Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladký hrad od Martiny

Sladký hrad od Martiny

Popis

More, slnko, piesok… pre mňa ideálna dovolenka. A ak máte pri sebe deti, ktoré sa chcú hrať, tak beriete do rúk formičky, kýbliky a lopatky a púšťate sa do stavania hradu z piesku. Moja 10-ročná Karla dokáže postaviť hrady, ktoré obdivujú všetci na pláži. Preto keď som si predstavila škoricovo-orechový trdelník, napadla mi predstava hradu z piesku.

Ingrediencie

Cesto na trdelníky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL krupicového cukru
  • 1 kocka droždia
  • 1,2 – 1,3 kg hladkej múky na kysnuté koláče Babička
  • 8 PL vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 160 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 4 vajcia
Na potieranie
  • 3 ks vaječné bielky
Na posypanie
  • 300 g lieskových orechov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 3 ks škoricový cukor
Na dekoráciu
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g lyofilizovaných malín
Na dokončenie
  • Vlajky na špajle

Postup

  1. Pripravíme si kvások zmiešaním teplého mlieka, droždia a krupicového cukru. Necháme vzísť cca 10 minút.
  2. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, vanilkový cukor, soľ, vajcia, rozpustené maslo a vzídený kvások. Pomocou robota vymiesime tuhšie nelepivé cesto, ktoré necháme pod potravinárskou fóliou kysnúť cca ¾ hodiny.
  3. Rúru vyhrejeme na 170°C teplovzduch.
  4. Z vykysnutého cesta odoberáme cca 200 g kúsky cesta, ktoré na pracovnej doske rozvaľkáme na dĺžku minimálne 1 meter. Jemne prejdeme valčekom, alebo pripravenou formou na trdelník. Na veľký trdelník odoberieme 350 g cesta a navinieme na formu s priemerom 10 cm. Na striešky budeme potrebovať cca 90 g cesta. Navinieme na kužeľovité formy.
  5. Formu na trdelníky potrieme olejom a navinieme pripravený pás tak, aby sa jemne dotýkal (prekrýval). Takto pripravenú formu s cestom ešte vaľkáme, aby sa cesto stenšilo a roztiahlo až po okraje.
  6. Pripravené trdelníky potrieme jemne rozšľahanými bielkami a cez sitko rovnomerne posypeme lieskovcami rozomletými s cukrom a škoricovým cukrom. Necháme podkysnúť na forme cca 15 minút a pečieme vo vyhriatej rúre. Po 5 minútach otočíme valčeky s trdelníkom o 1/3, o ďalších 5 minút opäť o 1/3.
  7. Po upečení necháme trochu vychladnúť na forme.
  8. Upečené striešky potrieme bielou čokoládou a posypeme práškom z lyofilizovaných malín.
  9. Okraje upečených trdelníkov zrežeme, aby sme dosiahli rovný spoj. Vežičky pospájame do rôznych veľkostí. Niektoré necháme vo výške jedného trdelníka, na iné spojíme 2 trdelníky a na niektoré 1 a ½ trdelníka. Spájame roztopenou bielou čokoládou.
  10. Veľký trdelník zrežeme a vyrežeme ostrým nožíkom hradby. Takisto vyrežeme hradby do vežičiek, kde nebudú striešky. Všetko spolu rozložíme na podnose do tvaru hradu. Spodok podnosu môžeme podsypať škoricovým cukrom, aby vyzeral ako piesok, z ktorého sme hrad postavili. Nakoniec zapichneme vlajky zo špáradla a papiera.
Cesto na trdelníky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL krupicového cukru
  • 1 kocka droždia
  • 1,2 – 1,3 kg hladkej múky na kysnuté koláče Babička
  • 8 PL vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 160 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 4 vajcia
Na potieranie
  • 3 ks vaječné bielky
Na posypanie
  • 300 g lieskových orechov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 3 ks škoricový cukor
Na dekoráciu
  • 300 g bielej čokolády
  • 100 g lyofilizovaných malín
Na dokončenie
  • Vlajky na špajle
  1. Pripravíme si kvások zmiešaním teplého mlieka, droždia a krupicového cukru. Necháme vzísť cca 10 minút.
  2. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, vanilkový cukor, soľ, vajcia, rozpustené maslo a vzídený kvások. Pomocou robota vymiesime tuhšie nelepivé cesto, ktoré necháme pod potravinárskou fóliou kysnúť cca ¾ hodiny.
  3. Rúru vyhrejeme na 170°C teplovzduch.
  4. Z vykysnutého cesta odoberáme cca 200 g kúsky cesta, ktoré na pracovnej doske rozvaľkáme na dĺžku minimálne 1 meter. Jemne prejdeme valčekom, alebo pripravenou formou na trdelník. Na veľký trdelník odoberieme 350 g cesta a navinieme na formu s priemerom 10 cm. Na striešky budeme potrebovať cca 90 g cesta. Navinieme na kužeľovité formy.
  5. Formu na trdelníky potrieme olejom a navinieme pripravený pás tak, aby sa jemne dotýkal (prekrýval). Takto pripravenú formu s cestom ešte vaľkáme, aby sa cesto stenšilo a roztiahlo až po okraje.
  6. Pripravené trdelníky potrieme jemne rozšľahanými bielkami a cez sitko rovnomerne posypeme lieskovcami rozomletými s cukrom a škoricovým cukrom. Necháme podkysnúť na forme cca 15 minút a pečieme vo vyhriatej rúre. Po 5 minútach otočíme valčeky s trdelníkom o 1/3, o ďalších 5 minút opäť o 1/3.
  7. Po upečení necháme trochu vychladnúť na forme.
  8. Upečené striešky potrieme bielou čokoládou a posypeme práškom z lyofilizovaných malín.
  9. Okraje upečených trdelníkov zrežeme, aby sme dosiahli rovný spoj. Vežičky pospájame do rôznych veľkostí. Niektoré necháme vo výške jedného trdelníka, na iné spojíme 2 trdelníky a na niektoré 1 a ½ trdelníka. Spájame roztopenou bielou čokoládou.
  10. Veľký trdelník zrežeme a vyrežeme ostrým nožíkom hradby. Takisto vyrežeme hradby do vežičiek, kde nebudú striešky. Všetko spolu rozložíme na podnose do tvaru hradu. Spodok podnosu môžeme podsypať škoricovým cukrom, aby vyzeral ako piesok, z ktorého sme hrad postavili. Nakoniec zapichneme vlajky zo špáradla a papiera.