Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sovičkový pie od Martiny

Sovičkový pie od Martiny

Popis

Opäť SOVY. Áno, ja a sovy, to je automatické spojenie, pretože skrátka patria ku mne a každý, kto ma pozná, vie, že ak mám vybrať tématiku, ako prvé mi vždy napadne sova.

Ingrediencie

Cesto na pie:
  • 375 g múky na krehké pečivo BABIČKA
  • 120 g jemného krupicového cukru
  • 180 g studeného masla
  • 2 malé vajcia
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čl kypriaceho prášku
  • štipka soli
Morušovo-rebarborová náplň:
  • 3 hrnčeky mrazenej rebarbory (450 g)
  • 100 ml vody
  • 2 hrnčeky lyofilizovaných morúš Brix products (80 g)
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 pl kukuričného škrobu
  • šťava z ½ citróna
  • 1 čl škorice
Pistáciové cesto na listy:
  • ½ hrnčeka blanšírovaných pistácií
  • ½ hrnčeka krupicového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 pl citrónovej kôry
  • ¼ čl soli
  • 1 vajce
  • 1 a 1/4-1/2 hrnčeka múky na krehké pečivo
  • pár kvapiek zelenej gelovej farby
Ostatné:
  • zelená gelová farba
  • lyofilizované moruše na dozdobenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do rajnice dáme rebarboru, moruše, vodu, cukor, šťavu z citróna a škoricu.
  3. Necháme zovrieť. Zvlášť v hrnčeku rozmiešame škrob s trochou vody a nalejeme za neustáleho miešania do morušovo-rebarborovej zmesi. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
  4. Na cesto dáme do food processora preosiatu múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na kocky. Postupne pridáme vajcia. Vymiešame a odložíme aspoň na ½ hodiny do chladničky.
  5. Rovnakým spôsobom pripravíme aj pistáciové a kakaové cesto. Dáme zachladiť.
  6. Cesto na pie rozvaľkáme a vyložíme ním boky a dno formy na pie. Popicháme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a odložíme na sovy.
  7. Nanesieme náplň.
  8. Z pistáciového cesta vyvaľkáme plát a vykrajujeme lístočky.
  9. Z prebytočného cesta na pie vyvaľkáme plát a vykrajujeme kruhy, z ktorých tvoríme sovy. Miesto zobáka použijeme pistáciu.
  10. Namiesto očí dáme lyofilizované čučoriedky. Všetko lepíme bielkom.
  11. Vytvoríme 13 sov a z pistáciového cesta 26 lístkov.
  12. Naukladáme sovičky do kruhu. Dozdobíme lístkami a dáme piecť v spodnej časti rúry s plechom nad koláčom.
  13. Pečieme 40 minút, potom vytiahneme plech sponad koláča a pečieme ďalších 10 minút. Po upečení dokreslíme štruktúru listov a obložíme lyofilizovanou morušou.
Cesto na pie:
  • 375 g múky na krehké pečivo BABIČKA
  • 120 g jemného krupicového cukru
  • 180 g studeného masla
  • 2 malé vajcia
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čl kypriaceho prášku
  • štipka soli
Morušovo-rebarborová náplň:
  • 3 hrnčeky mrazenej rebarbory (450 g)
  • 100 ml vody
  • 2 hrnčeky lyofilizovaných morúš Brix products (80 g)
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 pl kukuričného škrobu
  • šťava z ½ citróna
  • 1 čl škorice
Pistáciové cesto na listy:
  • ½ hrnčeka blanšírovaných pistácií
  • ½ hrnčeka krupicového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 pl citrónovej kôry
  • ¼ čl soli
  • 1 vajce
  • 1 a 1/4-1/2 hrnčeka múky na krehké pečivo
  • pár kvapiek zelenej gelovej farby
Ostatné:
  • zelená gelová farba
  • lyofilizované moruše na dozdobenie
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do rajnice dáme rebarboru, moruše, vodu, cukor, šťavu z citróna a škoricu.
  3. Necháme zovrieť. Zvlášť v hrnčeku rozmiešame škrob s trochou vody a nalejeme za neustáleho miešania do morušovo-rebarborovej zmesi. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
  4. Na cesto dáme do food processora preosiatu múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na kocky. Postupne pridáme vajcia. Vymiešame a odložíme aspoň na ½ hodiny do chladničky.
  5. Rovnakým spôsobom pripravíme aj pistáciové a kakaové cesto. Dáme zachladiť.
  6. Cesto na pie rozvaľkáme a vyložíme ním boky a dno formy na pie. Popicháme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a odložíme na sovy.
  7. Nanesieme náplň.
  8. Z pistáciového cesta vyvaľkáme plát a vykrajujeme lístočky.
  9. Z prebytočného cesta na pie vyvaľkáme plát a vykrajujeme kruhy, z ktorých tvoríme sovy. Miesto zobáka použijeme pistáciu.
  10. Namiesto očí dáme lyofilizované čučoriedky. Všetko lepíme bielkom.
  11. Vytvoríme 13 sov a z pistáciového cesta 26 lístkov.
  12. Naukladáme sovičky do kruhu. Dozdobíme lístkami a dáme piecť v spodnej časti rúry s plechom nad koláčom.
  13. Pečieme 40 minút, potom vytiahneme plech sponad koláča a pečieme ďalších 10 minút. Po upečení dokreslíme štruktúru listov a obložíme lyofilizovanou morušou.