Sladký vesmír od Paliho
Popis
Koho nikdy nefascinoval vesmír? Nekonečne vzdialený priestor vyjadruje nekonečnú detskú fantáziu. Keď sme ako deti snívali, profesia kozmonauta bola jedna z mojich naj. Dioráma preto zobrazuje putovanie vesmírom. Tak sa vydajte na túto detskú cestu so mnou, a možno natrafíme aj na niečo nadpozemské.
Ingrediencie
Kakaové cesto:
- 303 g zmäknutého masla
- 260 g práškového cukru
- 86 g mandľovej múky
- 144 g vajec
- 174 g hladkej múky
- 65 g čierneho kakaa
- štipka soli
- 429 g hladkej múky
Pistáciové cesto:
- 156 g zmäknutého masla
- 117 g práškového cukru
- štipka soli
- 39 g pistáciovej múky (najemno mletých pistácií)
- 65 g vajec
- 78 g hladkej múky
- 19 g pistáciovej pasty 100% (vlastná)
- 228 g hladkej múky
Čokoládová ganache:
- 104 g smotany min. 33%
- 16 g glukózy
- 90 g horkej čokolády 50-60%
- 26 g masla
- kôra z polovice pomaranča
Pistáciová ganache:
- 84 g smotany min. 33%
- 14 g invertného cukru
- 150 g bielej čokolády
- 10 g kakaového masla
- 20 g pistáciovej pasty
- 13 g masla
Bielková poleva:
- 150 g práškového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov (ideálne pasterizovaných, môžu byť aj čerstvé)
- zelené potravinárske farbivo gélové
Dokončenie:
- 130 g horkej čokolády 50-60%
- 100 g isomaltu
- žlté potravinárske farbivo gélové, alebo práškové
- chladiaci sprej na čokoládu
Postup
- Na sušienkové cesto v mise robota s pretínačkou vymiešame do krémovej konzistencie zmäknuté maslo s vajíčkami, cukrom, orechovou múkou a soľou. Pridáme múku a rýchlo domiešame.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom pripravíme kakaové aj pistáciové cesto.
- Vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 160°C 12-15 minút. Väčšie tvary dopiekame niekoľko minút. Pečieme medzi perforovanými podložkami.
- Na ganache zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
- Pistáciovú ganache pripravíme rovnakým spôsobom, pridáme kakaové maslo a pistáciovú pastu.
- Isomalt roztopíme, zafarbíme a horúcim plníme tvary. Necháme stuhnúť.
- Na bielkovú polevu zmiešame bielok, citrónovú šťavu a práškový cukor do krémovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Sušienky dekorujeme a ozdobné tvary vykrajujeme pred pečením podľa fantázie.
- Jednotlivé časti sušienok spájame pripravenou ganache a fixujeme roztopenou čokoládou. Používame chladiaci sprej na okamžité stuhnutie.
Kakaové cesto:
- 303 g zmäknutého masla
- 260 g práškového cukru
- 86 g mandľovej múky
- 144 g vajec
- 174 g hladkej múky
- 65 g čierneho kakaa
- štipka soli
- 429 g hladkej múky
Pistáciové cesto:
- 156 g zmäknutého masla
- 117 g práškového cukru
- štipka soli
- 39 g pistáciovej múky (najemno mletých pistácií)
- 65 g vajec
- 78 g hladkej múky
- 19 g pistáciovej pasty 100% (vlastná)
- 228 g hladkej múky
Čokoládová ganache:
- 104 g smotany min. 33%
- 16 g glukózy
- 90 g horkej čokolády 50-60%
- 26 g masla
- kôra z polovice pomaranča
Pistáciová ganache:
- 84 g smotany min. 33%
- 14 g invertného cukru
- 150 g bielej čokolády
- 10 g kakaového masla
- 20 g pistáciovej pasty
- 13 g masla
Bielková poleva:
- 150 g práškového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov (ideálne pasterizovaných, môžu byť aj čerstvé)
- zelené potravinárske farbivo gélové
Dokončenie:
- 130 g horkej čokolády 50-60%
- 100 g isomaltu
- žlté potravinárske farbivo gélové, alebo práškové
- chladiaci sprej na čokoládu
- Na sušienkové cesto v mise robota s pretínačkou vymiešame do krémovej konzistencie zmäknuté maslo s vajíčkami, cukrom, orechovou múkou a soľou. Pridáme múku a rýchlo domiešame.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme chladiť. Rovnakým spôsobom pripravíme kakaové aj pistáciové cesto.
- Vykrajujeme požadované tvary a pečieme na 160°C 12-15 minút. Väčšie tvary dopiekame niekoľko minút. Pečieme medzi perforovanými podložkami.
- Na ganache zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a vždy premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
- Pistáciovú ganache pripravíme rovnakým spôsobom, pridáme kakaové maslo a pistáciovú pastu.
- Isomalt roztopíme, zafarbíme a horúcim plníme tvary. Necháme stuhnúť.
- Na bielkovú polevu zmiešame bielok, citrónovú šťavu a práškový cukor do krémovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Sušienky dekorujeme a ozdobné tvary vykrajujeme pred pečením podľa fantázie.
- Jednotlivé časti sušienok spájame pripravenou ganache a fixujeme roztopenou čokoládou. Používame chladiaci sprej na okamžité stuhnutie.