Sovičkový pie od Martiny
Popis
Opäť SOVY. Áno, ja a sovy, to je automatické spojenie, pretože skrátka patria ku mne a každý, kto ma pozná, vie, že ak mám vybrať tématiku, ako prvé mi vždy napadne sova.
Ingrediencie
Cesto na pie:
- 375 g múky na krehké pečivo BABIČKA
- 120 g jemného krupicového cukru
- 180 g studeného masla
- 2 malé vajcia
- kôra z ½ citróna
- ½ čl kypriaceho prášku
- štipka soli
Morušovo-rebarborová náplň:
- 3 hrnčeky mrazenej rebarbory (450 g)
- 100 ml vody
- 2 hrnčeky lyofilizovaných morúš Brix products (80 g)
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 3 pl kukuričného škrobu
- šťava z ½ citróna
- 1 čl škorice
Pistáciové cesto na listy:
- ½ hrnčeka blanšírovaných pistácií
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 pl citrónovej kôry
- ¼ čl soli
- 1 vajce
- 1 a 1/4-1/2 hrnčeka múky na krehké pečivo
- pár kvapiek zelenej gelovej farby
Ostatné:
- zelená gelová farba
- lyofilizované moruše na dozdobenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do rajnice dáme rebarboru, moruše, vodu, cukor, šťavu z citróna a škoricu.
- Necháme zovrieť. Zvlášť v hrnčeku rozmiešame škrob s trochou vody a nalejeme za neustáleho miešania do morušovo-rebarborovej zmesi. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
- Na cesto dáme do food processora preosiatu múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na kocky. Postupne pridáme vajcia. Vymiešame a odložíme aspoň na ½ hodiny do chladničky.
- Rovnakým spôsobom pripravíme aj pistáciové a kakaové cesto. Dáme zachladiť.
- Cesto na pie rozvaľkáme a vyložíme ním boky a dno formy na pie. Popicháme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a odložíme na sovy.
- Nanesieme náplň.
- Z pistáciového cesta vyvaľkáme plát a vykrajujeme lístočky.
- Z prebytočného cesta na pie vyvaľkáme plát a vykrajujeme kruhy, z ktorých tvoríme sovy. Miesto zobáka použijeme pistáciu.
- Namiesto očí dáme lyofilizované čučoriedky. Všetko lepíme bielkom.
- Vytvoríme 13 sov a z pistáciového cesta 26 lístkov.
- Naukladáme sovičky do kruhu. Dozdobíme lístkami a dáme piecť v spodnej časti rúry s plechom nad koláčom.
- Pečieme 40 minút, potom vytiahneme plech sponad koláča a pečieme ďalších 10 minút. Po upečení dokreslíme štruktúru listov a obložíme lyofilizovanou morušou.
Cesto na pie:
- 375 g múky na krehké pečivo BABIČKA
- 120 g jemného krupicového cukru
- 180 g studeného masla
- 2 malé vajcia
- kôra z ½ citróna
- ½ čl kypriaceho prášku
- štipka soli
Morušovo-rebarborová náplň:
- 3 hrnčeky mrazenej rebarbory (450 g)
- 100 ml vody
- 2 hrnčeky lyofilizovaných morúš Brix products (80 g)
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 3 pl kukuričného škrobu
- šťava z ½ citróna
- 1 čl škorice
Pistáciové cesto na listy:
- ½ hrnčeka blanšírovaných pistácií
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 pl citrónovej kôry
- ¼ čl soli
- 1 vajce
- 1 a 1/4-1/2 hrnčeka múky na krehké pečivo
- pár kvapiek zelenej gelovej farby
Ostatné:
- zelená gelová farba
- lyofilizované moruše na dozdobenie
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do rajnice dáme rebarboru, moruše, vodu, cukor, šťavu z citróna a škoricu.
- Necháme zovrieť. Zvlášť v hrnčeku rozmiešame škrob s trochou vody a nalejeme za neustáleho miešania do morušovo-rebarborovej zmesi. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
- Na cesto dáme do food processora preosiatu múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na kocky. Postupne pridáme vajcia. Vymiešame a odložíme aspoň na ½ hodiny do chladničky.
- Rovnakým spôsobom pripravíme aj pistáciové a kakaové cesto. Dáme zachladiť.
- Cesto na pie rozvaľkáme a vyložíme ním boky a dno formy na pie. Popicháme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a odložíme na sovy.
- Nanesieme náplň.
- Z pistáciového cesta vyvaľkáme plát a vykrajujeme lístočky.
- Z prebytočného cesta na pie vyvaľkáme plát a vykrajujeme kruhy, z ktorých tvoríme sovy. Miesto zobáka použijeme pistáciu.
- Namiesto očí dáme lyofilizované čučoriedky. Všetko lepíme bielkom.
- Vytvoríme 13 sov a z pistáciového cesta 26 lístkov.
- Naukladáme sovičky do kruhu. Dozdobíme lístkami a dáme piecť v spodnej časti rúry s plechom nad koláčom.
- Pečieme 40 minút, potom vytiahneme plech sponad koláča a pečieme ďalších 10 minút. Po upečení dokreslíme štruktúru listov a obložíme lyofilizovanou morušou.