Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Slané venčeky od Janky

Slané venčeky od Janky

Popis

Môj manžel nie je veľkým milovníkom sladkého, skôr preferuje slané pečivo a tradičné suroviny. Ak si má vybrať, obľubuje smotanové a syrové nátierky. Preto som pripravila tieto slané cviklové venčeky.

Ingrediencie

Potrebujeme na cviklové venčeky
  • 250 ml cviklovej šťavy
  • 100 g masla
  • 1 ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 6 vajíčok
  • Celý mak
Žeruchový krém
  • 2 vaničky žeruchy
  • 250 g plnotučného jemného tvarohu
  • 250 g Lučiny
  • 50 g parmezánu
  • Granátové jablko
  • Cvikla mikrobylinky
  • Soľ
Cviklové želé
  • 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
  • 1 agar Dr. Oetker
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 1 chren
  • Mikrobylinky
  • Parmezán

Postup

  1. Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
  3. Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
  4. Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
  5. Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
  6. Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
  7. Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
  8. Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.
Potrebujeme na cviklové venčeky
  • 250 ml cviklovej šťavy
  • 100 g masla
  • 1 ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 6 vajíčok
  • Celý mak
Žeruchový krém
  • 2 vaničky žeruchy
  • 250 g plnotučného jemného tvarohu
  • 250 g Lučiny
  • 50 g parmezánu
  • Granátové jablko
  • Cvikla mikrobylinky
  • Soľ
Cviklové želé
  • 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
  • 1 agar Dr. Oetker
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 1 chren
  • Mikrobylinky
  • Parmezán
  1. Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
  3. Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
  4. Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
  5. Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
  6. Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
  7. Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
  8. Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.