Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Slané tyčinky s paprikovým dipom

Slané tyčinky s paprikovým dipom

Popis

Slaná chuťovka z dvoch druhov ciest, doplnená chuťou jemného paprikového dipu.

Ingrediencie

Lístkové cesto maslové
  • 125 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 25 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 5 g ocotu (½ PL)
  • 10 g žĺtka (½ ks)
  • 63 g vody
  • 1 žĺtok na potieranie
Slané cesto
  • 123 g hladkej múky
  • 107 g masla
  • 10 g žĺtka (½ ks)
  • 20 g mlieka
  • 3 g kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • ľan na posypanie
  • žĺtok na potieranie
Paprikový dip
  • 1 kapia žltá
  • 100 g cream cheese
  • soľ
  • olivový olej
  • bazalka
  • balsamikový ocot
  • citrónová šťava

Postup

  1. Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti, tukovú kocku a vodovú časť.
  2. Maslo a 25g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme malú kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Zvyšné suroviny múku hladkú 100 g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie, necháme 10 minút odležať.
  4. Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme spolu ešte 2 krát.
  5. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
  6. Tvarovanie tyčiniek - lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme na lístkový plát, preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe, lístkové cesto a slané ( lístkové 3x, slané 2x).
  7. Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika cca 30 x 40 cm. Narežeme na tyčinky široké 2 cm, dlhé 30 cm.
  8. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme ľanom Každú tyčinku niekoľko krát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom, tyčinky pred pečením zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 cm.
  9. Pečieme pri teplote 150 °C - 25 minút a potom 170 °C – 10 - 15 minút.
  10. Necháme vychladnúť.
  11. Dip - papriku celú dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C – 25 - 30 minút. Upečenú papriku, necháme vychladnúť, zbavíme šupiek, jadierok, stopky. Pridáme cream cheese a chuťové prísady. Rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.
Lístkové cesto maslové
  • 125 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 25 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 5 g ocotu (½ PL)
  • 10 g žĺtka (½ ks)
  • 63 g vody
  • 1 žĺtok na potieranie
Slané cesto
  • 123 g hladkej múky
  • 107 g masla
  • 10 g žĺtka (½ ks)
  • 20 g mlieka
  • 3 g kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • ľan na posypanie
  • žĺtok na potieranie
Paprikový dip
  • 1 kapia žltá
  • 100 g cream cheese
  • soľ
  • olivový olej
  • bazalka
  • balsamikový ocot
  • citrónová šťava
  1. Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti, tukovú kocku a vodovú časť.
  2. Maslo a 25g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme malú kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Zvyšné suroviny múku hladkú 100 g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie, necháme 10 minút odležať.
  4. Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, zabalíme maslovú kocku a opatrne rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme spolu ešte 2 krát.
  5. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
  6. Tvarovanie tyčiniek - lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Slané cesto rozvaľkáme o tretinu menšie ako lístkové cesto, položíme na lístkový plát, preložíme tak, aby sa striedali vrstvy na sebe, lístkové cesto a slané ( lístkové 3x, slané 2x).
  7. Preložené kombinované cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika cca 30 x 40 cm. Narežeme na tyčinky široké 2 cm, dlhé 30 cm.
  8. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme ľanom Každú tyčinku niekoľko krát zatočíme a položíme na plechy pokryté mastným papierom, tyčinky pred pečením zarovnáme tak, aby mali dĺžku 30 cm.
  9. Pečieme pri teplote 150 °C - 25 minút a potom 170 °C – 10 - 15 minút.
  10. Necháme vychladnúť.
  11. Dip - papriku celú dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C – 25 - 30 minút. Upečenú papriku, necháme vychladnúť, zbavíme šupiek, jadierok, stopky. Pridáme cream cheese a chuťové prísady. Rozmixujeme ponorným mixérom na jemný dip.