Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladké scrabble od Paliho

Sladké scrabble od Paliho

Popis

Tematiku Pie som sa rozhodol poňať zábavnou formou a to doslova. Pečenie nie je vždy hra, no v tomto prípade to tak môže byť. Dnes pečenie pre svoju sestru Moniku, lebo Scrabble bola vždy jej obľúbená hra, a pri každej príležitosti si radi zahráme. Pie je inšpirovaný tvarovo, a tiež bude mať upečenú mriežku a hracie kocky.

Ingrediencie

Mandľové linecké cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 45 g mandľovej múky
  • 3 g soli
  • 45 g vajec
  • 180 g studeného masla
Pečený kakaový krém s ovocím
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g mandľovej múky
  • 50 g kakaa
  • 100 g vajec
  • 100 g červených ríbezlí (môžu byť mrazené)
Sirup
  • 30 g masla
  • 70 g medu
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 g soli
  • 50 g vajec
Orieškové sablée na mriežku
  • 111 g zmäknutého masla
  • 95 g práškového cukru
  • soľ
  • 45 g lieskovcovej múky
  • 56 g vajec
  • 67 g hladkej múky 1
  • 189 g hladkej múky 2
Ríbezľový gél
  • 240 g ríbezľového pyré (cca. 500 g mrazených ríbezlí)
  • 54 g krupicového cukru
  • 7,2 g pektínu
Ostatné
  • 125 g čerstvých červených ríbezlí

Postup

  1. Začneme s prípravou lineckého cesta, hladkú a mandľovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Zmes pretínacou metlou v robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Ako posledné pridáme vajíčko a cesto dáme zachladiť do chladničky na cca. 15 – 20 minút.
  2. Vypracujeme orieškové sablée. Všetky suroviny okrem múky 2 vymiešame opäť pretínacou metlou do homogénnej zmesi, ako poslednú pridáme múku 2 a všetko rýchlo spojíme. Hotové kompaktné cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na želanú hrúbku. Zachladíme, prípadne zamrazíme na pár minút, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
  3. Vymiešame kakaový krém. Zmäknuté maslo s múkou, cukrom a kakaom spolu vyšľaháme. Pridáme vajíčka a opäť dobre prešľaháme.
  4. Hranatú formu alebo ráfik v rozmere 24x20 cm vystelieme cestom, boky by mali mať výšku cca 4 cm. Do pripraveného cesta navrstvíme kakaový krém, ktorý rozotrieme po celej ploche. Navrstvíme 100 g ríbezlí a jemne ich do krému zatlačíme. Takto pripravený koláč pečieme na 160 °C 25 minút.
  5. Medzičasom si pripravíme sirup. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor s maslom a medom. Primiešame soľ. Zmes necháme schladnúť na 60 °C a primiešame vajíčko, ktoré by nemalo byť studené. Takto pripravený sirup nalejeme na predpečený koláč. Koláč následne dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  6. Vychladené alebo zamrazené orieškové cesto odlepíme z papiera a prenesieme na perforovanú podložku. Vyrežeme alebo vykrojíme rozmer koláča t.j. 24x20 cm. Vykrojíme štvorce s 0,5 cm medzerami. Vykrojené štvorce upečieme ako „hracie kocky“. Pripravené cesto pečieme medzi 2 perforovanými podložkami, na 160 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na kocky pomocou jedlej fixy napíšeme písmená a body.
  7. Ríbezle povaríme, premixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. K hladkému pyré pri 40 °C postupne prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Zmes zavaríme. Roztiahneme na väčšiu plochu, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím premixujeme ponorným mixérom do hladka do gélovej konzistencie. Cukrárskym vreckom nanesieme na koláč. Môžeme, ale nemusíme, uhladiť paletkou.
  8. Na hotový koláč umiestnime „mriežku s hracími kockami“ a dekorujeme s čerstvými ríbezľami.
Mandľové linecké cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 45 g mandľovej múky
  • 3 g soli
  • 45 g vajec
  • 180 g studeného masla
Pečený kakaový krém s ovocím
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g mandľovej múky
  • 50 g kakaa
  • 100 g vajec
  • 100 g červených ríbezlí (môžu byť mrazené)
Sirup
  • 30 g masla
  • 70 g medu
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 g soli
  • 50 g vajec
Orieškové sablée na mriežku
  • 111 g zmäknutého masla
  • 95 g práškového cukru
  • soľ
  • 45 g lieskovcovej múky
  • 56 g vajec
  • 67 g hladkej múky 1
  • 189 g hladkej múky 2
Ríbezľový gél
  • 240 g ríbezľového pyré (cca. 500 g mrazených ríbezlí)
  • 54 g krupicového cukru
  • 7,2 g pektínu
Ostatné
  • 125 g čerstvých červených ríbezlí
  1. Začneme s prípravou lineckého cesta, hladkú a mandľovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Zmes pretínacou metlou v robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Ako posledné pridáme vajíčko a cesto dáme zachladiť do chladničky na cca. 15 – 20 minút.
  2. Vypracujeme orieškové sablée. Všetky suroviny okrem múky 2 vymiešame opäť pretínacou metlou do homogénnej zmesi, ako poslednú pridáme múku 2 a všetko rýchlo spojíme. Hotové kompaktné cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na želanú hrúbku. Zachladíme, prípadne zamrazíme na pár minút, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
  3. Vymiešame kakaový krém. Zmäknuté maslo s múkou, cukrom a kakaom spolu vyšľaháme. Pridáme vajíčka a opäť dobre prešľaháme.
  4. Hranatú formu alebo ráfik v rozmere 24x20 cm vystelieme cestom, boky by mali mať výšku cca 4 cm. Do pripraveného cesta navrstvíme kakaový krém, ktorý rozotrieme po celej ploche. Navrstvíme 100 g ríbezlí a jemne ich do krému zatlačíme. Takto pripravený koláč pečieme na 160 °C 25 minút.
  5. Medzičasom si pripravíme sirup. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor s maslom a medom. Primiešame soľ. Zmes necháme schladnúť na 60 °C a primiešame vajíčko, ktoré by nemalo byť studené. Takto pripravený sirup nalejeme na predpečený koláč. Koláč následne dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  6. Vychladené alebo zamrazené orieškové cesto odlepíme z papiera a prenesieme na perforovanú podložku. Vyrežeme alebo vykrojíme rozmer koláča t.j. 24x20 cm. Vykrojíme štvorce s 0,5 cm medzerami. Vykrojené štvorce upečieme ako „hracie kocky“. Pripravené cesto pečieme medzi 2 perforovanými podložkami, na 160 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na kocky pomocou jedlej fixy napíšeme písmená a body.
  7. Ríbezle povaríme, premixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. K hladkému pyré pri 40 °C postupne prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Zmes zavaríme. Roztiahneme na väčšiu plochu, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím premixujeme ponorným mixérom do hladka do gélovej konzistencie. Cukrárskym vreckom nanesieme na koláč. Môžeme, ale nemusíme, uhladiť paletkou.
  8. Na hotový koláč umiestnime „mriežku s hracími kockami“ a dekorujeme s čerstvými ríbezľami.