť paletkou.
- Na hotový koláč umiestnime „mriežku s hracími kockami“ a dekorujeme s čerstvými ríbezľami.
Mandľové linecké cesto
- 300 g hladkej múky
- 120 g práškového cukru
- 45 g mandľovej múky
- 3 g soli
- 45 g vajec
- 180 g studeného masla
Pečený kakaový krém s ovocím
- 100 g masla izbovej teploty
- 100 g cukru krupice
- 100 g mandľovej múky
- 50 g kakaa
- 100 g vajec
- 100 g červených ríbezlí (môžu byť mrazené)
Sirup
- 30 g masla
- 70 g medu
- 60 g trstinového cukru
- 2 g soli
- 50 g vajec
Orieškové sablée na mriežku
- 111 g zmäknutého masla
- 95 g práškového cukru
- soľ
- 45 g lieskovcovej múky
- 56 g vajec
- 67 g hladkej múky 1
- 189 g hladkej múky 2
Ríbezľový gél
- 240 g ríbezľového pyré (cca. 500 g mrazených ríbezlí)
- 54 g krupicového cukru
- 7,2 g pektínu
Ostatné
- 125 g čerstvých červených ríbezlí
- Začneme s prípravou lineckého cesta, hladkú a mandľovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Zmes pretínacou metlou v robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Ako posledné pridáme vajíčko a cesto dáme zachladiť do chladničky na cca. 15 – 20 minút.
- Vypracujeme orieškové sablée. Všetky suroviny okrem múky 2 vymiešame opäť pretínacou metlou do homogénnej zmesi, ako poslednú pridáme múku 2 a všetko rýchlo spojíme. Hotové kompaktné cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na želanú hrúbku. Zachladíme, prípadne zamrazíme na pár minút, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
- Vymiešame kakaový krém. Zmäknuté maslo s múkou, cukrom a kakaom spolu vyšľaháme. Pridáme vajíčka a opäť dobre prešľaháme.
- Hranatú formu alebo ráfik v rozmere 24x20 cm vystelieme cestom, boky by mali mať výšku cca 4 cm. Do pripraveného cesta navrstvíme kakaový krém, ktorý rozotrieme po celej ploche. Navrstvíme 100 g ríbezlí a jemne ich do krému zatlačíme. Takto pripravený koláč pečieme na 160 °C 25 minút.
- Medzičasom si pripravíme sirup. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor s maslom a medom. Primiešame soľ. Zmes necháme schladnúť na 60 °C a primiešame vajíčko, ktoré by nemalo byť studené. Takto pripravený sirup nalejeme na predpečený koláč. Koláč následne dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Vychladené alebo zamrazené orieškové cesto odlepíme z papiera a prenesieme na perforovanú podložku. Vyrežeme alebo vykrojíme rozmer koláča t.j. 24x20 cm. Vykrojíme štvorce s 0,5 cm medzerami. Vykrojené štvorce upečieme ako „hracie kocky“. Pripravené cesto pečieme medzi 2 perforovanými podložkami, na 160 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na kocky pomocou jedlej fixy napíšeme písmená a body.
- Ríbezle povaríme, premixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. K hladkému pyré pri 40 °C postupne prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Zmes zavaríme. Roztiahneme na väčšiu plochu, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím premixujeme ponorným mixérom do hladka do gélovej konzistencie. Cukrárskym vreckom nanesieme na koláč. Môžeme, ale nemusíme, uhladiť paletkou.
- Na hotový koláč umiestnime „mriežku s hracími kockami“ a dekorujeme s čerstvými ríbezľami.