Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladký vesmír od Paliho

Sladký vesmír od Paliho

Popis

Koho nikdy nefascinoval vesmír? Nekonečne vzdialený priestor vyjadruje nekonečnú detskú fantáziu. Keď sme ako deti snívali, profesia kozmonauta bola jedna z mojich naj. Dioráma preto zobrazuje putovanie vesmírom. Tak sa vydajte na túto detskú cestu so mnou, a možno natrafíme aj na niečo nadpozemské.

Ingrediencie

Kakaové cesto:
  • 303 g zmäknutého masla
  • 260 g práškového cukru
  • 86 g mandľovej múky
  • 144 g vajec
  • 174 g hladkej múky
  • 65 g čierneho kakaa
  • štipka soli
  • 429 g hladkej múky
Pistáciové cesto:
  • 156 g zmäknutého masla
  • 117 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 39 g pistáciovej múky (najemno mletých pistácií)
  • 65 g vajec
  • 78 g hladkej múky
  • 19 g pistáciovej pasty 100% (vlastná)
  • 228 g hladkej múky
Čokoládová ganache:
  • 104 g smotany min. 33%
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády 50-60%
  • 26 g masla
  • kôra z polovice pomaranča
Pistáciová ganache:
  • 84 g smotany min. 33%
  • 14 g invertného cukru
  • 150 g bielej čokolády
  • 10 g kakaového masla
  • 20 g pistáciovej pasty
  • 13 g masla
Bielková poleva:
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov (ideálne pasterizovaných, môžu byť aj čerstvé)
  • zelené potravinárske farbivo gélové
Dokončenie:
  • 130 g horkej čokolády 50-60%
  • 100 g isomaltu
  • žlté potravinárske farbivo gélové, alebo práškové
  • chladiaci sprej na čokoládu

Postup

  1. Na sušienkové cesto v mise robota s pretínačkou vymiešame do krémovej konzistencie zmäknuté maslo s vajíčkami, cukrom, orechovou múkou a soľou. Pridáme múku a rýchlo domiešame.
  2. Cesto zabalíme do fólie a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom pripravíme kakaové aj pistáciové cesto.
  3. Vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 160°C 12-15 minút. Väčšie tvary dopiekame niekoľko minút. Pečieme medzi perforovanými podložkami.
  4. Na ganache zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  5. Pistáciovú ganache pripravíme rovnakým spôsobom, pridáme kakaové maslo a pistáciovú pastu.
  6. Isomalt roztopíme, zafarbíme a horúcim plníme tvary. Necháme stuhnúť.
  7. Na bielkovú polevu zmiešame bielok, citrónovú šťavu a práškový cukor do krémovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  8. Sušienky dekorujeme a ozdobné tvary vykrajujeme pred pečením podľa fantázie.
  9. Jednotlivé časti sušienok spájame pripravenou ganache a fixujeme roztopenou čokoládou. Používame chladiaci sprej na okamžité stuhnutie.
Kakaové cesto:
  • 303 g zmäknutého masla
  • 260 g práškového cukru
  • 86 g mandľovej múky
  • 144 g vajec
  • 174 g hladkej múky
  • 65 g čierneho kakaa
  • štipka soli
  • 429 g hladkej múky
Pistáciové cesto:
  • 156 g zmäknutého masla
  • 117 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 39 g pistáciovej múky (najemno mletých pistácií)
  • 65 g vajec
  • 78 g hladkej múky
  • 19 g pistáciovej pasty 100% (vlastná)
  • 228 g hladkej múky
Čokoládová ganache:
  • 104 g smotany min. 33%
  • 16 g glukózy
  • 90 g horkej čokolády 50-60%
  • 26 g masla
  • kôra z polovice pomaranča
Pistáciová ganache:
  • 84 g smotany min. 33%
  • 14 g invertného cukru
  • 150 g bielej čokolády
  • 10 g kakaového masla
  • 20 g pistáciovej pasty
  • 13 g masla
Bielková poleva:
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov (ideálne pasterizovaných, môžu byť aj čerstvé)
  • zelené potravinárske farbivo gélové
Dokončenie:
  • 130 g horkej čokolády 50-60%
  • 100 g isomaltu
  • žlté potravinárske farbivo gélové, alebo práškové
  • chladiaci sprej na čokoládu
  1. Na sušienkové cesto v mise robota s pretínačkou vymiešame do krémovej konzistencie zmäknuté maslo s vajíčkami, cukrom, orechovou múkou a soľou. Pridáme múku a rýchlo domiešame.
  2. Cesto zabalíme do fólie a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom pripravíme kakaové aj pistáciové cesto.
  3. Vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 160°C 12-15 minút. Väčšie tvary dopiekame niekoľko minút. Pečieme medzi perforovanými podložkami.
  4. Na ganache zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  5. Pistáciovú ganache pripravíme rovnakým spôsobom, pridáme kakaové maslo a pistáciovú pastu.
  6. Isomalt roztopíme, zafarbíme a horúcim plníme tvary. Necháme stuhnúť.
  7. Na bielkovú polevu zmiešame bielok, citrónovú šťavu a práškový cukor do krémovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  8. Sušienky dekorujeme a ozdobné tvary vykrajujeme pred pečením podľa fantázie.
  9. Jednotlivé časti sušienok spájame pripravenou ganache a fixujeme roztopenou čokoládou. Používame chladiaci sprej na okamžité stuhnutie.