Slané venčeky od Janky
Popis
Môj manžel nie je veľkým milovníkom sladkého, skôr preferuje slané pečivo a tradičné suroviny. Ak si má vybrať, obľubuje smotanové a syrové nátierky. Preto som pripravila tieto slané cviklové venčeky.
Ingrediencie
Potrebujeme na cviklové venčeky
- 250 ml cviklovej šťavy
- 100 g masla
- 1 ČL soli
- 200 g hladkej múky
- 6 vajíčok
- Celý mak
Žeruchový krém
- 2 vaničky žeruchy
- 250 g plnotučného jemného tvarohu
- 250 g Lučiny
- 50 g parmezánu
- Granátové jablko
- Cvikla mikrobylinky
- Soľ
Cviklové želé
- 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
- 1 agar Dr. Oetker
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 chren
- Mikrobylinky
- Parmezán
Postup
- Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
- Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
- Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
- Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
- Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
- Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
- Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
- Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.
Potrebujeme na cviklové venčeky
- 250 ml cviklovej šťavy
- 100 g masla
- 1 ČL soli
- 200 g hladkej múky
- 6 vajíčok
- Celý mak
Žeruchový krém
- 2 vaničky žeruchy
- 250 g plnotučného jemného tvarohu
- 250 g Lučiny
- 50 g parmezánu
- Granátové jablko
- Cvikla mikrobylinky
- Soľ
Cviklové želé
- 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
- 1 agar Dr. Oetker
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 chren
- Mikrobylinky
- Parmezán
- Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
- Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
- Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
- Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
- Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
- Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
- Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
- Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.