Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Smotanové podpecníky od Elizabeth

Smotanové podpecníky od Elizabeth

Popis

Keď som chodila do školy, ktorá sa nachádzala blízko môjho domu, zvykla som si odbehnúť počas veľkej prestávky domov. Doma bola moja babička, ktorá mi pripravila na stôl voňavé, čerstvé upečené koláčiky – podpecníky so slaninkou, kôprom a cibuľkou. Ja som ich trochu zmodernizovala a ozdobila rukolou, cherry paradajkami a chrumkavou slaninkou. Je to veľká dobrota.

Ingrediencie

Cesto
  • 1 ks bielok
  • 1 ks vajce
  • 640 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 220 g mlieka
  • 20 g droždia
  • 80 g masla
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 2 ks varených zemiakov
Plnka
  • 400 g kyslej smotany
  • 20 g kôpru
  • 10 g soli
  • 200 g oravskej slaniny
Zdobenie
  • rukola
  • 6 ks cherry paradajok
  • upečená slanina
  • parmezán

Postup

  1. Najprv si zarobíme kvások (20g droždia, 1 ČL cukru, 2 PL múky), zamiešame a necháme 15 minút v pokoji.
  2. Suroviny na cesto premiešame spolu a necháme na teplejšom mieste vykysnúť 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
  4. Každú časť rozdelíme na obdĺžniky.
  5. Okraje nadrežeme na dve časti, ktoré prepletieme.
  6. Do stredu dáme postupne plnku.
  7. Necháme odležať 10-15 minút.
  8. Potrieme každý podpecník žĺtkom.
  9. Do rozohriatej rúry na 180 °C dáme podpecniky a pečieme 20-25 minút.
  10. Upečené podpecníky dozdobíme.
Cesto
  • 1 ks bielok
  • 1 ks vajce
  • 640 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 220 g mlieka
  • 20 g droždia
  • 80 g masla
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 2 ks varených zemiakov
Plnka
  • 400 g kyslej smotany
  • 20 g kôpru
  • 10 g soli
  • 200 g oravskej slaniny
Zdobenie
  • rukola
  • 6 ks cherry paradajok
  • upečená slanina
  • parmezán
  1. Najprv si zarobíme kvások (20g droždia, 1 ČL cukru, 2 PL múky), zamiešame a necháme 15 minút v pokoji.
  2. Suroviny na cesto premiešame spolu a necháme na teplejšom mieste vykysnúť 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
  4. Každú časť rozdelíme na obdĺžniky.
  5. Okraje nadrežeme na dve časti, ktoré prepletieme.
  6. Do stredu dáme postupne plnku.
  7. Necháme odležať 10-15 minút.
  8. Potrieme každý podpecník žĺtkom.
  9. Do rozohriatej rúry na 180 °C dáme podpecniky a pečieme 20-25 minút.
  10. Upečené podpecníky dozdobíme.