Srdiečkový koláč od Elizabeth
Popis
Koláč pečiem pre moju dcéru Angeliku, s ktorou máme dobrý kamarátsky vzťah, Srdiečka od srdiečka
Ingrediencie
Cesto:
- 470 g hladkej múky
- 60 g mandľovej múky
- 180 g práškového cukru
- 97 g vajec
- 180 g masla
- Lyofilizované maliny (podľa potreby na zafarbenie cesta)
Žĺtkový krém:
- 500 ml mlieka
- 200 g šľahačkovej smotany
- 60 g Zlatý klas
- 82 g kryštálového cukru
- 5 žĺtkov
- Vanilková pasta – veľa
Mix ovocia:
- Čerstvé ovocie podľa chuti (mix)
Postup
- Do misy preosejeme hladkú múku, mandľovú múku, práškový cukor, soľ a pridáme maslo izbovej teploty a prach z lyofilizovaných malín.
- Premiešame lopatkou do konzistencie piesku.
- Pridáme vajcia a vypracujeme hladké cesto.
- Hotové cesto dáme zafóliované zachladiť.
- Po zachladení rozdelíme cesto na 1/3 a 2/3.
- 2/3 cesta rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku 4 mm a vložíme do chladničky schladiť.
- Vychladené cesto vložíme do formy (veľkosti 28 cm) na tart vystlanej papierom na pečenie.
- Cesto pritlačíme na dno a boky formy, a poprepichujeme celé cesto vidličkou. Vložíme ho do chladničky stuhnúť.
- Pečieme na 160 °C s ventilátorom, 5 – 7 minút.
- Na predpečené cesto natrieme polovicu krému.
- Naukladáme mix čerstvého ovocia a potrieme druhou polovicou krému.
- Z odloženej 1/3 cesta vykrajujeme srdiečka, ktoré dáme na vrch krému.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 35 minút.
Žĺtkový krém:
- Zahrejeme mlieko so šľahačkou a vanilkou.
- Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme Zlatý klas, premiešame.
- Prilejeme trošku horúceho mlieka a nalejeme celú zmes späť do hrnca.
- Za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.
- Po uvarení zakryjeme povrch krému fóliou.
Cesto:
- 470 g hladkej múky
- 60 g mandľovej múky
- 180 g práškového cukru
- 97 g vajec
- 180 g masla
- Lyofilizované maliny (podľa potreby na zafarbenie cesta)
Žĺtkový krém:
- 500 ml mlieka
- 200 g šľahačkovej smotany
- 60 g Zlatý klas
- 82 g kryštálového cukru
- 5 žĺtkov
- Vanilková pasta – veľa
Mix ovocia:
- Čerstvé ovocie podľa chuti (mix)
- Do misy preosejeme hladkú múku, mandľovú múku, práškový cukor, soľ a pridáme maslo izbovej teploty a prach z lyofilizovaných malín.
- Premiešame lopatkou do konzistencie piesku.
- Pridáme vajcia a vypracujeme hladké cesto.
- Hotové cesto dáme zafóliované zachladiť.
- Po zachladení rozdelíme cesto na 1/3 a 2/3.
- 2/3 cesta rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku 4 mm a vložíme do chladničky schladiť.
- Vychladené cesto vložíme do formy (veľkosti 28 cm) na tart vystlanej papierom na pečenie.
- Cesto pritlačíme na dno a boky formy, a poprepichujeme celé cesto vidličkou. Vložíme ho do chladničky stuhnúť.
- Pečieme na 160 °C s ventilátorom, 5 – 7 minút.
- Na predpečené cesto natrieme polovicu krému.
- Naukladáme mix čerstvého ovocia a potrieme druhou polovicou krému.
- Z odloženej 1/3 cesta vykrajujeme srdiečka, ktoré dáme na vrch krému.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 35 minút.
Žĺtkový krém:
- Zahrejeme mlieko so šľahačkou a vanilkou.
- Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme Zlatý klas, premiešame.
- Prilejeme trošku horúceho mlieka a nalejeme celú zmes späť do hrnca.
- Za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.
- Po uvarení zakryjeme povrch krému fóliou.